ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Разкрити са горещите точки за нападение от акули в света
Автор: Рени Томович 16:15 / 12.02.2023Коментари (0)267
©
Световната столица на ухапванията от акули е Флорида, показаха нови изследвания, след като миналата година там бяха докладвани 16 непровокирани атаки, пише Daily Mail.

Данните обаче разкриват, че броят на подобни инциденти в световен мащаб е намалял от 2021 г. до десетгодишно дъно.

През 2022 г. е имало 57 непровокирани ухапвания – само пет от тях са били фатални – докато през 2021 г. са били 73, с девет смъртни случая.

Мнозинството са регистрирани в САЩ и Австралия, но единични ухапвания са възникнали и в Нова Зеландия , Тайланд и Бразилия , показва изследването на Университета на Флорида.

Средният брой непровокирани ухапвания всяка година от 2013 г. насам е 74 и се смята, че това намаление показва намаляващи популации на акули.

Проучване, публикувано миналия месец, разкри, че почти две трети от кораловите рифове акули и скатови видове са изложени на риск от изчезване, като прекомерният улов е посочен като най-голямата заплаха .

Д-р Гавин Нейлър, директор на Флоридската програма за изследване на акулите към Природонаучния музей на Флорида, каза: "Като цяло броят на акулите в световните океани е намалял, което може да е допринесло за скорошното затишие.

"Вероятно смъртните случаи са намалели, защото някои райони наскоро са въвели строги протоколи за безопасност на плажа, особено в Австралия.“

Данните, използвани за изграждане на Международния файл за атака на акула, не вземат предвид атаки, които може да са били мотивирани от човешко действие, умишлено или непреднамерено.

Това може да включва хвърляне на въдица директно в близост до акулата или изхвърляне на "приятел“ – примамка на базата на месо – във водата.

Наистина има още 32 докладвани ухапвания, които отговарят на критериите за провокация.

Д-р Нейлър добави: "Непровокираните ухапвания ни дават значително по-добра представа за биологията и поведението на акулите.

"Промяната на околната среда, така че акулите да бъдат привлечени към района в търсене на своя естествен източник на храна, може да ги подтикне да хапят хора, когато иначе не биха го направили.“

Според изследователите има шанс едно на 4 332 817 човек да умре в резултат на нападение от акула през живота си.

Въпреки че непровокираните атаки на акули са изключително редки в световен мащаб – особено в Обединеното кралство – те обикновено са по-чести на определени места.

Миналия август Музеят на Флорида създаде  интерактивна карта , която ви позволява да изследвате броя на непровокираните атаки на акули по света. 

То разкри, че САЩ са най-горещата точка за атаки от акули в света с 1563 непровокирани атаки от 1580 г. насам, следвани от Австралия (682 атаки), Република Южна Африка (258 атаки) и Бразилия (110 атаки).

Тази година беше свързана с 2020 г. в записването на 52 непровокирани ухапвания по целия свят - десетгодишно дъно.

Смята се, че ограниченията за пътуване и затварянето на плажове в резултат на пандемията от COVID-19 означават, че хората и акулите си взаимодействат по-малко, което намалява броя им.

САЩ отчетоха най-много непровокирани атаки на акули от всяка страна в света през 2022 г.

По-голямата част от тях са били във Флорида и въпреки че нито едно от тях не е било фатално в щата, две от тях са довели до ампутации.

Смята се, че те са резултат от ухапвания от акули.

Жена в националния парк Драй Тортугас в щата беше нападната от двуметрова лимонова акула , което я накара да я удари многократно в лицето.

Докато се гмуркаше с шнорхел, 42-годишната Хедър Уест се приближи до парче морска трева, което сякаш се носеше по странен начин.

 

Тя се обърна отпред и погледна зад себе си, за да види акула с челюсти, затиснали около крака й, който беше напълно обезобразен.

Това беше едва единадесетата известна непровокирана атака от лимонова акула.

Г-жа Уест каза: "Необичайно е акулите да хапят една хапка и след това упорито да опитват отново, дори след като са почувствали съпротива."Твърди се, че същата акула е била забелязана няколко дни по-рано, когато е излязла направо на брега, за да се опита да ловува пеликан, което е наистина необичайно поведение.

"Мога само да си помисля, че нещастникът трябва да е гладувал, защото се опитваше да ме удави и да ме завлече в морето.

"Въпреки всичко това, искам записът да показва, че обичам акулите и не искам да обезсърчавам хората да влизат във водата.“

Имаше само един смъртен случай, свързан с акула в САЩ през 2022 г., докладван, след като гмуркач с шнорхел изчезна и само части от банския й костюм и екипировка за гмуркане бяха изхвърлени.

Посетители на плажа Keawakapu Beach в Мауи, Хавай разказаха, че са видели голяма акула, която очевидно се храни с нещо в басейн с червена вода.

Въпреки общия спад на непровокираните атаки, щатът Ню Йорк регистрира рекорден брой от осем през 2022 г.

През последните седем години младите пясъчни акули бяха привлечени от Големия южен залив, между Лонг Айлънд и Файър Айлънд, тъй като са по-добре защитени от хищници.

Д-р Нейлър смята, че атаките са резултат от наплив от риба, докаран до брега от завихрящи се течения от Гълфстрийм, наречени "вихри“.

Те примамват акулите в прибоя и увеличават броя на човешките срещи и несмъртоносните ухапвания.

Д-р Нейлър добави: "Младите са склонни да бъдат по-експериментални и ще опитат неща, които една възрастна акула не би направила.

"Ако рибите са особено гъсто там, където хората плуват и видимостта е лоша, тогава е по-вероятно младите акули, на които им липсва опитът на по-възрастните животни, да сбъркат крака на плувеца с желаната плячка.“

На други места Австралия регистрира девет непровокирани ухапвания от акули, а в Южна Африка имаше две фатални, за които се смята, че са причинени от големи бели акули.

Две фатални атаки също се случиха на 8 януари 2022 г. в Червено море, край бреговете на Египет и на по-малко от миля една от друга.

Смята се, че и двамата са били нападнати от едно и също животно, вероятно тигрова акула.

Въпреки че са редки, атаките на акули в Червено море често са фатални, защото навлиза толкова дълбоко, толкова близо до бреговата линия.

Д-р Нейлър каза: "Това е много необичайна морска система, защото морското дъно пада толкова рязко, до 1000 фута на 100 ярда на някои места

"Откритите океани често са доста мрачни и пелагичните акули, които живеят в тях, изкарват прехраната си с опортюнизъм.

"Какъвто и потенциален източник на храна да намерят, те ще вземат проба.“








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет на София
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията