ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Реакции на смъртта на папа Бенедикт XVI по света
Автор: Иван Христов 17:16 / 31.12.2022Коментари (0)163
©
Папа Бенедикт XVI почина на 31 декември, събота, на 96 години. Агенция Reuters събра реакциите на световните лидери на кончината на почетният понтифекс на Римо-католическата църква:

Германският канцлер Олаф Шолц:

"Като "германски“ папа, БенедиктXVI беше специален църковен лидер за мнозина, не само в тази страна. Светът губи формираща фигура на Католическата църква, пряма личност и умен теолог. Мислите ми са с папата Франсиск“.

Маркус Зьодер, премиер на родината на Бенедикт Бавария:

"Скърбим за смъртта на нашия баварски папа. Смъртта на Бенедикт XVI ме трогва дълбоко, както и много хора в Бавария и по целия свят. С него обществото губи един убедителен представител на католическата църква, както и един от най-влиятелните богослови на XX век. В бурни и трудни времена той беше религиозен водач на католическите вярващи. Много хора в родината му ще го помнят с благодарност не само като папа Бенедикт XVI, но и като скромен пастор ... Неговото няколкодневно посещение в Бавария като нов папа, изразяващо любовта  към страната и нейния народ, е незабравимо. Той винаги е носел родината си в сърцето си.“

Италианският премиер Джорджия Мелони:

"Бенедикт XVI беше великан на вярата и разума. Човек, влюбен в Господа, който постави живота си в служба на Универсалната църква и говори и ще продължи да говори на сърцата и умовете на хора с духовната, културна и интелектуална дълбочина на неговия Магистериум. Християнин, пастор, теолог: велик човек, когото историята няма да забрави.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш:

 "Принципен във вярата си, неуморен в стремежа си към мир и решителен в защитата на човешките права, той беше духовен водач на милиони по света и един от водещите академични теолози на нашето време... Неговите мощни призиви за солидарност с маргинализирани хора навсякъде и неговите призиви за преодоляване на разширяващата се пропаст между богати и бедни са по-актуални от всякога."

Френският президент Еманюел Макрон:

Мислите ми са към католиците във Франция и по света, опечалени от кончината на Негово Светейшество Бенедикт XVI, който работи с цялата си душа и интелигентност за един по-братски свят“.

Полският президент Анджей Дуда:

"Папа Бенедикт XVI отиде в Дома на нашия Отец. Днес светът загуби един от най-великите теолози на XX и XXI век, близък сътрудник на Св. Йоан Павел II. Неговият живот, дела и пастирско служение са пътепоказател сред многото криволичещи и измамни пътища на съвремието. Почивай в мир".

Президентът на Бразилия Жаир Болсонаро:

"Въпреки че неговият понтификат беше кратък, той оставя огромно наследство за Католическата църква, за всички християни и за човечеството... В защита на истината на Евангелието той безстрашно критикува грешките на така наречената "теология на освобождението“, която възнамерява да смеси християнството с погрешни концепции на марксизма."

Ирландският премиер Лео Варадкар:

"Ръководейки католическата църква в продължение на почти десетилетие, син на полицай и готвач, първият германец, избран за папа от хиляда години, той в крайна сметка беше "смирен работник в лозето Господне“.

Римокатолическият архиепископ на Уестминстър кардинал Винсънт Николс:

"Той ще бъде запомнен като един от великите теолози на XX век. Спомням си с особена обич забележителното папско посещение в тези земи през 2010 г.“

Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил:

"Абсолютният авторитет на Бенедикт XVI като изключителен теолог му позволи да направи значителен принос за развитието на междухристиянското сътрудничество... и за защитата на традиционните морални ценности.

"По време на папството на Бенедикт XVI отношенията между Руската православна църква и Римокатолическата църква се развиха значително в духа на братско сътрудничество и желанието за взаимодействие за това как да се преодолее понякога болезненото наследство от миналото.“

Британският премиер Риши Сунак:

"Той беше велик теолог, чието посещение в Обединеното кралство през 2010 г. беше исторически момент както за католиците, така и за некатолиците в нашата страна. Моите мисли са с католиците в Обединеното кралство и по света днес.“







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Парламентарни избори 2024
Бюджет на София
Великден 2024 г.
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията