ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Русия заличи България от картата на славянската култура в документален филм. В него се твърди, че родината на кирилицата е Македония
Автор: Екип Sofia24.bg 12:36 / 27.12.2021Коментари (4)743
©
България е заличена от картата на славянската култура и писменост в нов руски документален филм. "Една вяра, един език" е заснет със съдействието на Руското посолство в Северна Македония и преди два дни е била премиерата му в Скопие. Сценарист и режисьор е Елена Мироненко, а нейното произведение е отличено като "Най-добър телевизионен филм в регионално телевизионно студио“ на XXVI филмов и телевизионен фестивал "Радонеж" в Москва, съобщава сайтът "Площад Славейков".

Във филма, който е с времетраене 1:24 ч., се твърди в прав текст, че родината на славянската азбука е Македония. Друго скандално твърдение е, че братята Кирил и Методий нямат нищо общо с България, която дори не е представена като книжовен и православен център на Балканите през IX и X век.

Посланието, изразено директно е, че славянските народи трябва да се обединят под крилото на Русия.

Исторически е известно, че Македония е историко-географска област на Балканския полуостров, на площ от около 70 000 кв. км. Братята Кирил и Методий са родени в Солун през IX век, когато градът е в границите на Македония. Те създават глаголицата, а техните ученици Климент и Наум са поканени в Плиска от княз Борис I. Той подкрепя тяхната книжовна дейност и това е началото на трансформирането на глаголицата в кирилица, която се ползва за писменост от славянския свят.

Във филма "Една вяра, един език" обаче е показана карта на Югоизточна Европа от IX век, на която България дори не е отбелязана. Освен думите "Македония е родината на славянската азбука“, е прокарано и твърдението, че на църковнославянски език, който тръгнал от Македония, са били написани всички древни духовни текстове на Русия, Украйна, Сърбия, Черна гора, България и Македония.

Кирил и Методий са описани като обединители на славяните, чието дело било да ги приобщят в един народ. А тези славяни, които не вярват, че са част от един народ с един език, нямало да бъдат допуснати до царството небесно.

Във филма е намесен и анексираният от Украйна полуостров Крим, като се твърди, че най-важната част от пътя на Кирил и метозий бил престоят им в Херсон. "Християните-просветители стъпиха на земята на бъдеща Русия“, казва гласът зад кадър.

Според филма, руска писменост имало още преди глаголицата и в Херсон двамата братя се запознали с тази руска писменост, защото това им било нужно за създаване на новата азбука. Така Кирил и Методий били поставили лично основите на "Третия Рим“ – Москва.

В "Една вяра, един език“ има разказ и за Климент и Наум, които основават първия голям славянски университет в Охрид. Но не е споменат княз Борис I, нито активната му дейност в подпомагане на делото им. Казва се, че "От Охрид тръгва православната вяра, обединила славянските народи – руснаци, украинци, беларуси, българи, сърби и македонци“.

Град Плиска е споменат един-единствен път, за да се каже, че Климент и Наум "минават“ оттам. Но същевременно вървят кадри с текста на "Азбучната молитва“ на Константин Преславски, която е на старобългарски.

Лансира се и спорното твърдение, че покръстването и християнизацията на русите е най-важното събитие в историята на славянството. А то всъщност става 120 години след покръстването в България.

Във филма руски свещеник казва, че киевският княз Владимир отхвърлил папските посланици, които искали да проповядват католицизма - в България това било "проблем“. "Ако и днес мислехме като княз Владимир, навярно бихме избегнали много грешки“, добавя свещеникът.

"Благата вест, дошла в Русия чрез Македония, после през XIII и XIV век се връща там с руски богослужебни книги и така се затваря кръгът на защита на славянските земи, осигурена от Русия. Кирил и Методий са изградили единството ни, а сега някой е обявил война на православните славянски народи“, казва дикторът.

Има и кадри с македонски свещеник, който иска Русия да приеме всички православни църкви и така да осигури защита на целия православен свят. Същевременно България е спомената като съюзник на Германия в двете световни войни – "част от заговора за разделяне на славянството“.

Филмът предизвика вълна от възмущение на българи в социалните мрежи през последните два дни. Засега няма никаква реакция от официалните държавни органи.

Нито Външно министерство, нито Министерство на културата, нито друга българска институция реагират.

В картата, на която е отбелязан пътя на светите братя Кирил и Методий България въобще не фигурира. Няма я. Не съществува. И в създаването на кирилицата не съществува.


Още по темата: общо новини по темата: 661
20.03.2024 »
12.03.2024 »
06.03.2024 »
06.01.2024 »
13.12.2023 »
13.11.2023 »
предишна страница [ 1/111 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
Кой се интересува от мнението на азиатскко- монголската орда? Скарани с науката история, алкохолната сган, винаги проповядващи псевдонаука, вярващи само в Бога на войната, отхвърлени от цивилизования свят тези въобще не ни интересуват! Никога не са си знаели произхода и историята, защото им се представя само версията на батюшка! А тя никога няма нищо общо с истината! Учиха ги, че азбуката е написана от Ленин!
+2
 
 
Пуснете филма в Брюксел. Белким някой там разбере кой навива Скопие и защо пригласят на малоумниците там. Ето затова нямат място в ЕС. Докато им пишат историята в Москва и им я подхвърлят чрез Белград ,нямат място в Европа. А на руснаците трябва на най високо ниво,навсякъде да им се казва,че са исторически невежи и лъжци. Първия им патриарх е българин. Не македонец. И отива от Търново при тях. Македония НИКОГА не е имала патриаршия и патриарх. Когато Климент отива в Охрид на кого е града ? Би следвало ,като е столица,да царува там и царя и патриарха да е там. И ако е така ,кой е предишния цар. Баща му примерно. Борис I ли е македонец,Симеон ли ? До СамОил има много време!!! Той сигурно се е пръкнал от небето!
-2
 
 
Филма е руски и те си го пресъздават за тях.Ние като искаме да докажем кои са Кирил и Методи да направим наша версия в Холивуд.
+2
 
 
Това няма да го разберат помиярите,които целуват задника на рашките!Майцепродажниците са готови винаги да продадат България!
Коментарите са на публикуващите ги. Sofia24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Реформи в БДЖ
Кабинетът "Денков - Габриел"
Столичен общински съвет 2024-2028г.
Местни избори 2023 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията