ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Сто хилядният конвой в Одрин иска от ООН право да премине през Балканите
Автор: Иван Христов 16:46 / 24.09.2022Коментари (0)400
©
Близо стоте хиляди мигранти, наричащи себе си "Керванът на свободата“, са призовали ООН да ги защити от "всички форми на физическо, психологическо и политическо насилие“. Те също така призовават сирийското искат от сирийското правителство да предприеме дипломатически усилия в ЕС, "за да отворят вратите си за този конвой или да намерят незабавни решения“, пише The Guardian.

Юко Нарушима, говорител на Върховния комисариат за бежанците на ООН (ВКБООН), заяви пред британското издание, че агенцията е знаела за съобщения в социалните медии за организиране на големи движения на хора от Турция към ЕС, но не е участвала и не е насърчавала това.

"Загрижени сме за безопасността и благосъстоянието на онези, които решат да участват в това движение, което – въз основа на предишен опит с подобни организирани движения по света – вероятно би било рисковано и опасно“, заяви тя.

Вече около 400 души бяха принудени да се върнат по домовете си в Идлиб, Сирия, след като се опитаха да преминат сирийската граница с Турция, за да се присъединят към кервана, но бяха нападнати от твърдолинейни ислямистки бойци.

Таха Елгази, виден сирийски активист за правата на бежанците в Турция, който не е част от кервана, каза, че разбира защо много сирийци искат да напуснат Турция поради "нарастването на расизма“, както и финансовите затруднения, причинени от "икономическата инфлация“ .

Той обаче предупреди, че турското правителство няма да позволи събирането на групи на границата с Гърция, докато страните от ЕС също затягат мерките за сигурност по границите си. "Всички тези фактори означават, че ще има брутално отношение към бежанците, когато са на това пътуване, а намеренията на кервана не са ясни и те могат да попаднат в опасност“, обясни още Елгази.

Както съобщи по-рано Агенция "Фокус“, близо сто хиляди мигранти са се събрали край Одрин, откъдето имат намерение да щурмуват гръцката граница на Марица.

Според информацията на The Guardian, oт началото на септември сирийците чертаят планове за пътуването чрез канал в Телеграм, който вече има повече от 85 000 членове.

Организаторите, за които се смята, че самите са сирийски бежанци, са казали на хората да носят спални чували, палатки, спасителни жилетки, вода, консерви и комплекти за първа помощ. Реалният брой на хората в кервана не е ясен, но според организаторите се очакват около 100 000 души.

Има повече от 3,5 милиона сирийски бежанци в Турция, където наскоро имаше съобщения за нарастващо напрежение и насилие срещу сирийци в някои части на страната.

Когато се разсъмна в понеделник, членовете на кервана започнаха пътуването си до определената сборна точка Одрин. Техният план е да преминат пеша гръцката граница, за да си проправят път в ЕС.

В изявление организаторите обясниха, че керванът, който "излезе от утробата на революцията“, е бил предизвикан от "отвратителния расизъм“, на който са били изложени от "някои партии в турската република“, който според тях е довел нарастване на убийствата на сирийци.

Организаторите посочват като причина за решението си и "натиска върху нас да се върнем в районите на сирийския режим, а това означава отново да застрашим живота си“.

В понеделник вечерта членовете на кервана са били нападнати на гръцката граница от контрабандисти на хора, според един от организаторите. Във вторник сутринта керванът е решил да се прегрупира в Истанбул, преди да се отправи към границата заедно в една група.


Още по темата: общо новини по темата: 26
16.01.2023 »
16.01.2023 »
14.01.2023 »
04.01.2023 »
03.01.2023 »
30.12.2022 »
предишна страница [ 1/5 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Влизането на България в Шенген
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията