ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Световни реакции на атаката срещу Израел: Иран подкрепи действията на "Хамас"
Автор: Екип Sofia24.bg 15:02 / 07.10.2023Коментари (0)182
©
Палестинската групировка "Хамас" предприе най-голямата атака срещу Израел от години, убивайки повече от 22 души при изненадващо нападение, включващо въоръжени мъже, влизащи в израелски градове след залп от ракети, изстреляни от ивицата Газа.

Израелските власти съобщиха, че подкрепяната от Иран групировка е обявила война, тъй като армията на "Хамас" потвърди, че стои зад боевете в събота близо до Газа, а премиерът Бенямин Нетаняху обеща да отмъсти.

Редица световни лидери и организации реагираха на ракетната атана на 7 октомври, Al jazeera обобщи реакциите.

Белгия

"Белгия категорично осъжда масираните ракетни атаки срещу израелски цивилни. Насилието и терорът само увековечават страданието и пречат на пътя към диалога. Нашите мисли са с всички засегнати. Наблюдаваме ситуацията отблизо“, написа министърът на външните работи Хаджа Лахбиб в социалната медийна платформа X (Twitter).

Европейската комисия

"Недвусмислено осъждам нападението, извършено от терористите на "Хамас" срещу Израел... Израел има право да се защитава срещу такива отвратителни атаки“, публикува председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на X.

Египет

Египет предупреди за "сериозни последици" от ескалацията на напрежението между Израел и палестинците в изявление на външното министерство, разпространено от държавната информационна агенция.

Египетското ведомство призовава за "проявяване на максимална сдържаност и избягване на излагането на цивилни на допълнителна опасност“.

Външният министър на Египет Самех Шукри също проведе разговор с върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел, за да обсъдят развитието на ситуацията, заявявайки, че и двете страни трябва да проявяват сдържаност, за да избегнат сериозни рискове.

Франция

Френският президент Еманюел Макрон осъди "терористичните атаки" срещу Израел.

"Категорично осъждам терористичните атаки, които в момента се извършват в Израел. Изразявам пълната си солидарност с жертвите, техните семейства и близките им“, написа Макрон в X.

Френското посолство в Израел в събота определи атаките като "недопустими терористични атаки“.

"Ужасени сме от събитията, идващи от южната част на страната. Тези терористични атаки са недопустими и трябва да бъдат осъдени от всички. Ние стоим рамо до рамо до Израел и израелците“, написа френското посолство на X.

Германия

Германският външен министър Аналена Бербок заяви, че Берлин "твърдо осъжда терористичните атаки от Газа срещу Израел".

Баербок допълни, че "Хамас" "допринася за засилването на насилието“, и "насилието и ракетите, насочени срещу невинни хора, трябва да спрат незабавно“.

Гърция

"Гърция остро осъжда днешното изстрелване на тежки ракети от Газа срещу Израел. Гърция застава зад Израел и е дълбоко загрижена от тази неприемлива ескалация на насилието“, публикува гръцкото външно министерство на X.

Иран

Съветник на иранския върховен аятолах Али Хосейни Хаменей заяви, че Иран подкрепя атаката на палестинците, съобщи новинарският сайт ISNA.

"Поздравяваме палестинските бойци“, цитира съветника Рахим Сафави. "Ще стоим до палестинските бойци до освобождаването на Палестина и Йерусалим.“

Италия

Италия заяви, че подкрепя "правото на Израел да се защитава“ срещу "бруталната атака“ на Хамас.

Правителството заяви, че "осъжда най-категорично терора и насилието, което се извършва срещу невинни цивилни“.

Израел

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че страната му е във "война“ и че е уверен, че те "ще спечелят“.

"Нашият враг ще плати цена, каквато никога не е знаел“, подчерта Нетаняху във видео изявление.

"Хизбула"

Ливанската въоръжена групировка "Хизбула" излезе с изявление, в което се посочва, че следи отблизо ситуацията в Газа и е в "директен контакт с ръководството на палестинската съпротива“.

След събитията, включващи бойци от Газа, които изстреляха залп от ракети срещу Израел, се посочва в изявлението, че това е "решителен отговор на продължаващата окупация на Израел и послание към тези, които търсят нормализиране на отношенията с Израел“.

Палестинският президент Махмуд Абас

Палестинският президент заяви, че палестинският народ има право да се защитава срещу "терора на заселниците и окупационните войски", цитира го официалната информационна агенция WAFA.

Той говори на извънредна среща, проведена в Рамала с редица висши служители от палестинската власт.

Полша

"Остро осъждам продължаващите атаки на "Хамас" срещу Израел. Тази безпочвена агресия и актове на насилие, особено срещу цивилни, са недопустими. Нашите мисли и молитви са с всички, засегнати от тези ужасни събития“, написа полският външен министър Збигнев Рау в X.

Русия

Русия заяви, че е в контакт с Израел, палестинците и арабските страни във връзка с ескалацията на израелско-палестинския конфликт, съобщи агенция Интерфакс, цитирайки заместник-министъра на външните работи Михаил Богданов.

"От само себе си се разбира, че винаги призоваваме за сдържаност“, добави той.

Испания

Действащият външен министър на Испания Хосе Мануел Албарес написа в X, че осъжда атаките от Газа срещу Израел.

"Остро осъждаме много сериозните терористични атаки от Газа срещу Израел. "Смазан съм от това безразборно насилие. Цялата ни солидарност (е) с жертвите."

Чехия

"Атаката, извършена от ивицата Газа, е достоен за съжаление акт на тероризъм срещу държавата Израел и цивилното население“, посочва президентът Петр Павел в изявление.

"Ракетните атаки и проникването на командоси на "Хамас" в Израел ще блокират за дълго време всички усилия за мирно разрешаване на палестинско-израелския конфликт.“

Нетаняху отложи пътуването си до Чешката република след военните действия, се допълва в изявление на чешкия президентски кабинет.

Турция

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова израелците и палестинците да действат сдържано и да се въздържат от враждебни действия, които биха могли да изострят ситуацията.

"Призоваваме за сдържаност от всички страни“, заяви Ердоган на конгрес на своята управляваща "Партия на справедливостта и развитието" в Анкара. "Те трябва да се въздържат от агресивни действия“, подчертаватой.

Украйна

Украинското външно министерство осъди това, което определи като "продължаващи терористични атаки" срещу Израел.

"Украйна категорично осъжда продължаващите терористични атаки срещу Израел, включително ракетни атаки срещу цивилното население в Йерусалим и Тел Авив“, посочва министерството на X.

"Изразяваме нашата подкрепа за Израел в правото му да защитава себе си и своя народ.

Великобритания

Обединеното кралство също разкритикува атаката на Хамас срещу Израел в събота, посочи външният министър Джеймс Клевърли.

"Обединеното кралство недвусмислено осъжда ужасяващите атаки на Хамас срещу израелски цивилни. Обединеното кралство винаги ще подкрепя правото на Израел да се защитава“, посочва Клевърли в публикация в социалните медии.

 

 



Още по темата: общо новини по темата: 10
07.10.2023 »
07.10.2023 »
07.10.2023 »
07.10.2023 »
07.10.2023 »
07.10.2023 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бюджет 2024
Столичен общински съвет 2024-2028г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Зелен преход
Крал Чарлз е болен от рак
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията