ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
В САЩ не бързат да се радват на украинските успехи
Автор: Екип Sofia24.bg 11:03 / 13.09.2022Коментари (0)306
©
Лидерите на САЩ начело с президента Джо Байдън внимават да не обявят преждевременна победа, след като украинската офанзива принуди руските войски да се оттеглят на север. Вместо това военни служители гледат към предстоящите битки и излагат планове за предоставяне на Украйна на повече оръжия и разширяване на обучението, докато предпазливо очакват отговора на Русия на внезапните, зашеметяващи загуби на бойното поле.

Въпреки приповдигнатото настроение в Украйна през уикенда заради успешната контраофанзива, официалните лица в САЩ знаят, че руският президент Владимир Путин все още има войски и ресурси, които да използва, и неговите сили все още контролират големи части в Източна и Южна Украйна.

"Съгласен съм, че не трябва да има прекомерна радост, защото Русия все още има карти, които може да изиграе", каза Филип Брийдлав, пенсиониран генерал от ВВС на САЩ, който беше командващ на силите на НАТО от 2013 до 2016 г. "Украйна сега очевидно постига трайни промени на изток и на север и аз вярвам, че ако Западът правилно оборудва Украйна, те ще могат да задържат своите печалби.

Американски конгресмени по-специално посочиха прецизните оръжия и ракетните системи, които САЩ и западните нации са предоставили на Украйна като ключ към драматичната промяна в развитието на терен, включително прецизно управляемата високомобилна артилерийска ракетна система или HIMARS и високоскоростната анти-радарна ракета или HARM, която е предназначена да атакува и унищожава системи за противовъздушна отбрана, оборудвани с радар.

"Те са там, те са в центъра на събитията и те правят разликата", казва сенатор Крис Кунс, демократ от Делауеър и член на комисията по външни отношения на Сената. В ръцете на силно мотивирани украински бойци, които се възползват максимално от оръжия, вариращи от дронове и изоставени руски оръжия до модерни оръжия от Запада, HIMARS дават възможност на украинците "да обърнат драстично хода на събитията", каза Кунс .

Междувременно високопоставен служител на отбраната каза, че САЩ разглеждат бъдещите нужди, включително дискусии за осигуряване на по-интензивно бойно обучение на по-големи украински части, различно от текущото обучение, фокусирано върху по-малки екипи, които се учат да боравят със специфични оръжия. Вашингтон също така обмисля изпращането на допълнителни системи за противовъздушна отбрана, както и смъртоносни ударни дронове и повече дронове за наблюдение.

Стартирането на дългоочакваната контраофанзива от страна на Украйна през последните дни - в различна част на страната от тази, където руските войски, окупирали Украйна, бяха разположили значителни сили, за да я посрещнат - доведе до най-големите териториални промени от месеци в 200-дневната война.

Американските служители признаха, че САЩ са предоставили информация, за да помогнат на украинската контраофанзива, но отказаха да кажат доколко и дали западни служители са помогнали за стратегическата идея да бъдат изненадани руските сили, като привличат вниманието им към плановете за атака на юг, докато всъщност планират по-голяма кампания на изток.

САЩ са предоставили информация "за условията" в страната, каза един от официалните лица, но "в крайна сметка това беше украинският избор. Украинската армия и украинското политическо ръководство взеха решенията как да се проведе това контранастъпление.

Украинските сили заявиха в понеделник, че са си върнали от Русия широка ивица територия и повече от 20 украински селища, натискайки чак до североизточната граница между двете страни. Руските войници се предавали в такива количества, че Украйна изпитва трудности да им направи място, съобщават украински военни.

Украинците са ударили общо 400 цели с HIMARS, откакто САЩ започнаха да ги доставят, използвайки ги "с опустошителен ефект", каза пред репортери генерал Марк Мили, ръководител на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ, в края на миналата седмица, докато контранастъплението на Украйна започваше.

Монтираните на камиони системи с GPS насочване стрелят по-бързо, по-далеч и по-точно от съветските ракетни установки, използвани иначе и от Русия и Украйна. Те могат да удрят цели на разстояние до 80 километра. Украинските сили са използвали 16 HIMARS и няколко подобни системи за удари по линии за доставки, складове за боеприпаси и други ключови руски цели.

Украинците "вярват, че това се е случило заради новото технологично оборудване и оръжия, които сме им изпратили. Те... казаха добре, ако ги бяхте изпратили преди шест месеца", каза сенатор Дик Дърбин, демократ от Илинойс. "Нямахме ги преди шест месеца, но знаете ли, трябваше да изградим оръжия и да обучим хората им на тях, (което) отнема време."

Все пак украинските лидери настояват за повече оръжия - включително изтребители и оръжия с по-голям обсег - тактическата ракетна система ATACMS, изстрелваща ракети земя-земя, която САЩ досега са отказвали да изпратят.

Ключов въпрос занапред ще бъде колко повече са готови да похарчат Конгресът и американската общественост за войната в Украйна, която според САЩ и Запада също представлява значителна заплаха и за Европа.

Не е ясно дали и как успехите на украинските бойци през последния ден ще повлияят на продължаващия дебат. Белият дом поиска от Конгреса да даде зелена светлина за допълнителни 13,7 милиарда долара помощ като част от цялостна мярка за държавно финансиране, която законодателите трябва да одобрят преди края на месеца.

САЩ - водещият участник във военните усилия за помощ на Украйна сред членовете на НАТО - са налели повече от 15 милиарда долара в оръжия и друга военна подкрепа в Украйна от януари.

Байдън призна победите на бойното поле за Украйна през уикенда, но отказа да каже повече. "Няма да говоря за това сега, защото нещата са в развитие", каза той пред репортери.

Брийдлав отбеляза, че въпреки неотдавнашните загуби в битката, Путин все още има "много танкове и много камиони и много хора, които все още може да хвърли в Украйна. Те просто не са най-добрите му танкове, най-добрите му камиони или най-добрите му хора."

Но той предупреди, че зимата може да донесе най-плашещото предизвикателство. Ходовете на Путин да спре доставките на гориво за Европа, което се очаква да повиши цените, вероятно имат за цел да обърнат общественото мнение в региона.

"Въпреки че армията на Путин е претърпяла голяма загуба на военния фронт, голямата му карта, която вероятно ще бъде разиграна, е доколко Европа може да остане през зимата, която Путин ще направи много мрачна за европейците," каза Брийдлав. "Мисля, че Путин отчаяно се опитва да издържи зимата, защото голямата му надежда сега е да раздели европейците от тяхното политическо ръководство."


Още по темата: общо новини по темата: 4658
21.03.2024 »
20.03.2024 »
13.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
09.03.2024 »
предишна страница [ 1/777 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет на София
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията