ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Войници разказват пред WP за тежките загуби на Украйна в Херсон и техническото превъзходство на Русия
Автор: Иван Христов 23:04 / 07.09.2022Коментари (0)712
©
В слабо осветени болнични стаи в Южна Украйна войници с ампутирани крайници, рани от шрапнели, наранени ръце и натрошени стави разказват пред кореспондента на Washington Post в Херсонска област за изключително неравностойното положение, пред което са изправени техните части в първите дни на последната офанзива за прогонване на руските сили от стратегическия град Херсон.

Войниците казват, че им липсва артилерията, необходима за изтласкването на окопаните сили на Русия и описват зейналата технологична пропаст с техните по-добре оборудвани противници. Интервютата предоставят някои от първите преки разкази от контраофанзивата за отвоюване на превзета територия, като темата е толкова чувствителна, че украинските военни командири забраниха на репортери да посещават фронтовите линии.

"Използваха всичко срещу нас“, разказва Денис, 33-годишен украински войник, чийто отряд се е оттеглил от контролирано от Русия село след продължителен обстрел с касетъчни бомби, фосфорни боеприпаси и минохвъргачки. "Кой може да оцелее при такава атака в продължение на пет часа?“ – пита той.

Денис и осем други украински войници от седем различни звена предоставят редки описания на контранастъплението в Херсон, най-амбициозната военна операция на Киев след прогонването на руските сили в периметъра на столицата през пролетта. Както и в битката за Киев, успехът на Украйна едва ли е сигурен и разказите на войниците показват, че предстои дълга битка и много повече жертви.

"Загубихме петима души за всеки техен“, оплаква се Игор, 30-годишен командир на взвод, който наранил гърба си, когато танкът, в който се возил, се разбил в канавка.

Игор няма военен опит преди руската инвазия в Украйна на 24 февруари. Той изкарва прехраната си, продавайки храна за животни на свинеферми и кравеферми. Неговият заместник като командир на взвод също няма предишен военен опит, отбелязва той.

Войниците са интервюирани на легла и инвалидни колички, докато се възстановяват от нараняванията, получени при офанзивата миналата седмица. Някои говорят при условие за анонимност, за да избегнат дисциплинарни действия. Други, като Денис и Игор, се съгласяват да разкрият само първите си имена. Но повечето говорят открито за проблемите, пред които са изправени.

Руските безпилотни самолети "Орлан“ разкриват украинските позиции от повече от километър над главите им, височина, която означава, че никога не се чува бръмченето на самолета, проследяващ движението им.

Руските танкове излизат от новопостроени циментови укрепления, за да взривят пехотата с крупнокалибрени снаряди, разказват ранените украински войници. След това бронетехниката се връща обратно под бетонните убежища, защитени от минометен и ракетен огън.

Радарните и контрабатарейните системи автоматично откриват и локализират украинците, които стрелят с артилерия по противника, отприщвайки залп от артилерийски огън в отговор.

Руски хакерски прибори отвличат дроновете на украински оператори, които гледат безпомощно как самолетите им да се отдалечават зад вражеските линии.

Украйна обезсърчи отразяването на офанзивата, което доведе до информационно забавяне в потенциално повратна точка в почти седеммесечния конфликт, пише изданието

По думите на 28-годишния Александър, руският артилерийски огън е бил безмилостен. "Те просто ни удряха през цялото време“, каза той. "Ако изстреляме три минохвъргачки, те ще изстрелят 20 в отговор“.

Украинските войници разкриват, че е трябвало внимателно да разпределят използването на боеприпаси, но дори когато стрелят, имат проблеми с поразяването на цели. "Когато дадете координатите, би трябвало да са точни, но се оказва, че не е така", заяви той, като отбелязва, че оборудването му датира от 1989 г.

Александър никога не е пътувал до Херсон преди войната, но казва, че целта да се прогонят руските нашественици си струва да се пожертва крайник. "Това е нашата страна“, подчертава той.

Президентът Володимир Зеленски заяви, че украинските сили са превзели две села в района на Херсон, а един от неговите помощници публикува изображение с издигането на украинското знаме над село Високопиля през почивните дни.

"Украинските знамена се връщат на местата, където трябва да бъдат“, каза Зеленски във видео обръщение. Но беше невъзможно да се прецени какъв напредък са постигнали украинските сили в стремежа си да прогонят руските нашественици от Херсон.

Регионът, който беше превзет от Русия по-рано по време на войната, представлява важна част от желания "сухопътен мост“ на руския президент Владимир Путин към Крим, полуостровът, който Русия анексира в нарушение на международното право през 2014 г., отбелязва Washington Post.

Руските средства за радиоелектронна борба също представляват постоянна заплаха. Войниците описват, че някои след края на смените си и са включвали телефоните си, за да се обадят или да изпратят текстови съобщения на членове на семейството – решение, което веднага предизвиква руски артилерийски огън.

"Когато включим мобилни телефони или радио, те могат незабавно да разпознаят нашето присъствие“, казва Денис. "И тогава започва стрелбата“.

Въпреки забраната за посещения на медии на фронтовата линия, имаше признаци, че хватката на Русия над Херсон може да се разхлаби, отбелязва WP.

В изявление в понеделник подкрепяната от Кремъл окупационна власт заяви, че плановете за организиран референдум в района на Херсон, предшественик на руската анексия, са спрени поради проблеми със сигурността. Руското изявление по-късно беше отхвърлено, но то вдъхна оптимизъм на украинците и подсказа, че най-малкото контраофанзивата причинява известни главоболия на руснаците, пише американското издание.

Киев се надява, че контраофанзивата в Херсон ще повиши националния морал и ще покаже на западните правителства, че техните милиарди долари икономическа и военна помощ се отплащат, въпреки че санкциите срещу Русия повишиха цените на енергията и инфлацията и породиха страхове от още по-скъпа зима.

Украинските твърдения за превземане на села като Високополя не можаха да бъдат потвърдени, въпреки че интервюираните войници свидетелстват, че са успели да напреднат в някои села, контролирани преди от Русия. Тези войници отказват да назоват имената на селата, позовавайки се на инструкции от своите началници.

Група журналисти от Washington Post, които преминават в рамките на три мили от Високопиля, в северен Херсон, в понеделник са били възпрепятствани да влязат в селото от украинските войски и не са могли да установят статута му. Местен служител е заявил, че украинските и руските сили все още се борят за контрол.

Ясната картина на загубите на Украйна не може да бъде оценена независимо, отбелязва изданието.

Денис, седнал изправен на болничното си легло, казва, че почти всеки член на неговия отряд от 120 души е бил ранен, въпреки че само двама са били убити.

25-годишен войник, лекуван за рани от шрапнел, съобщава, че в неговата част от 100 войници седем са убити и 20 ранени. Игор, командирът на взвод, казва, че 16 от 32-мата мъже под негово командване са ранени и един е убит.

Ранените украински войници са разпределени в различни болници в Южна Украйна, за да освободят основните медицински заведения в района на Херсон за пристигащи пациенти.

WP задържа имената на болниците, в които се лекуват тези войници, тъй като такива медицински заведения са били мишена на руските сили по време на войната.

В неделя болница в Николаев, град близо до Херсон, попадна под руски обстрел. Педиатричната клиника на заведението e толкова силно повредена, че вече не функционира.

Що се отнася до жертвите, Роб Лий, военен анализатор в Изследователския институт за външна политика, настоява, че Украйна трябва да запази достатъчно голяма бойна сила, за да отблъсне руския напредък на изток, като се имат предвид много по-големите въоръжени сили на Москва.

"Ако понасят тежки жертви и това продължи за дълъг период от време, това може да е проблем“, отбелязва Лий.

Фактът, че Украйна разчита главно на неопитни войници също е слабост, но това  не важи само за нея. В началото на конфликта Русия и Украйна са воювали с професионални военни части. След тежки загуби в района на Източен Донбас, обаче, всяка страна е започнала да разполага доброволчески или резервни части с по-малко опит.

Контраофанзивата в Херсон сега тества силите на Украйна по нови начини, смята Лий.

Украинските войници, които влязоха в бой срещу руснаците през последните няколко месеца, са придобили опит на бойното поле, "но голяма част от този опит вероятно включва задържане на отбранителни позиции“, казва той. "Провеждането на нападателни операции е много по-трудно и изисква време и обучение“.

Всеки войник казва, че е невъзможно да се предвиди кога Херсон може да бъде освободен и мнозина смятат, че това ще зависи от това, кога украинците получат достатъчно артилерия от съюзниците.


Още по темата: общо новини по темата: 4658
21.03.2024 »
20.03.2024 »
13.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
09.03.2024 »
предишна страница [ 1/777 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бюджет на София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бомби в училищата
Кабинетът "Денков - Габриел"
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията