ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Зеленски получи уверенията на Вашингтон за "непоколебима подкрепа" (ОБЗОР)
Автор: Тереза Герова 08:47 / 22.12.2022Коментари (0)233
©
В рамките на еднодневното си посещение във Вашингтон президентът на Украйна Володимир Зеленски получи уверенията на държавния глава на САЩ в продължаващата "непоколебима подкрепа“ на страната му в продължаващата война с Русия.

Тайно пътуване

Посещението се осъществи по покана на Байдън, предадена по време на телефонен разговор между двамата лидери на 11 декември. Официален Киев окончателно потвърди визитата на 18 декември, без да разкрива допълнителни подробности. Пътуването на Зеленски бе първото му зад граница след началото на военния конфликт през февруари.

Визитата продължи около 11 часа часа. От летището, където президентът на Украйна пристигна с американски военен самолет от Европа, Зеленски се отправи директоно към Белия дом. Преговорите с Байдън продължиха около два часа.

След кратка почивка, по време на която украинският президент се срещна с лидери както на демократите, така и на републиканците, Зеленски направи обръщение към двете камари на Конгреса на САЩ.

Подробностите за пътуването бяха пазени в тайна, официално обявени, когато Зеленски вече бе на път към САЩ.

Съставът на делегацията на украинския президент не беше обявен предварително. На пресконференцията с Байдън присъстваха началникът на кабинета на президента на Украйна Андрий Ермак и първият дипломат на Киев Дмитрий Кулеба. От американска страна присъстваха заместник-държавният секретар Виктория Нуланд и председателят на Комитета на началник-щабовете на Въоръжените сили на САЩ генерал Марк Мили.

Patriot и нов пакет военна помощ

Обявяването на нов пакет от американска военна помощ на обща стойност 1,85 милиарда долара бе насрочено да съвпадне с посещението на Зеленски във Вашингтон.

За първи път той ще включва батерия от системи за противовъздушна отбрана Patriot, за която Киев настояваше месеци наред.

Помощният пакет включва и системи за насочване на снаряди, ракети за MLRS HIMARS, артилерийски боеприпаси, бронирани превозни средства, бронежилетки, системи за сателитна комуникация, както и други видове оръжия.

Байдън изрази увереност, че изпращането на Patriot на Киев няма да допринесе за ескалацията на конфликта. Президентът на САЩ призна, че "изобщо не е обсъждал" със Зеленски въпроса за възможността за влошаване на ситуацията в конфликта. Лидерът на Белия дом подчерта, че САЩ не се стремят към трета световна война и конфликт с Русия и изрази увереност, че той може да бъде избегнат.

САЩ също така ще отпуснат спешна хуманитарна помощ на Киев на стойност 374 милиона долара.

Без перспектива за мир в близко бъдеще

Байдън и Зеленски посветиха малка част от съвместната пресконференция след преговорите, за да отговарят на въпроси относно перспективите за мирно уреждане на конфликта, като по-голямата част от времето бе отделено на взаимни благодарности и обещания за подкрепа.

Лидерът Белия дом отбеляза, че украинският президент е "отворен за постигане на мир" в Украйна и добави, че руските власти според него "не възнамеряват да спрат" военните действия.

По-късно, запитан какво би бил "справедлив свят“, Зеленски поясни, че това не означава компромиси с териториалната цялост на Украйна. В същото време Байдън отбеляза, че неговата визия съвпада с тази на Зеленски и изрази увереност, че мирът ще настъпи, ако Русия изтегли войските си, но "това няма да се случи сега“.

Зеленски добави още, че в момента не може да изпраща никакви сигнали към руския президент Владимир Путин.

Единство

Байдън не се съмнява, че европейските държави ще продължат да оказват помощ на Киев. По думите му Западът никога не е бил толкова единен в позицията си, колкото в настоящия момент в условията на войната в Украйна, и няма никакви принаци за разцеплението му. "Изобщо не се притеснявам дали ще запазя съюза единен. Никога не съм виждал НАТО или ЕС по-обединени за нещо. Не виждам признаци за промяна [в това]. Всички знаем какъв е залогът", подчерта Байдън на съвместната пресконференция.

Конгресът

В речта си на английски език пред членовете на Конгреса на САЩ Зеленски акцентира върху вече получената помощ от Вашингтон и нейното въздействие върху ситуацията в Украйна, като накратко се спря на необходимостта от допълнителна подкрепа. Според него финансовата помощ за Киев "не е благотворителност, а инвестиция в глобалната сигурност“.

Той добави, че "не иска от американските войници да се бият за Украйна“, тъй като украинските сили за сигурност "могат сами да управляват американските танкове“.

Речта на Зеленски бе положително приета от мнозинството от участниците в съвместното заседание на двете камари на Конгреса на САЩ. Той получи бурни, дълги и многократни овации. В същото време няколко републиканци демонстративно не се изправиха и не ръкопляскаха след края на изказването на украинския президент.

В момента Конгресът на САЩ работи върху федерален бюджет от 1,7 трилиона долара за фискалната 2023 г., който предвижда отпускането на 44,9 милиарда долара за различни нужди на Украйна и съюзниците на Вашингтон в НАТО.

През януари Конгресът на САЩ ще заседава в нов състав, в който републиканците ще доминират в Камарата на представителите. На теория това им дава възможност да блокират или поне да ограничат отпускането на средства за Украйна. Водещи републиканци обаче подчертаха необходимостта от контрол на разходите, а не пълно спиране на помощта за Киев.


Още по темата: общо новини по темата: 4658
21.03.2024 »
20.03.2024 »
13.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
09.03.2024 »
предишна страница [ 1/777 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията