ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Зоран Миланович: Безцветни бюрократи тероризират страните-членки, наводняват държавите с пари, които не съществуват
Автор: Иван Христов 13:33 / 22.12.2022Коментари (1)153
©
Президентът на Хърватия Зоран Миланович се обяви в подкрепа на думите на унгарския премиер Виктор Орбан, че "трябва да бъде пресушено блатото“ Европейски парламент в светлината на корупционния скандал около Ева Кайли. По думите на хърватския лидер в интервю пред Index.hr, ръководството на ЕС е "изключително недемократично“ и в момента "безцветни“ и неизбрани "бюрократи“ "тероризират страните членки“.

Според Миланович Брюксел третира Хърватия недопустимо, цитирайки за пример "скандалното писмо“ на ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел до хърватския външен министър Гордан Грлич Радман.

Миланович каза, че не е искал да говори по тази тема по-рано, за да не застраши влизането на Хърватия в Шенгенската зона, от което той не е ентусиазиран. Според него обаче върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел е изпратил "скандален, груб, лъжлив, манипулативен, неточен“ отговор на Гърлич Радман. "Държат се с нас като с неудачници, като глухонеми глупаци“, каза Миланович.

Според хърватския президент Борел "измисля резолюции на Съвета за сигурност и решения на европейските съвети“, за да попречи на Хърватия да участва в Althea, военните мироопазващи сили на Европейския съюз в Босна и Херцеговина (EUFOR). В мисията Althea участват повече от хиляда войници от двадесет държави, но не и Хърватия, срещу чието участие се противопоставят босненските политици и някои европейски държави. Миланович добави, че хърватският проблем не е Бахмут (където в момента е основната битка във войната в Украйна) а въпросът за хърватите в Босна и Херцеговина.

В изявлението си той засегна и ареста на заместник-председателя на Европейския парламент Ева Кайли. Тя беше арестувана като част от разследване на белгийска прокуратура, включващо предполагаема престъпна организация, опит за търговия с влияние на държава от Персийския залив и обвинения в корупция и пране на пари. Миланович поиска "ясни обяснения“ за кого лобира и подчерта, че може да са били замесени голям брой други представители.

Говорейки за европейските фондове, Миланович каза, че ЕС наводнява страните с "пари, които не съществуват“ и че Хърватия има "неочакван късмет“, защото е получила само "трохи от масата“ като част от план, предназначен за по-големи държави, като като Италия. По отношение на ръководството на Европейския съюз той каза, че те са дошли на поста въз основа на "политически догадки“ и че като лидери, които не са избрани от никого, те нямат демократичен мандат. "Кой избра Фон дер Лайен?“ – попита той за ръководителя на Европейската комисия.

Според него това е крайно "недемократично“, но той е "готов да живее с фактите“ и до известна степен "да го уважава, докато не излезе извън контрол“, т.е. докато европейското ръководство не се обяви за "господар на всичко“. "Разпознавам лъжата по-добре от неврохирург, когато ЕС започне да лъже“, каза той и добави, че се различава от унгарския премиер Виктор Орбан, но че ще го защити, защото "безцветни бюрократи тероризират държавите-членки“.


Още по темата: общо новини по темата: 7
23.12.2022 »
23.12.2022 »
22.12.2022 »
13.12.2022 »
03.10.2022 »
29.09.2022 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
на 22.12.2022 г.
0
 
 
А ние отчаяно се опитваме да служим и да ставаме все по-зависими от един разпадащ се съюз!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Sofia24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Столичен общински съвет 2024-2028г.
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията