ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Горнооряховският суджук може да изчезне – фалираха две от четирите фирми, които го произвеждат
Автор: Екип Sofia24.bg 08:38 / 14.06.2025Коментари (0)302
©
Горнооряховският суджук, първият български хранителен продукт, получил защитено географско указание в Европейския съюз, отбелязва своето 18-годишно "пълнолетие“ с традиционен празник. Но зад празничното настроение и аромат на печена скара се крие сериозна заплаха – производителите на емблематичния деликатес са намалели наполовина и вече са само две фирми. Основната причина е все по-трудното намиране на качествена суровина – българско говеждо месо, което поставя под въпрос бъдещето на този символ на българския вкус.

Заедно с българското розово масло, горнооряховският суджук продължава да бъде единствената родна стока с този престижен европейски сертификат. Преди 18 години четири фирми получават правото да произвеждат автентичния продукт, но днес от тях са останали само две. "За голямо съжаление, две от фирмите не устояха на тежките условия“, коментира пред NOVA Румяна Добрева, един от производителите.

Основният проблем, пред който е изправен браншът, е западащото животновъдство в страната. Според стандарта, суджукът трябва да се прави изцяло от говеждо месо от животни на възраст минимум 18 месеца. Поради недостига на качествена българска суровина, понякога се налага производителите да внасят охладено месо от съседна Румъния. "Те ни изпревариха, имат доста повече животни, животновъдството при тях е по-добре развито“, обяснява Добрева.

Рецептата за автентичния горнооряховски суджук е строго пазена тайна, предавана от поколение на поколение, като включва специфичен букет от подправки. Истинският продукт, носещ печата за защитено географско указание, преминава през сложен процес на сушене и пресоване, за разлика от пресния суджук за скара, който привличаше посетителите на празника.

Въпреки трудностите, производителите остават оптимисти. "Аз вярвам, че суджук винаги е имало и ще го има“, споделя с надежда Румяна Добрева. Засега горнооряховци продължават да поддържат жива традицията, за която още Атанас Буров казва, че димът над града не е от комините на фабриките, а от скарите, на които се пече прочутият суджук.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2025 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Лято 2025
Поскъпване на бялата техника в България
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Местни избори 2023 г.
Президентът внася в НС предложение за национален референдум за еврото
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията