ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Перник и областта да се превърнат в туристически бранд обсъждаха няколко институции
Автор: Екип Sofia24.bg 21:28 / 05.02.2024Коментари (0)714
© Община Перник
Идеи за развитието на Перник като туристическа дестинация бяха представени на дискусия, която се проведе в сградата на Минната дирекция, съобщиха от Общината.

На събитието присъстваха зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева, зам.-кметът на община Перник инж. Мирослав Стоицев, областният управител Людмил Веселинов, зам.-председателят на Националния борд по туризъм д-р Мартин Захариев, както и представители на изпълнителната и законодателната власт, кметове от региона, туристическия бизнес, неправителствения сектор и научните среди.

Всички те си поставиха за цел на начертаят посоката за развитие на региона чрез културно-исторически, събитиен и поклоннически туризъм. Форумът представи и Международният фестивал на маскарадните игри "Сурва" като визитна картичка на Перник и България и очерта огромните възможности за поклоннически туризъм.

Участниците в дискусията се обединиха около това, че Перник е "златна мина“ от туристически обекти и история, която трябва да се разкаже и покаже на повече хора. За това обаче те заявиха, че са необходими повече реклама, помощ от държавата и кадри.

"Възможностите и перспективите на нашия град са немалки. Към момента туристическият потенциал на Перник се свързва основно с визията на града като Европейска маскарадна столица“, сподели зам.-кметът на община Перник Мирослав Стоицев и добави, че това дава добри възможности за популяризирането на останалите културни и природни дадености.

Стоицев подчерта, че пред общинската администрация стои отговорната задача да презентира още по-добре туристическите ресурси на града с всички интерактивни и съвременни способи.

Той добави, че Перник се гордее и със своите културни дейности, както и със своята хилядолетна история.

"Сред перспективните обекти в района са Пернишката крепост, множеството православни храмове, сградата на Двореца на културата и Минната дирекция.

Градът ни се гордее и с единствения на Балканите подземен музей на минното дело, който е оформен в първите въглищни рудници в страната ни“, каза още зам.-кметът на Перник.

Областният управител Людмил Веселинов беше категоричен, че държавната власт в Перник полага грижи за опазването на културното и историческо наследство. Пример е запазването на Минната дирекция и връщането й на перничани.

"Днешното събитие се провежда в историческата сграда на Минната дирекция, която през последната година също прие хиляди посетители. Този успех дължим на съвместните усилия на държавата и местната власт, чрез които това архитектурно бижу бе върнато на жителите и гостите на Перник“, сподели Веселинов и допълни, че обектите в региона, които биха били интересни за туристите са множество.

"Туристите харесват истории за подземни светове, мистични места, портали, религиозни култове. Най-старият култов зидан градеж, открит в нашите земи, от времето на древните шумери е близо до Брезник - храм-кладенецът край село Гърло“, каза областният управител.

Той добави, че неизвестен предшественик на Леонардо Да Винчи от нашите земи е видял библейския сюжет “Тайната вечеря" по особен начин в Земенския манастир "Св. Йоан Богослов". На него Христос е изобразен два пъти, с два образа - единият Христос подава хляба, другият - разлива виното. "Двойният Христос не може да бъде видян никъде другаде. Този различен прочит прави храма в манастира изключително ценен за световната култура“, подчерта Веселинов.

"Тайната за развитието на туризма в Перник се крие в синтеза на всичко онова, което градът и областта предлагат събрано на едно място. Перник е много близо до онова, което разбираме като бранд – преживяване, уникалност, нещо което го отличава от останалите региони“, каза зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева. Тя коментира, че се радва, когато вижда ласкавите отзиви за проведеното само преди дни издание на Международния фестивал на маскарадните игри "Сурва“.

"Поздравления за организацията и прекрасния спектакъл по откриването, който остави отпечатък в хилядите гости на фестивала“, каза още зам.-министърът на туризма.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Столичен общински съвет 2024-2028г.
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията