ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ще се превърне ли Панчарево в блато от наноси, водорасли и боклуци?
Автор: Екип Sofia24.bg 10:35 / 29.03.2023Коментари (0)365
©
Езерото Панчарево – място за разходки, отдих, спорт и култура. От десетилетия то е притегателна точка за хиляди софиянци. В миналото е домакин на световни първенства, а през последните години е сцена на Софийската опера и балет. Там се провеждат тренировки по гребане и състезания по бягане. Хората в региона обаче са притеснени, че езерото се намира в екологична криза.

Килим от водорасли, боклуци и изливане на отпадни води. Ще се превърне ли Панчарево в блато, превърнало ли се е вече? Може ли да изчезне напълно и има ли мерки, с които да бъде спасено? 

Езерото Панчарево всъщност е язовир, а според приложение 1 към Закона за водите той е един от комплексните и значими язовири, наблюдавани от Министерствтото на околната среда и водите. Язовирът не е предназначен за питейно-битово водоснабдяване, а за напояване и промишлени нужди.

Три министерства, администрации към тях и община стопанисват язовира. През 2020 г. земеделското министерство провежда обществена поръчка за изработване на проект за почистване на чашата на язовир "Панчарево" от наноси, който е на стойност 184 000 лева.

Избрана е фирма, която е изработила проекта и решението на министерството е проектът да се приложи. Общата му стойност е 12 млн. лв. по цени от 2021 г., а те вече не са актуални.

Сдружение за развитие на Кокаляне и Панчарево е прегърнало каузата да спаси езерото. По-активните граждани го създават в края на 2017 г. – началото на 2018 г. по повод честите прекъсвания на тока в района.

"180 000 лева са платени за един проект, който ако не бяхме ние да бутаме, за да се случва нещо, щеше да потъне в нечие чекмедже. Както се случва с много други проекти, за които е платено и не се движат по-нататък. Буквално едни пари, изхвърлени в кофата. Има срокове, които ако се пропуснат, проектът цялостно ще трябва да се актуализира. Това ще струва допълнително пари на данъкоплатците и цялата процедура ще се удължи", казва Галина Бел, председател на Управителния съвет на сдружението.

Пламена Петрова, която е треньор от 15 години, разказа пред bTV какви са предизвикателствата, пред които се изправя с детско-юношеските групи, с които всеки ден тренира на Панчарево.

"Горната половина вече е много плитка, обрасло е с водорасли. Тук при нас вече и в по-дълбоката част също е сериозен проблемът с водораслите. Вече започват да обхващат брега. Това е сериозна пречка за нормален тренировъчен процес", казва тя.

"Спортните клубове много добре обезопасяваме тренировъчния процес. Но ако някой падне във водата – дори да е пешеходец, той ще се удави сред водораслите, защото плуването там е невъзможно. Децата ни са със спасителни жилетки, всички имаме моторни лодки, но въпреки това съществува тази опасност. Многократно сме сигнализирали сигнализирали", разказа още Пламена и показва как се вадят водораслите, които блокират тренировъчните дейности.

"Това е проблемът – вадим от водата, сушим на брега и изхвърляме в контейнерите. Много са тежки, когато са мокри. Но няма кой – ние сами си помагаме", посочва Пламена.

"Доста е трудно, когато детето се е обърнало близо до водорасли, да отидем с моторната лодка. Трябва малко да поплува, за да можем да го качим и да го извадим. Начинаещите деца трябва да гребат близо до брега, а брегът е обхванат от водорасли", допълва още тя.

Отношение към трениращите деца взимат и от Сдружението за развитие на Кокаляне и Панчарево. Те са притеснени от намаляването на обема на водите.

"1 млн. кубически метра вода липсват, губят се, защото наносите се вдигат, а обемите на водата намаляват. Ако продължава в този дух и не се почисти, езерото в скоро време ще изчезне. Тук на места вече е като блато. Просто е блато", казва Галина Бел.

"В първа фаза на проекта са оценени наносите, които са в размер на около 700 000 куб. метра. Първата фаза включва почистване на около 180 000 куб метра. Говори се за наноси, но това всъщност е един ресурс – състоят се от органична маса, която са много хубава почва, също има баластра и чакъл – строителен материал, водорасли, които подлежат на преработка чрез компостиране", обяснява инж. Орлин Диков, който е жител на Панчарево и отблизо се запознава с проекта за почистването на езерото.

Кметът на район "Панчарево" Николай Гюров определя езерото като шедьовър, но също признава за проблема с наносите в него.

"Последните проекти показват, че има наноси около 1 милион кубични метра - речни наноси и речна баластра. В опашката на езерото се наблюдава заблатяване, предизвикано от наносите. Усилията на гражданите, местната власт и отговорните институции имат отговорност да се справят с това предизвикателство - а именно езерото да бъде почистено", посочи Гюров.

През ноември 2022 г. в езерото са пуснати 15 000 риби, които да изядат част от водораслите в него. Големите очаквания на хората в региона обаче са за проекта за почистване на чашата на езерото.

От bTV попитаха Министерството на земеделието направени ли са вече актуализациите на количествено-стойностната сметка на проекта и докога се очаква да се премине към почистване на езерото. Оттам отговориха:

"Към настоящия момент изготвения от проектанта работен проект е предаден в Министерство на земеделието, като общата прогнозна стойност на дейността по почистване на язовир "Панчарево" от наносни отложения е в размер на 12 330 130 лева без ДДС. Прогнозната стойност е относима към цените за 2021 г., но предвид настоящата пазарна ситуация, цените на горива и др. ресурси проектът ще трябва да се актуализира по отношение на стойността на същия с цел да не бъде компрометирана процедурата по възлагане на обществена поръчка. Основен проблем за реализацията на проекта е съгласуването и осигуряване на депа за наносните отложения".

Съгласно представената от проектанта оферта е одобрено актуализирането на проекта. Срокът за изпълнение му е 100 дни от датата на възлагане – 11 януари 2023 г.

Към 28 март вече са изминали 76 дни от този срок за изпълнение.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Бюджет 2024
Задържаха журналиста Димитър Стоянов
Неправилно паркиране в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията