ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
17 нови детски градини се строят в столицата
Автор: Екип Sofia24.bg 15:02 / 18.04.2022Коментари (0)537
17 нови детски градини се строят в момента в София, а други 18 се проектират. Това стана ясно по време на инспекция на общината на разширението на ДГ 88 в квартал "Дружба". Проверката на строително-ремонтните дейности в "Детски рай" направиха заместник-кметът по “Обществено строителство" Ангел Джоргов, заместник-кметът по направление "Култура, образование, спорт и младежки дейности'' Мирослав Боршош, общинският съветник от район "Искър“ Лорита Радева и кметът на района Ивайло Цеков.

Миналата година около 10 000 деца останаха без място в яслите и детските градини в столицата. Най-голям е недостигът на места в яслените групи. При тях съществува и голям проблем с недостига на персонал, тъй като в момента само медицински сестри имат право да се грижат за най-малките деца.

От министерството на здравеопазването публикуваха за обществено обсъждане промени в наредбата, които да разрешат в яслените групи да работят още фелдшери и лекарски асистенти. От Столична община ще настояват да се даде право и на педагози да се грижат за децата в яслените групи.

След разширението си ДГ 88 в кв. "Дружба" ще разполага с 4 нови групи - 3 яслени и една градинска, които ще приемат деца от септември. И ръководството на градината обаче се сблъсква с проблема с осигуряването на кадри, които да се грижат за най-малките. За трите нови яслени групи са необходими 6 медицински сестри, а все още от ръководството на детското заведение не са успели да назначат нито един човек.

"Столична община не е спирала да инвестира в изграждане на нови сгради на детски градини през последните години за решаване на проблема с недостига на места, но днес пред нас стои въпросът за липсата на медицински сестри, които да работят. Изключително трудно е намирането на медицински сестри за яслените групи в детските градини.

Има незаети над 100 места за медицински сестри. Затова сме изпратили писма до Министерство на здравеопазването с искане за промяна на Наредба 26", заяви  заместник-кметът на Столична община по образование и култура Мирослав Боршош при проверка на изграждането на нова сграда към ДГ "Детски рай“ .  

"Необходимо е да се допусне и педагози да работят в яслените групи. Остаряло е схващането, че яслената грижа е медицинска грижа", добави също Боршош. Това не означава, че медицинските сестри не са необходими, напротив тяхната роля е изключително важна, но за решаването на проблема е нужно да се допусне и педагози да могат да работят в яслените групи, уточни също заместник-кметът по образование.

"Само за трите яслени групи в тази детска градина са необходими 6 медицински сестри. Може да се окаже, че ще имаме нови просторни, хубави помещения, а без медицински персонал, който да обгрижва нашите деца", посочи директорът на детска градина "Детски рай“ Мария Йорданова.

"От 2005 година насам София започва с недостиг на детски градини около 100 обекта, което е в резултат на приватизирани сгради, на пожарно опасни стари сгради и етернитови, които трябваше да бъдат изградени на ново. Решението на проблема е само ново строителство", заяви Боршош. По думите му районните кметове имат отговорност за строителството. Столична община не е отказала на нито един кмет, а те са от различни политически сили, напълно избираеми, да получи финансиране за изграждането на детски градини.

Към момента на територията на Столична община са сключени договори за проектиране и строителство на 35 детски градини, от които в 18 са в процес на строителство и се изпълняват строително-монтажни работи, а за 17 се изготвят инвестиционни проекти, каза заместник-кметът по строителство Ангел Джоргов.

Припомняме, че строителните дейности в детска градина "Детски рай“ в ж.к.“Дружба 2“ започнаха през март 2021 година.

"Изградена е нова двуетажна сграда, с която се разширява детската градина с четири нови групи - 1 градинска и 3 яслени. Направена е и топла връзка към съществуващата сграда. Цялостно е санирана старата сграда. Изградени са четири нови детски площадки", посочи кметът на район "Искър" Ивайло Цеков.

Обновени са и четири от съществуващите детски площадки. Извършена е подмяна на настилките в целия двор, като е осигурена и достъпна среда. След разширението детската градина ще има общо 14 групи.


Още по темата: общо новини по темата: 72
19.03.2024 »
18.03.2024 »
08.03.2024 »
08.03.2024 »
07.03.2024 »
01.03.2024 »
предишна страница [ 1/12 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Мигрантски натиск към България
Катастрофи в София
Стрелба в Москва
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията