ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
419 млн. лв. за улици, метро и нови трамваи е дала София
Автор: Екип Sofia24.bg 12:43 / 30.01.2023Коментари (0)237
©
419 млн. лв. е разплатила Столична община към бизнеса по инвестиционната или т.нар. капиталова програма през 2022 г.

“Това все още не са окончателните цифри, защото за дейностите, извършвани през ноември и декември, реално ще се заплати през януари", обясни зам.-кметът по финанси, здравеопазване и транспорт Дончо Барбалов пред “24 часа".

584 млн. лв. е размерът на капиталова програма на София за миналата година. 54% от нея се осигуряват от собствени средства и заеми, а остатъка - 46%, или 272,9 млн. лв., са от европейски програми.

“95 милиона лева, или 91% от средствата, които държавата ни е отпуснала за капиталови нужди, са разплатени", отчете Барбалов. Вече са платени 64 млн. лв. за строителството на детски градини, ясли и училища. Работи се по 77 различни обекта в целия град, като 30 са изцяло новите сгради за градини, ремонти се правят в 41 училища и се строят 5 нови ясли.

Най-големи са инвестициите за образование в район “Триадица" - 9,6 млн. лв. Причината е, че това е един от районите с недостиг на места. Следват “Люлин" с 6,9 млн. лв. и “Овча Купел" с 6,2 млн. лв.

От собствените средства на общината пък са разплатени 85% от бюджета. Това са 94,7 млн. лв.

Най-много пари са отишли за разширението на третия лъч на метрото - 81 млн. лв., като част от парите са по плана за възстановяване и устойчивост. Още 18 млн. лв. пък са за нови метровлакове. А 17,5 млн. лв. - за рехабилитация на старите влакове по първа и втора линия. “Общо 116 млн. лв. са разплатени по столичното метро", уточни Барбалов.

В момента се прави разширението на подземната железница в район “Подуяне". Там се изграждат три нови метростанции, разположени до стадион “Георги Аспарухов" и на кръстовищата на бул. “Владимир Вазов" с ул. “Витиня" и ул. “Ст. Доспевски". Участъкът е 3 км и ще превозва още 40 хиляди пътници на ден.

През пролетта общината планира старта и на още 6 км метро от Военната академия през “Слатина" до бул. “Цариградско шосе".

25 нови трамвая пък ще пристигнат в София тази година. Те са с грантово финансиране за над 80 млн. лв., като 39 млн. лв. вече са платени. 8 от трамваите вече са тук, а останалите ще са изплатени до края на 2023-а. Те са нископодови, с климатик, платформа за качване, специални места за майки с колички и трудноподвижни хора и видеонаблюдение.

“За поредна година много добре работят хората, които се занимават с отчуждаването в града. Стартирахме програмата с 10-12 млн. лв., но в крайна сметка бяха разплатени 14,5 млн. лв.", отчете още Барбалов.

По-слабо е усвояването на пари по европейските проекти, като има забавяне по т.нар. воден цикъл на София. “В края на март бяха подписани всички договори за строителство, а към края на годината бяха открити строителни площадки", обясни Барбалов. Работи се по изграждането на ВиК инфраструктура в “Кръстова вада", “Бенковски", “Обеля" и “Суходол". Очаква се стартът и в “Драгалевци" и Банкя. Един от важните обекти е и надграждането на Софийската пречиствателна станция за отпадни води край Кубратово.

През тази година се планира и разширението на бул. “Рожен"

Предвижда се новото трасе на булеварда да тръгва в източна посока от стадион “Локомотив" и да достига до Северната скоростна тангента.

В плановете на общината влиза и доизграждането на бул. “Тодор Каблешков" и ул. “Филип Кутев", които са част от третия градски ринг. С изграждането им ще може да се стига от бул. “България" до кръговото кръстовище при 4-ти км на бул. “Цариградско шосе", като се заобикаля центърът.

Работи се и по реализирането на втория етап от ремонта на трасето на трамвай №5, който трябва да започне следващия месец.

В плановете на общината влиза и ремонт на бул. “Александър Стамболийски" в частта от бул. “Константин Величков" до Западен парк. Трябва да стартира и разширението на бул. “Копенхаген".

До края на февруари трябва да завърши и ремонтът на тунела към ж.к. “Люлин"

700 хил. квадратни метра тротоари ще бъдат ремонтирани в София през следващите години. За целта общината получи заем от 50 млн. евро от Европейската инвестиционна банка. Към кредита се добавят и 10 млн. евро собствени средства.

Така общо 60 млн. евро, или 120 млн. лева, трябва да бъдат вложени в пешеходната инфраструктура на столицата. Кметовете ще получат и 30% от сумата, за да могат да определят за кои отсечки да се харчат средствата. Останалата част от парите ще се разпределя на централно ниво.

Част от средствата са и за залесяване в рамките на пешеходната инфраструктура. Ще се слагат и колчета, които да пречат на паркирането, както и огради, които трябва да спират пътните инциденти с пешеходци.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Столичен общински съвет 2024-2028г.
Обработват тревните площи срещу кърлежи
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията