ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
5000 домакинства в София са подменили старите си отоплителни уреди с нови и екологични
Автор: Екип Sofia24.bg 11:23 / 30.04.2023Коментари (0)280
©
Общо 5000 домакинства в София са подменили старите си отоплителни уреди с нови и екологични по програмите на Столичната община с европейско финансиране. Подменени са над 7700 отоплителни уреда, съобщи за БТА заместник-кметът по екология на София Десислава Билева.

Към настоящия момент по Оперативната програма "Околна среда" (2014-2020) са подадени 9 480 заявления, сключени са над 8 000 договора. Нашият таргет е 9400, тоест броят, който гоним като индикатор на база заявления, е постигнат, заяви Билева.

По-рано тази седмица служебният министър на околната среда и водите Росица Карамфилова обяви, че от 24 април процедурата "За по-чист въздух" по ОП "Околна среда" (ОПОС) (2021-2027) е отворена за кандидатстване за общините. Могат да се възползват от финансиране 21 общини, в които се наблюдава проблем с качеството на атмосферния въздух. Предвиденият по процедурата паричен ресурс е 610 млн. лв., като най-много средства ще бъдат насочени към Столичната община. Около 85 000 домакинства, които се отопляват на дърва и въглища, ще имат възможност да получат безвъзмездно нови екологично ефективни уреди.

По този повод зам.-кметът Билева припомни за БТА, че Столичната община вече е бенефициент по ОП "Околна среда" (2014-2020 г.) и изпълнява проект за безплатна подмяна на отоплителни уреди на домакинства. По думите на зам.-кмета, тъй като този програмен период приключи, ЕК дава възможност на общините, в които има проблеми с качеството на въздуха, да се възползват от мерките по новата оперативна програма. "Тоест ние сме потенциален бенефициент по тази програма, като бюджетът за Столичната община възлиза на 73 805 133 лева", съобщи Билева. Тя поясни, че става въпрос за приоритетна ос 5 по новата програма "Въздух“. Столичната община е в обща покана заедно с Благоевград и Перник от Югозападния район за планиране. Срокът за кандидатстване на общините пред управляващия орган е 24 октомври 2023 г. Столичната община вече започна подготовката, наели сме социологическа агенция, която да направи проучване за нагласите на домакинствата, в процедура сме за избор на фирма, която да подготви апликационната форма, информира Десислава Билева.

Тя каза, че по данни на Националния статистически институт (НСИ) от 2011 г. над 50 хиляди домакинства в София се отопляват на твърдо гориво. От Столичната община очакват нови, актуални данни на НСИ, за да се направи преценка за домакинствата, които все още ползват дърва и въглища за отопление. По действащия проект ние ще сменим уредите на над 9 400 домакинства плюс програма LIFE на ЕС, по която се надяваме да сменим уредите на над 4 000 домакинства. По новата оперативна програма се стремим да обхванем всички останали домакинства, каза Билева. Тя изрази съжаление, че заради кризите и покачването на цените на енергоносителите, хора, подали заявление за поставяне на уреди на пелети и на газ, се демотивираха. "Повишаването на цените им повлия шоково и хората започнаха да пишат откази", посочи Билева и каза, че домакинствата се преориентират основно към отопление с климатици.

Най-много отоплителни уреди по програмите на Столичната община са монтирани в райони с население, живущо в еднофамилни къщи, като "Кремиковци“, "Нови Искър", "Панчарево", "Банкя", "Подуяне", "Слатина", информира зам.-кметът. Тя каза, че проблемът с чистотата на въздуха е основно през зимата, въпреки че Столичната община за четвърта поредна година е в нормите на нива на фини прахови частици. Обичайно през зимата най-много сигнали за нерегламентирано изгаряне на отпадъци са за кварталите "Факултета" и "Христо Ботев". Нашата цел е да сменим там отоплителните уреди, заяви Билева. 

Всички домакинства на територията на Столичната община, които се отопляват на дърва и въглища и са собственици на имотите, в които живеят, могат да кандидатстват за напълно безплатна подмяна на отоплителните им уреди по програма "Околна среда", припомнят от Столичната община. Те могат да избират между до три климатика, топловъздушни пелетни камини, камини на пелети с водна риза, или пелетни котли, както и котли на газ или до три  газови конвектора. Уредите са с различни мощности, според обема и кубатурата, която ще се отоплява в жилището. Домакинствата, избрали да получат нови котли на пелети или газ, както и камини на пелети с водна риза, могат да заявят и до три радиатора с различни размери.  Граждани, които желаят да се отопляват на централно отопление, получават до три радиатора на имот.

Домакинства от кварталите "Абдовица", "Димитър Миленков", "Филиповци", "Требич", "Обеля", в.з. "Малинова долина" и селата: Волуяк, Мрамор, Чепинци, Негован, Световрачене, Кубратово, Бусманци, Казичене, Кривина, Владая и Мърчаево могат да кандидатстват по програмата LIFE на Европейския съюз. Те могат да избират уреди на пелети, природен газ, а от януари 2023 г. се приемат и заявления за климатици, посочват още от Столичната община.

Безплатната подмяна на печките на дърва и въглища е част от мерките на Столичната община за намаляване на фините прахови частици и се финансира със средства от оперативна програма "Околна среда" и програма LIFE на Европейския съюз.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Природни стихии
Великден 2024 г.
Изчезна 12-годишно дете от Перник
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията