ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Антоанета Иванова от СУ: Целта на инициативата "Дни на визуалната наука" е да сведе глобалните теми до обществеността
Автор: Живко Кръстев 13:46 / 23.02.2024Коментари (0)672
©
Целта на инициативата "Дни на визуалната наука“ е да сведе глобалните теми до широката общественост и да покаже решенията, това, че изборът на поведение на индивида, на бизнеса, на институциите имат изключително голям ефект върху тези процеси. Всичко зависи от нас, от нашите избори и от нашата работа. Това каза Антоанета Иванова – ръководител на "Център за визуална наука“ към Стопански факултет на Софийски университет "Св. Климент Охридски“, в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“.

Хората възприемат глобалните рискове и процеси като заплаха, не навлизат достатъчно в същността на процесите и не осъзнават, че всеки от нас има много голямо влияние върху тези процеси с изборите, които прави всеки ден, посочи тя.

"Нашето виждане е, че науката трябва да се основа за политиките. Решенията, които се взимат от институциите и планирането изобщо на политиката и на управлението на една държава, на устойчивите градове, всичко това, когато се базира на научни данни и информация, е много по-успешно и ефективно. Т.е. политическите решения трябва да са базирани на конкретна информация за тенденциите, за сценариите, по които се развива нашият свят“, смята Антоанета Иванова.

Инициативата "Дни на визуалната наука“ представя серия от събития, които ще бъдат осъществени в тренировъчната зала "Арена София“. Там ще бъде изграден специален купол, на който ще бъдат прожектирани късометражни филми с технологията "потапящо преживяване“. "На практика филмът се излъчва в цялото пространство на купола. Иновативното е, че научната информация е свързана с едно аудиовизуално и доста силно въздействащо преживяване“, обясни Антоанета Иванова.

Късометражните филми "Светът в риск“ и "Надежда за бъдеще“ са създадени от студенти от Стопанския факултет на Софийския университет, които в продължение на месеци събират научна информация. "Филмите са базирани на над 300 научни факта, които са вплетени във визуално съдържание по един впечатляващ начин. Това ги прави преживяване, а от друга страна позволява по много достъпен начин хората да навлязат в информацията за глобалните проблеми и предизвикателствата пред нашия свят. Информацията е структурирана по интересен начин – първо се представят предизвикателствата, а след това и възможните решения“, разказа Иванова.

Проектът се осъществява от Фондация "ФЕБ“, създадена от преподаватели от Стопанския факултет и повече от 50 доброволци. Финансирането на проекта се осъществява с помощта на 14 компании. Министерство на младежта и спорта е съорганизатор и институционален партньор.

Проектът е насочен към младите хора и е подходящ за деца над 12-годишна възраст. Билети могат да бъдат заявени безплатно през регистрация на сайта на Център за визуална наука "Калейдоскоп“. На 29 февруари ще бъде откриването на Дните на визуалната наука.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Столичен общински съвет 2024-2028г.
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията