ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Архитект: София е един много чаровен град, който обаче прилича на една много лошо поддържана жена
Автор: Екип Sofia24.bg 16:55 / 05.02.2024Коментари (0)650
© Уикипедия
София е един много чаровен град, който обаче прилича на една много лошо поддържана жена с много добри данни, и като дух, и като материя. Това каза архитект Тодор Булев в предаването "Цветовете на България“ на Радио "Фокус“.

Начинът, по който се управлява един град, има голямо значение за това как той ще се развива и архитектурно, отбеляза той. Управленческият вакуум в момента по думите му спъва развитието на столицата.

Връзката между София и Витоша е била по-силно изразена в миналото чрез зелените пространства, които днес биват ограничавани и застроявани. "Смайващо е, че тези квартали, които се появяват буквално в подножието на Витоша, като "Манастирски ливади“ например, се застрояват по такъв начин, че този природен феномен не се използва. Там Витоша се вижда по-малко, отколкото от някои места в центъра на града. Ако продължаваме да подценяваме това, което трябва да се направи, за да се запази особено зрителното присъствие на планината в града, ще загубим тази голяма красота. Нарастването на етажността и уплътняването на застрояването е неизбежно, но точно затова трябва да си поставим задачата да запазим някои места с техния характер – в случая говорим за връзката с Витоша“, заяви архитект Булев.

Централната градска зона е визитната картичка на всеки град. В София според него трябва да се работи много в това отношение. "Това е най-вече зоната между булевардния пръстен "Опълченска“, "Мария Луиза“, "Левски“, "Скобелев“, където са повечето от учрежденията. Много силно единство има в този комплекс, който е изграден през 50-те години. Важно за столичния център е той да бъде облекчен откъм транспортно натоварване и транзитен транспорт“, подчерта експертът.

Богатото археологическо наследство на столицата ни според него не е представено подобаващо. "Хвърлиха се много пари, за да излезе тази археология наяве, но тя е много разпокъсано показана, на отделни парчета, връзката между които е много трудна и е невъзможно да получите една представа за тези археологически дадености като един комплекс, какъвто те са били“, обясни архитект Булев.

Ако централните площади на столицата – "Света неделя“, площад "Бански“ и "Ларгото“, се освободят от транспорта, това ще позволи по-добро експониране на археологическото наследство. "За съжаление, когато там беше открит изкоп на метрото и се виждаше цялата археологическа структура на стария град, не се прие пътят да не минава отново от там и това, което имахме като археологически останки, се разсече на две – едната част е пред ЦУМ, другата част е под пътя. Тези две части са съвсем независими една от друга, те не могат да се осмислят като едно цяло“, посочи архитект Булев.

Най-добре развитите столични булеварди – "Цариградско шосе“ и бул. "България“, според него имат прекалено разнохарактерен облик. "Ако искаме да имаме нещо качествено, стойностно и като функция, и особено като образ, трябва да се мисли за тези неща и те трябва да са в дневния ред на градската управа, на архитектите и на хората. Хората реагират най-много. Докато ако отидете в Столична община и кажете, че трябва да се борим за красотата на града, сигурно това ще прозвучи като мръсна дума. Не съм чул досега някой политик да каже, че трябва да мислим за красотата на града, за характера, за индивидуалността. В края на краищата това е върхът на духовността в отношението към един град – всеки град се усвоява и като духовна среда“, каза още експертът.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Столичен общински съвет 2024-2028г.
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията