ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Безплатни прегледи в "Св. Анна": Към кого са насочени те?
Автор: Екип Sofia24.bg 08:48 / 09.05.2023Коментари (0)192
©
Кампания на Асоциацията за инсулт и афазия "Живот след инсулт“ започва днес и ще продължи до 15 май 2023 година. Като част от кампанията "Живот след инсулт“ на Асоциацията за инсулт и афазия, УМБАЛ "Св. Анна“, гр. София организира днес на 09.05.23 (вторник) безплатни прегледи за пациенти след инсулт днес между 12:00 и 14:00 часа след предварително записване на телефон: 02/975 91 41.

Европейската организация за инсулт ESO определя 9-ти май тази година за европейски ден на информираност за инсулта. На стария континент с тази дата се отбелязва и годишнината от приемането на Европейския план за борба с инсулта с хоризонт до 2030 г. По инициатива на Асоциацията за инсулт и афазия, Министерството на здравеопазването на Р България прие с декларация този план и в последните две години се разработва национален стратегически документ.

Българите продължават да водят негативната статистика на Европа свързана с това заболяване, както по брой случаи на 100 хиляди души, така и по смъртност. Тревожен е нарастващият брой инсулти в страната, както и все по-намаляващата възрастова граница – международна тенденция, която силно засяга и нашата страна. По последни изчисления всеки четвърти е застрашен от инсулт у нас, а мозъчно-съдовите инциденти през 2021 г. са регистрирани средно на всеки 12 минути в страната.

Темата на тазгодишната европейска кампания "Живот след инсулт“ е израз на общите ни усилия обществото да възприеме различни гледни точки към сложните проблеми да бъде осигурен качествен живот на преживелите инсулт.

Инициативата среща широка подкрепа и се реализира в страната със съдействието на повече от 100 общини, разположени във всички 28 области. Всяка от общините допринася за повишаване информираността за превенция на инсулта и за възможностите за използване на предоставяните от тях общински и социални услуги във връзка със заболяването. Националната кампания обединява усилията на Асоциацията за инсулт и афазия с тези на съсловните лекарски организации в страната, болнични и рехабилитационни центрове, Българският червен кръст, редица бизнес организации и изявени личности. 

В рамките на кампанията, до края на май тази година, за пациенти прекарали инсулт, са организирани напълно безплатни профилактични прегледи на редица места в цялата страна. С цел първична и вторична профилактика, Столична община чрез Метрополитен ЕАД ще разпространява видеоклип със симптомите на инсулта във всички метростанции, като това ще направи и търговската верига "Фантастико“ в своите обекти. Доброволци на Български червен кръст ще раздават информационни материали за самооценка на риска от инсулт в София и във Велико Търново. Предвидени са редица културни и информационни събития, между които и групи за взаимопомощ за прекаралите инсулт за всяка от областите в България. Групите ще бъдат достъпни от 12:00 ч. на 09.05.2023г. във Фейсбук страницата на Асоциация за инсулт и афазия (https://www.facebook.com/stroke.bg/).

Националната кампания "Живот след инсулт“ стартира на 9-ти май 2023 г. в гр. Велико Търново, който става столица на инициативата. В двора, пред Катедралния храм "Рождество Пресв. Богородица“ – Вл. Търново (ул. "Иван Вазов“ 28), в 10:30 часа се открива временна приемна за преживели инсулт пациенти и техните близки.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Изчезна 12-годишно дете от Перник
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията