ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Борис Бонев: Искам София да се отърси от безвремието
Автор: Екип Sofia24.bg 15:06 / 25.10.2023Коментари (0)475
©
Г-н Бонев, вие сте роден и израснал в София, кореняк софиянец. Учил сте и работил във Франция. Често показвате столичните проблеми и ги сравнявате с постиженията на други европейски градове. Все пак, какво ви харесва в София, че се завърнахте от чужбина? И защо толкова много искате да я променяте?

Аз съм пето поколение софиянец и обичам родния си град - затова и се върнах. Защото знам, че София по нищо не отстъпва на другите европейски градове и може да бъде също толкова харесвана и популярна, както са едни Прага и Будапеща. И съм решен да направя нужното тя да реализира потенциала си на 110%.

За общ бюджет от близо 25 милиарда лева, с който София разполага от 2009 г. насам, резултатите са посредствени. Създадохме Спаси София и направихме стъпката към местната власт, именно защото въпреки тази внушителна сума, София изостава спрямо другите източноевропейски столици, а тръгнахме от кажи-речи еднакъв старт преди 30 години. За мен е очевидна нуждата от промяна, защото досегашното управление показа, че не умее да се учи от допуснатите грешки и не показа способност да надгражда.

Имам привилегията да представлявам софиянци в Общинския съвет и приемам сериозно задължението си да съм в постоянен контакт с тях - да съм запознат с техните очаквания, предложения и критика. От стотиците приемни и срещи, които сме провеждали през годините, изводът е еднозначен. Софиянци виждат, че София не се управлява добре, но също така са и категорични като мен - тя може много повече.

Често споделяте, че ще промените София с мнозинство в общинския съвет. Какво ще стане обаче, ако не го получите - ще видим ли “сглобка" и в Столичния общински съвет?

Борим се обединението ни да има мнозинство, за да можем да вземем необходимите за София решения и да прекратим лошите практики на управлението на ГЕРБ. Спаси София не може да участва в “сглобка" с партия, доказала, че нито е вярна на София, нито има желание да решава проблемите на жителите ѝ.

Дълги години ГЕРБ държаха както властта в София, така и в държавата и дори тогава - когато всичко зависеше от тях - не пожелаха да решат системните проблеми. Няма как да реализираме програмата си с ГЕРБ, защото тя поправя всички недъзи на тяхното управление и предлага решения на всички проблеми, които те създадоха или позволиха да нанесат огромни щети на града.

Кои са успехите от досегашната ви работа за София, които ви дават увереност, че можете да управлявате милионен град?

В рамките на отминалия мандат успяхме да се преборим за подобрения в градския транспорт, направили пътуването на десетки хиляди софиянци по-удобно. Осветлихме корупция за милиони и спасихме от застрояване десетки терени и междублокови пространства. Освободихме хиляди паркоместа с нови правила за премахване на изоставени автомобили и за служебните абонаменти на институции в центъра.

Спаси София е организация с доказана история на принципна борба за по-добър живот за софиянци - много преди да стана общински съветник. Спаси София се пребори третата линия на метрото да е класическо метро, създаде нощния градски транспорт, направи нужното BUS лентите в града са станат повече и да се следят за нарушители. Защото сме екип от професионалисти, посветени на София, които дават много от личното си време и знания за каузата. С този екип зад гърба си, макар и само един от 61 в Общинския съвет, показах, че могат да се постигат резултати.

В общинската ни листа са събрани именно тези експерти, готови да движат града напред. Ще заменим политическия инат и страхливост със смели действия, с които да уверим софиянци, че “това тука не може да стане" е удобна лъжа на управление, изпъкващо единствено с мързела и корумпираността си.

Сериозна е заявката ви за решаване на столичните проблеми. Но как конкретно ще се справите с недостига на паркоместа, например? Разполагате ли с данни и изчисления как кварталите и центъра ще поберат автомобилите на живущите?

Синята и зелената зони бяха създадени уж като източник на финансиране за строителството на паркинги, но близо 20 години парите на софиянци потъват безследно в касата на Центъра за градска мобилност. Ние имаме намерение да използваме тези близо 30 милиона годишно, за да построим каквото ГЕРБ само обещават.

За предстоящия мандат имаме готовност да построим 20 етажни паркинга в кварталите, както и четири в широкия център - ще довършим изоставения през 2012 г. подземен паркинг при Централна гара и ще построим нови при Медицинска академия и Националния стадион. За четвъртия под пл. Възраждане вече представихме идеен проект, като капацитета е около 600 места.

Намерили сме и допълнителни терени за монтажни паркинги за още около 17 000 паркоместа, така че с разумни инвестиции ще можем бързо да осигурим адекватни условия за паркиране и завинаги да освободим зелените площи и тротоарите от паркиране.

Друга цел, която преследваме, е да върнем завзетите от служебни абонаменти места на софиянци - те са общо около 1000, а тротоарите пред министерства и агенции - да върнем на пешеходците. Предвиждаме и специални места за зареждане на търговски обекти, както и резервирани места само за живущи в съответната подзона.

Толкова много паркинги няма ли да насърчат придвижването с автомобил? Неведнъж Спаси София е твърдяла, че колите в града са много.

Строителството на паркинги е мярка именно за подобряването на градския транспорт - ако освободим една квартална улица от паркирани автомобили, градският транспорт може да се вкара в BUS лента, или да създадем велоалея. Прибирайки колите в паркинги, ще можем да преразпределим справедливо пространството на улицата, за да може повече хора да изберат да не се придвижват с автомобил.

Наш основен приоритет е изграждането на трамвайното трасе по бул. Тодор Каблешков, между бул. Цар Борис III и Студентски град, който според консервативните оценки на самата Столична община ще се ползва от около 65 000 пътника всеки ден. Така ще свържем десетки презастроени квартали и няколко станции на метрото с бърз и удобен транспорт в периферията.

Имаме и намерение да ускорим и синхронизираме разписанията на всички линии на градския транспорт, както и където е възможно - да създадем автономни коридори за градския транспорт.

Презастрояването се смята за пряко свързано и с недостига на паркоместа, но и със загуба на зелени площи. Какъв пример ще следвате, така че застрояването на кварталите да спре да натоварва прекомерно обществената инфраструктура?

България е една от малкото страни от бившия социалистически блок, избрала да реституира земи в “реални граници", вместо по отнета площ. Това освен, че внесе хаос в градоустройствените планове на града, ощети и много от собствениците, които и до днес не могат да се възползват от имотите си или изобщо не ги получиха в пълния им размер, защото върху тях междувременно се е появила улица или блок.

Където застрояването беше възможно, то се случи бързо, хаотично и вредно за града. Цели нови квартали в южна София още нямат улици, а новите блокове в панелните квартали са свързани към канализация и ползват улици, които не са предвидени за население над това на съществуващите блокове.

Решението на проблема с все още спорните земи смятаме, че трябва да дойде с помощта на държавата. В София има стотици декари държавна земя с “отпаднала необходимост". Ще настояваме тя да се прехвърли на общината и там, след като изградим адекватна инфраструктура, ще насочим инвестиционния интерес. Така собственциите на терени в междублоковите пространства ще могат да получат справедлива компенсация, а панелните квартали да останат по-зелени и свободни.

Какво ще пожелаете на нашите читатели?

Скоро да живеем в една по-подредена София и разбира се, да гласуват с номер 85. Не забравяйте да подкрепите и листата за общински съвет, на която аз съм водач.

Платена публикация


Още по темата: общо новини по темата: 845
08.05.2024 »
26.04.2024 »
05.04.2024 »
29.03.2024 »
21.03.2024 »
06.02.2024 »
предишна страница [ 1/141 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Столичен общински съвет 2024-2028г.
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията