ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Борис Бонев: Тези избори са исторически, хората имат възможността да сменят 18-годишно лошо управление на столицата
Автор: Екип Sofia24.bg 17:08 / 24.10.2023Коментари (0)500
© Фокус
Борис Бонев в интервю на Радио "Фокус" с кандидата и водач на листа за общински съветник в СОС от коалиция ПП-ДБ и "Спаси София".

Водещ: Здравейте, слушатели и зрители на Радио "Фокус“. Предизборната кампания е в кулминацията си, местните избори предстоят на 29 октомври. 

Водеща: В рамките на Предизборна кампания 2023 и в рамките, разбира се, на платената форма на Радио "Фокус“, днес ще ви представим кандидата и водач на листа за общински съветници г-н Борис Бонев от коалицията "Продължаваме промяната“ – "Демократична България“ и "Спаси София“. Здравейте. 

Здравейте. Много ми е приятно да съм при вас. 

Водещ: Вие сте водач на листата на обединението "Продължаваме промяната“ – "Демократична България“ – "Спаси София“, водач на листата за общински съветник. Кажете ни, моля, с две думи защо е толкова важен Общинският съвет в София? 

Защото всъщност това е органът, който определя правилата, по които живеем в града. Това е органът, който гласува бюджета, разпределя бюджета. И в тази връзка, през годините е бил много подценяван, което пък е дало възможност в Общинския съвет да влизат анонимници – къде случайни, къде не толкова случайни, които просто седят там, за да натискат едни копчета под партийна команда. Затова е и толкова важно хората да разберат, че трябва да гласуват за листата за Общинския съвет и много внимателно да подберат за кого ще гласуват от общинските съветници, защото там работата е изключително много, много отговорна, но много анонимна. И там имаме нужда от хора, които ще извадят Съвета от анонимността му и ще го направят много по-прозрачна институция, която наистина налага контрол и над кмета, и над районните кметове, и над всички общински дружества, които оперират на територията на София. 

Водеща: Остава само седмица до вота. Каква е нагласата ви и като цяло за какво се готвите – за балотаж или за… 

Нагласата ни е за победа на изборите. Аз имам изключително оптимистични очаквания за резултатите от изборите, които се потвърждават и от срещите ми с хората на терен, на улицата. За разлика от нашите конкуренти, които правят своите предизборни агитационни срещи в изключително контролирана среда, ние сме всеки ден на терен, от 7:30 сутринта, често до 21:00 часа, на метростанции, в парковете. Т.е. всеки един нормален човек в София може да ни срещне, да зададе своите въпроси, да получи отговори на тези въпроси. И голяма част от тези хора пожелават успех и най-важното – знаят, че тези избори са исторически, защото не всеки ден имаш възможността да смениш едно 18-годишно толкова лошо управление на един град. 

Водещ:  В този смисъл – казвате победа, на какво най-много разчитате, кой е най-силният ви коз, за да победите в София? 

Че сме автентични и че много обичаме София. Това е категорично. Целият екип, който се сформира от трите партии около Васил, това сме хора, които всеки е успешен в своята област и сме осъзнали отговорността, която носим към града, към жителите на този град, и сме готови да направим всички лични саможертви и професионални, за да можем да се отдадем изцяло и само единствено на работата за София. Аз лично много се гордея с нашия екип, специално този на "Спаси София“, защото никога досега градски активисти, експерти и професионалисти в сферите, свързани с града и градоустройството, не са били толкова обединени, толкова вдъхновени за победа и най-важното – за добро управление след това. 

Водеща: Чисто хипотетично, ако поучите мнозинство в Столичния общински съвет (СОС), кои са първите пет неща, които ще направите? 

Със сигурност искам да махнем колите от площад "Света Неделя“. Не може около една от най-прекрасните сгради в града да продължи демонстрирането на подобен тип неуважение и към вярата, и към архитектурата, и към хуманността в града, така, че да има паркирани коли навсякъде. Това е едно от първите неща, които ще направим. Имаме подготвени буквално десетки доклади, които ние внасяхме през последния мандат, но ГЕРБ отхвърлиха, които сега ще намерят своето място отново в дневния ред на Общинския съвет и ще бъдат подкрепени от мнозинството. И разбира се, две много важни теми – реформа на Столичния инспекторат, защото в момента на практика в София няма институция, която да отговаря за реда и спазването на правилата, тъй като няма от най-високото ниво желание да има ред и контрол и правила в София. Така че Столичният инспекторат буквално ще бъде обърнат с главата надолу и ще започнем на чисто начина, по който тази институция функционира. И другото нещо е една от големите реформи, които ние ще довършим, защото заради нежеланието на ГЕРБ, това нямаше как да се случи в предишния мандат – това е реформата на паркирането. Възнамеряваме допълнително да намалим броя на служебните абонаменти на институциите, също така да създадем места, резервирани за живущи, места за зареждане на търговски обекти, за да може да бъде вкаран ред и контрол в паркирането в града. 

Водещ: Следващият въпрос, който е важен: имате голяма програма – какви са основните акценти? Да ги рамкираме в няколко изречения. 

Точно така. Програмата е доста обемна. Говорим за стотици мерки и за решаването, бих казал нескромно, на всички възможни проблеми, които тормозят софиянци. Но основните ни три приоритета са свързани най-вече с нещата, които ние срещаме ежедневно в обратната връзка от хората, като най-важното, а именно: инвестициите в кварталите, и то мащабни инвестиции в кварталите, така, че всичко да бъде ремонтирано, от фасада до фасада, както се казва, а не кръпки – кръпки по улиците, кръпки на тротоарите и по този начин да няма нито един момент в живота ни, в който обръщайки се около нас, всичко да ни е ново, красиво, здраво и хубаво. Вторият ни основен приоритет, това е прозрачността и борбата срещу корупцията в общината. Там имаме много ясно програма как това да се случи – от вътрешни правила и санкции за служителите на общината, които нарушават правилата, така и до изцяло нов начин, по който се случват обществените поръчки, организират се обществените поръчки, с последващ контрол и без толериране на фирмите, особено в сферата на строителството. Ние не сме зависими от строителните фирми, както са ГЕРБ, поради което нямаме никакво намерение да ги толерираме, когато те не си вършат работата. И третият приоритет, разбира се, това е София да е чист и зелен град. Там отново една от причините той да не е такъв са частни фирми, свързани с Вълка и с други хора с прякори. Там сме прегледали договорите, знаем много добре къде могат да бъдат санкционирани за несвършена добре работа и съответно глоби ще бъдат налагани. 

Водеща: Казахте част от нещата, с които бихте се справили с паркирането и трафика в София. Ако има нещо да допълните – моля! Иначе другият ми въпрос е как ще се справите с презастрояването? 

Бих допълнил, че имаме доста подробен план за строителство на паркинги в София. Четири паркинга в периферията на центъра вече сме идентифицирали. Вече представихме на площад "Възраждане“ проект за близо 600 автомобила – подземен паркинг. Имаме подобен за "Медицинска академия“, близо до метростанция "Медицински университет“, както и около Стадион "Васил Левски“ и довършване на недовършения подземен паркинг на Централна ЖП гара. Освен тези четири паркинга, обаче, които ще осигурят над 1000 паркоместа за автомобили, сме идентифицирали 20 терена в кварталите, предимно "Младост“, "Люлин“, "Обеля“, "Надежда“ и "Подуяне“, в които могат да бъдат реализирани ще бъдат реализирани т.нар. "монтажни паркинги“ – евтини, лесни за изграждане конструкции, които могат да удвоят, дори да утроят капацитета за паркиране на единица площ. Това е важно, защото в момента кварталите са проектирани за около 250 автомобила на 1000 жители, а те гонят близо 700. Това е по отношение на паркирането. По отношение на презастрояването е ясно, че нов Общ устройствен план е единственият ключ за трайно намаляване на периметрите на застрояване в града. Но тъй като това ще отнеме доста време, няколко конкретни действия, които зависят от Общинския съвет – ето още една причина защо е толкова важно кои ще са хората в Общинския съвет – ще ограничим до минимум частичните изменения на подробните устройствени планове и също така, за да не се получават ситуации, на място, където е трябвало да има детска градина, изведнъж да изникне 15-етажен блок. И второ нещо, изключително важно – ще спрем продажбата на общински имоти, за да може общината да не допринася за презастрояването, продавайки своите имоти на частни инвеститори, които да издигат сгради на тяхно място. И третото нещо е – вече имаме разговори с държавата, големи имоти, които са държавни, но с отпаднала необходимост, да бъдат прехвърляни на общината и тя да ги използва за компенсиране на частни собственици с имоти в междублокови пространства. Т.е. застрояването да бъде изнасяно извън комплексите и кварталите. И смятам, че след като държавата забърка кашата с реституция в реални граници, а не в реална площ, държавата трябва да се намеси и да помогне на София и на още няколко големи други града да се справим с този проблем с презастрояването, давайки своите имоти. 

Водещ: Няколко пъти акцентирахте върху кварталите. Какви други решения и идеи имате за подобряването на условията на живот в кварталите? 

Освен ремонтите, които да направят инфраструктурата здрава, красива, безопасна и качествена, така, че да не се налага да се правят ремонти на ремонтите, е изключително важно да се реши проблема с недостига на места в детските градини. Идентифицирали сме всички теренни, които са подходящи за строителство на детски градини и са заложени в подробните устройствени планове, и те приоритетно ще бъдат отчуждени преди да изтекат вече изтичащите срокове за това действие, така, че да ги спасим тези терени, тъй като пари за строителство на детски градини има, но не се отделят достатъчно за отчуждаване на имоти, където тези детски градини да бъдат построени. Също така говорим и за градския транспорт. Знаете, специално "Спаси София" е организация, която от 14 години се бори за по-добър градски транспорт, и успяхме много да постигнем в тази насока, но е важно градският транспорт да бъде бърз и редовен, което ще стане с повече бус ленти, повече обособени трамвайни коридори, приоритетно преминаване през кръстовищата и подмяна на подвижния състав. Предвидили сме със специални рамкови договори на обществена поръчка да се закупят 100 трамвая, нископодови, които да заменят вече доста остарелия парк. А може би най-големият проект за градския транспорт, освен метрото, разбира се, чието строителство ще продължи категорично, това е изграждането на ринговия трамвай по бул. "Тодор Каблешков“. Там се очаква близо 65 000 души дневно да го ползват, което би го направило и най-натоварената трамвайна линия в София. Нашата амбиция е това да бъде направено в рамките на този мандат. 

Водеща: Звучи прекрасно. 

И осъществимо. 

Водеща: И осъществимо. В какво ще се превърне центърът на София? 

Центърът на София като сборен пункт за целия град трябва да бъде много интересно, много живо, много красиво място. За нас е изключително важно да бъде опазен духа на Стара София, защото когато унищожиш една стара къща, после дори да я преизградиш същата, нейният дух, нейната ценност и автентичност е загубена. За съжаление, 18-годишното управление на ГЕРБ, Общият устройствен план, който те приеха, и последващите подробни устройствени планове допускат в най-красивата и стара част на София – т.нар. "Еврейски квартал“, зоната около "Женския пазар“, буквално на мястото на всяка стара дву-, триетажна къща да могат да се появят 7-, 8-, 9-етажни блокове. Това е престъпление срещу града, престъпление срещу духа, извършено от хора, които и не са от София, и не им пука за този град, но управляваха, за съжаление, толкова години. Ние искаме това нещо да се спре незабавно, да бъдат възстановени статутите на защита на всички тези сгради в тази част на София и предвиждаме да работи много активно с Министерство на културата, които също са длъжници на София заради безхаберието, което демонстрираха през последните десетилетия, така, че централната част на София цялостно да бъде поставена в архитектурен резерват и там архитектурните намеси, строителството и унищожаването на стари къщи да бъде изключително лимитирано. А пък общината – ще създадем специална програма, с която не само ще подпомагаме собствениците с изготвянето на проекти за реставрация на старите сгради, но и ще финансираме част от тези реставрации, защото вярваме, че когато като общество сме решили, че една сграда е ценна и сме й дали статут на защита като паметник на културата, то и всички като общество трябва да участваме в нейното опазване. 

Водещ: Всичко, което изброявате, касае ремонти и качество. Как ще се справите с проблема "ремонт на ремонта“? 

Изключително сериозен контрол и липса на зависимости от тези фирми. Имаме достатъчно много почерпен опит от други градове на Балканите и в Източна Европа, т.е. сходни на София, как там са се справили. Истината е следната: когато имаш добро задание, когато имаш добър проект и когато имаш контрол на място, тогава, дори фирмите, които в момента строят некачествено, ще започнат да строят по различен начин. И аз не приемам аргументи като "Тука е така. Тук нямаме майстори, всички павьори си заминаха“ и т.н., защото много често на частни обекти строителството е драматично по-качествено, отколкото на обществените. Така че всичко зависи от волята на общината – воля, която всички тези години липсваше. Иначе нямаше същата фирма, която се провали тотално в ремонта на "Граф Игнатиев“, буквално да й подарят строителството на "Тодор Каблешков“ за още 18 милиона. И друг механизъм, това е, разбира се, и въвеждането на черен списък – нещо, което е напълно допустимо по европейското законодателство, но и също така нещо, което от ГЕРБ упорито отказват да въведат вече толкова години, защото просто техните зависимости взимат превес пред интереса на софиянци. 

Водеща: Казахте много за промяна, много за контрол. Наскоро представихте информация за сериозни финансови загуби за над 4 милиона лева в Столична община. Откъде са загубите? 

Говорим за един изключително безобразен договор за превоз на пътници, сключен между Столична община и частния оператор "МТК ГРОУП“ през 2016 г. – договор, за който се твърди, че активно е лобирал и небезизвестният Орлин Алексиев, а негови аватари в Общинския съвет прокараха тогава, както и прокараха допълнителни изменения и анекси на този договор, които всъщност водят до това, че днес изчисляваме на около 4 милиона загубата на общината заради продължаването на този договор и подписаните към него анекси. Всъщност каква е – много накратко, защото мисля, че е важно да се да се опише схемата каква е. След години на съдебни дела между общината и този оператор, според консултантските услуги на водача и третия в листата на "Има такъв народ“ за тези избори, препоръчва да се сключи анекс към договора, в който цената, на която общината плаща на този частен оператор, е цената, която плащаме на общинското дружество, минус 5%. Така уж се защитаваше интереса на хората. Въпросът е обаче, че поради липса на пари на общинското дружество не се плаща цената, която е определена с решение на Общинския съвет в икономическата рамка, а реалната цена е с около 60 стотинки по-ниска. Обаче цената на частния оператор не е спрямо реалната, а спрямо това, което е определено в решението на Общинския съвет още преди година и половина. Така частният оператор в момента, който има много по-малко автобуси, всичките са къси и обслужват лесни линии, получава много по-висока цена на километър пробег, отколкото общинското дружество. А това се случи, защото икономическата рамка, която предвиждаше да се намали цената и на общинското дружество, респективно и на частното, не беше приета от ГЕРБ. Защо? Защото това беше цената, която те трябваше да платят, за да може ВМРО да им подкрепи бюджета за 2023 г. Ето как работят сглобките и далаверките в Столичния общински съвет. Искаме това нещо да бъде прекратено и затова и нашият призив е: гласувайте за Общинския съвет. Там балотаж и втори тур няма. Каквото направим на 29 октомври, това е циментирано за следващите четири години и трябва всички да бъдем много отговорни. 

Водещ: Благодаря за този разговор. При нас беше Борис Бонев – кандидат и водач на листа за общински съветници на "Продължаваме промяната“ – "Демократична България“ и "Спаси София“. 

Водеща: Благодарим ви и успех! 

Благодарим! 85 е номерът.

Цялото интервю може да видите в прикаченото видео! 



Още по темата: общо новини по темата: 845
08.05.2024 »
26.04.2024 »
05.04.2024 »
29.03.2024 »
21.03.2024 »
06.02.2024 »
предишна страница [ 1/141 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Столичен общински съвет 2024-2028г.
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията