ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Цветомир Петров: Административните услуги трябва да се дигитализират, стига с това чакане
Автор: Алена Соколчева 15:28 / 26.10.2023Коментари (0)663
© Фокус
Интервю на Радио "Фокус" с Цветомир Петров, кандидат за общински съветник в СОС от коалиция ПП-ДБ и "Спаси София".

Здравейте, скъпи зрители и слушатели на Радио "Фокус“. Днес в рамките на предизборната кампания "Местни избори 2023 г.“ ви представям кандидата за общински съветник в Столичния общински съвет - Цветомир Петров, издигнат от местната коалиция на "Продължаваме промяната“ – "Демократична България“ и "Спаси София“. Това е платена форма на интервю. Имате 7 минути да изложите своите виждания и приоритети. Г-н Петров, здравейте и добре дошли!

Здравейте, добре заварили. Здравейте на вашите зрители и слушатели. 

Каква София искате да виждате? 

Искаме една подредена, чиста София, която да е приветлива за хората, да привлича туристите, да работи за бизнеса; една администрация, която да бъде в помощ на хората, една ефективна и модерна община, за да може да помагаме повече на хората и на бизнеса, а не да им пречим, както е в момента. 

Смятате, че в момента се пречи на бизнеса? 

За мен дигитализацията е едно от основните неща, които трябва да се направят, и то в много голяма степен почти всички административни услуги могат да се дигитализират. Може да се намали административната тежест дотам, че много от хората да не… като отиваш на едно гише, вместо да поръчваш… Не знам дали сте ползвали административни услуги, но голяма част от административните услуги примерно имат бърза, експресна услуга или… 

Наскоро си вадих лични документи и попаднах в такава ситуация.

Да, супер! При положение че нещо може да се извади за една секунда, каква е причината да го даваме след 7 дена? Това е нещо, което е изключително затормозяващо хората и гражданите – да даваш повече пари, това за мен е тотално сбъркано. Също много голяма реформа трябва да се направи в сектора с общинските дружества. Там е една раздута структура, на която хранилка са партийни кадри в момента, от години насам, и се управляват абсолютно без никакъв контрол до голяма степен и се харчат голяма част от парите на софиянци безконтролно. 

Отбелязахте в началото административния проблем - когато хората се редят на гишета, на опашки и чакат за услуга, която може да се извърши в рамките на много малко минути, а ние чакаме доста повече.

С два клика. 

Смятате ли, че този проблем може да бъде решен лесно и колко време е нужно за такава реформа?  

За всички реформи е нужно да има едно мнозинство в Общински съвет, което да мисли в една посока. Сега каквото и да кажа, ако ние като коалиция, която се явяваме на тези избори, ако нямаме мнозинство в Общинския съвет самостоятелно, ние не можем да приложим толкова лесно решенията, които искаме да наложим. Ако имаме мнозинство, това може да стане в рамките на няколко месеца, половин година – така да се трансформират нещата, че да започне да работи. Естествено, за някои ще трябва малко повече време, а други ще станат много бързо и на момента. За някои неща се изисква да се направи софтуер, с който да се да се издават нещата и да стават абсолютно лесно. Много хора вече имат и електронни подписи, има ПИК-ове, които са към НАП и НОИ, които могат да се използват. Абсолютно всичко може да бъде направено, стига да има желание от администрацията. Според мен това до момента управляващата партия, а и управляващото мнозинство в Общински съвет не е имало такова намерение да го направи и поради тази причина просто са бавели, може би абсолютно нарочно, затлачват хората. Защото това е първото ниво на корупцията. Ако говорим, че корупцията е на няколко нива, първото, най-базовото ниво е да отидеш при лелята и да кажеш: "Абе, лельо, – образно казано, лелята на гишето – много спешно ми трябва личната карта или много спешно ми трябва еди-кой си документ“. На нея не й какво нищо, освен два клика, за да го извади, защото това има база данни. И това нещо трябва да спре, за да може самата община да е в услуга на гражданите, каквато е първоначалната й презумпция. 

Премахване на корупцията в администрацията чрез реформа, проста реформа. 

Да. И това е на първото ниво на корупцията, защото корупцията е на много нива. Там вече има по-големи нива, които са вече в обществените поръчки. Там също може да се направи много лесна според мен реформа и правила, които да сложат… Има някои процеси, които са малко по-дълги. Аз също дълги години съм се занимавал в администрацията с обществени поръчки и виждам много проблеми там и много пробити моменти в самата система. Могат да се избегнат инхаус процедурите, може да се направи много по-голям контрол на материалите, които се полагат. Фирмите, които не се справят добре, да се пуснат през съдебни дела, малко по-дълга е процедурата да се вкарат в "черни“ списъци, но може да се започне и до края на мандата да имаме абсолютно работещ модел – фирми, които не правят, и правят ремонт на ремонт на ремонта, просто повече да не могат да оперират с държавни и общински пари. 

Г-н Петров, какви са другите ваши приоритети за по-доброто бъдеще на столицата? 

Да, за мен много важен приоритет, който не знам защо се неглижира, е общинската собственост. Общинска собственост е… Столична община, както и държавата, са може би най-лошите стопани. Общинската собственост почти не се управлява по никакъв начин. Ако видите в една сграда и погледнете всичките най-лошо изглеждащи апартаменти отвън, почти на 90% е или общински, или е държавен. Дават се под масата апартаменти. Не знам дали знаете, но в момента в Столична община няма един единен регистър, не се знае кой апартамент е общински, кой не е общински, кой е държавен и т.н.  

Т.е. казвате, че трябва да има такъв регистър?

Категорично. Той трябва да е дигитален и общодостъпен за всички, за да може вие, като живеете във вашия блок, да знаете съседът под вас в общинско жилище ли живее или не живее в общинското жилище, за да можете, ако имате някакви претенции към него поради някакъв проблем, да се обърнете към съответните органи. 

Детски градини, училища. Как бихте се справили с този така наболял проблем? 

Да. Ами, проблемът с детските градини е огромен. Аз лично имам син на почти 2 години, който не влезе в ясла. За мен това е проблем, който също много леснорешим. Аз не виждам защо до момента не е решен този проблем, вече 15-18 години, откакто ГЕРБ управляват, при положение че има изключително много общински терени, изключително много държавни терени. Самата процедура за изграждане на детски градини е много затормозена. Вкарани са изисквания в нормативната уредба, които са абсолютно неприемливи и въобще не трябва да бъдат там. Според мен трябва да направим реформа в тази посока, за да може много по-лесно и да стимулираме дори и бизнесите, които строят някакви сгради, да правят детски градини. Също така може да се види съществуващи за момента общински имоти как могат да се преустроят, за да станат детски градини. Същият проблем, който за мен е основополагащ, ако говорим за нашите деца, е това, че детските площадки в 90% от София са еднотипни. Те са за деца, които са бебета. И като детето стане на 3-4 годинки или по-голямо, то няма къде да играе. Затова те играят на детските площадки, които се чупят, затова после стават неподдържани и реално децата няма къде да спортуват, няма къде да играят. А в същото време се оплакваме, че те седят пред компютрите и пред телевизорите, а ние не им даваме адекватно никаква друга алтернатива. 

С какви думи се обръщате към избирателите?

Гласувайте на 29 октомври с №85, подкрепете ме с преференция 107. За Общински съвет няма балотаж, важно е да имаме мнозинство. 

Много ви благодаря. 

И аз.



Още по темата: общо новини по темата: 845
08.05.2024 »
26.04.2024 »
05.04.2024 »
29.03.2024 »
21.03.2024 »
06.02.2024 »
предишна страница [ 1/141 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Градският транспорт в София
Трагедия с 5-годишно дете разтърси Благоевград
Метро 2021
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията