ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
ДБ и "Спаси София" поискаха пълна забрана на хазартните реклами от общински търговски дружества
Автор: Екип Sofia24.bg 12:28 / 09.06.2023Коментари (0)218
©
Общинските съветници Симеон Ставрев и Бойко Димитров от "Демократична България" и Борис Бонев от "Спаси София" поискаха общинският съвет на София да въведе пълна забрана на пряка реклама на хазартни игри във всички обекти, собственост на общински търговски дружества. Забраната следва да обхваща спонсорството и продуктовото позициониране, както и да важи за юридически лица, сключили договори с общински дружества, съобщихао от ДБ.

“Смятаме, че е недопустимо общинските търговски дружества да рекламират хазарт пряко или чрез отдаване на трети страни на рекламни площи или общинска собственост", заявяват Ставрев, Димитров и Бонев в доклад към Общинския съвет. Представителите на "Да, България" и "Спаси София" напомнят, че в последните години постоянно може да се види реклама на хазарт, като дори има случай, в който цяла метростанция е била облепена от тавана до пода с рекламни материали на хазарт.

В доклада като хазартни игри са посочени тото, рулетка, блек-джек, покер, ротативки, бинго, Еврофутбол, конни надбягвания и онлайн залагания. Включени са и примери на държави, в които действа пълна или частична забрана на рекламата на хазарт - Италия, Норвегия, Албания, Косово, Кипър, Армения, Белгия, Полша, Нидерландия, Испания, Чехия и Великобритания.

"Още от 2018-а година многократно съм повдигал въпросите за масовата реклама на хазарта и за прекомерната концентрация на пари и власт в хазартните босове. Подготвихме и предложение за законови промени, забраняващи всяка форма на реклама, но те не бяха приети от парламентарните сили. Затова днес ние търсим решение на общинско ниво", заяви Бойко Димитров от “Демократична България".

Симеон Ставрев неколкократно е обръщал внимание на ръководството на столичното метро за проблема. Той даде пример и със силната негативна реакция на обществото при фрапантния случай с брандирането на метростанция “Национален стадион Васил Левски", когато подът, стените и тавана бяха облепени с агресивна реклама на една хазартна компания. "Това повече не трябва да бъде допускано“, заяви той.

“Хазартната зависимост е сериозен проблем, който не бива да бъде неглижиран. Ролята на Общината е да създава добри условия и здравословна среда за своите граждани. Именно затова считаме, че е от изключителна важност дейности, които могат да доведат до зависимости, да бъдат ефективно ограничени." допълни Борис Бонев от “Спаси София".

Общинските съветници от “Демократична България" и “Спаси София" очакват колегите им от другите политически сили също да подкрепят доклада и предложената забрана, с което да демонстрират загрижеността си към здравето на софиянци.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Либерализъм и консерватизъм в Европа
Национална баскетболна лига сезон 2023/2024
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията