ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
"Демократична България": Заводът на ГЕРБ за горене на боклуци в София катастрофира
Автор: Екип Sofia24.bg 11:31 / 16.02.2023Коментари (0)176
©
Мегапроектът на ГЕРБ за строеж на завод за изгаряне на отпадъци в центъра на София се провали, след като обществената поръчка за изграждане на инсинератора беше прекратена. "Топлофикация София" публикува решение за прекратяване на процедурата в сряда вечерта като логичен завършек на многократни обжалвания и съдебни дела, след като накрая остана само един допустим кандидат.

"От "Демократична България" отдавна предупреждавахме, че изграждането на Завод за изгаряне на отпадъци в центъра на София е вреден и ненужен проект. И вече имаме доказателство за провала на това недоразумение, яростно защитавано от ГЕРБ-СДС", коментира Бойко Димитров, общински съветник и член на ръководството на "Да, България", съобщиха от пресцнетъра на партията

Ето текста към цялата позиция: 

Процедурата дава възможност за обжалване на решението на "Топлофикация", но това ще забави още процеса и ще означава 100% загуба на европейското финансиране. А липсата на финансиране означава също край на изгарянето на боклук на 2 км от центъра на София.

Още през 2018 г. "Демократична България" инициира подписка за местен референдум, но предходният общински съвет я игнорира. След това Общинските съветници на ДБ предложиха друг референдум, в който гражданите да решат дали искат да горят боклуците си и после да ги дишат. ГЕРБ-СДС отново отхвърлиха предложението.

Още при възлагането на обществената поръчка през 2021 г. “Демократична България" посочи, че тя е обречена поради грешки в нея, както се и случи. Комисията избра за изпълнител обединение около "Микс констракшън", в което участват освен българската компания, така и турска, и три китайски. След обжалване Върховният административен съд постанови, че това обединение не отговаря на критериите, които се изискват от кандидатите. Съответно остана само един допустим участник- Богомил Манчев и сина му през фирмата им "Джи Си Ар".

"Упорството на ГЕРБ-СДС да защитават този провален проект доведе до 6 пропилени години за града ни и загуба на огромен финансов ресурс. Към сметката добавяме още 300 млн. лв., с които София построи другия завод за производство на RDF и стотиците милиони, които плащаме на няколко добре познати играча в обществените поръчки, за да извозват боклука ни. Тези изхвърлени на вятъра средства трябваше да използваме за промяна на целия процес по сметосъбирането и можехме отдавна да сме започнали да разделяме, преработваме и използваме отпадъците като суровина, вместо да ги горим в циментовите заводи или да ги зариваме в сметищата на Враждебна и Челопечене", коментира Симеон Ставрев







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Почина патриарх Неофит
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията