ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Диана Тонова: Районният кмет трябва да бъде проактивен
Автор: Йоланда Пелова 09:30 / 24.10.2023Коментари (0)377
© Фокус
В следващите минути местните избори в София са на фокус. Интервюто е платен формат. Ключов район "Триадица" - емблематични обекти, голям поток от хора. Проблемите и особеностите на всеки един от кварталите в конкретния районще разгледаме в следващите минути с Диана Тонова, която е кандидатът на местна коалиция "БСП за България" за кмет на район "Триадица" в София. Здравейте, г-жо Тонова.

Здравейте, на вас и на вашите слушатели.

Г-жо Тонова, мандат като общински съветник от 2019 до 2023 г., но вие сега ще ни кажете малко повече подробности, какво ви мотивира да искате да станете районен кмет?

Благодаря. Аз бях кандидат за районен кмет и през 2015 г. Като съветник през последния мандат, имах възможност да видя нещата, както се казва и отвътре. Това ми даде самочувствието и опита, който ми липсваше, в чисто административния опит в тази управленска сфера на общината. А иначе, основният ми мотив беше фактът, че от 2015 г. досега, прелиствайки предизборната си платформа тогава, всъщност установих с голямо съжаление, че над 90% от проблемите си стоят актуални и към днешна дата. Тези, които са решени на практика са една изключително малка част от проблемите, които наистина вълнуват хората. Така че това определено ме мотивира, надявам се да не прозвучи самонадеяно, но след годините опит, който натрупах, сега определено мога да кажа, че в момента зная как и мога наистина да реша поне част от основните проблеми на района, които са свързани с бита на хората.

Казвате, знаете вече как. Имате т.нар. бегграунд, натрупан опит. Но сега да поговорим накратко, какви умения трябва да притежава един районен кмет - важни неща са това.

Аз може би загатнах, на първо място, колкото и да звучи клиширано, един районен кмет, както и един управленец на града въобще трябва да има визия. Много е важно да си представяме нещата така, както искаме да ги направим. Изключително важно е той да бъде проактивен, да има инициативност, да има компетентност, да умее да организира екип, да умее да увлича хора след себе си. Изключително важно е да може и да отстоява и позициите си. Защото наистина районният кмет няма много правомощия, но районният кмет е тази база над която може да се надгражда. Има ред програми, той по принцип изпълнява решения, програми, бюджети и т.н., но той е този, който задава параметрите. Той е този, който задава темелите, от които може да се развива след това района. Така че, когато един районен кмет има визия и програма, отстоява я и е проактивен, той може наистина да направи много за своя район. Нещо, което в момента за съжаление, не го виждаме в степента, която е необходима за разрешаване на тези наистина сериозни проблеми в района.

Район "Триадица" - ключов район, емблематични обекти се намират там, голям поток от хора минава оттам всекидневно. Вие познавате ли особеностите на всеки един от кварталите и проблемите му?

Да, разбира се, аз живея там от 20 години, така че нещата са видими с просто око. Това е един интересен район. Развитието му е горе-долу в степента и във вида, в който се развива и столицата, по същата формула. Добре развитият център, в който всичко е уредено, и периферните райони, каквито са “Манастирски ливади", “Кръстова вада", където на практика дори нямаме инфраструктура. Какво трябва да се направи, според мен, един добър кмет в такъв полярен район? Визитката за добро управление на такъв район е балансираното му развитие.

Какво ще рече това?

Ще дам аспекти в детайли. В квартал “Кръстова вада", кв. “Манастирски ливади" - за 4 години не се направи нищо по отношение на проблема с детските градини. Там проблемът е изключително сериозен. Какво може да направи един добър кмет? Един добър кмет може да започне с планирането. Първо, това го казваме, много пъти сме го повтаряли, трябва да се направи анализ на имотите, които съществуват на територията на района, които имат съответното отреждане. Ако нямат такива, да се отредят. Има достатъчно общински имоти. Тогава, когато ние знаем къде можем да строим, тогава вече идва и ролята на кмета. Той трябва да намери мястото, той трябва да внесе доклада, той трябва да отстоява след това обществената поръчка да бъде прозрачна, чиста без субективни критерии, да контролира. В този ред на мисли могат да бъдат  решени и останалите проблеми на района.

Нямаме нито едно построено общинско жилище. Там в момента района се разраства изключително бързо, много млади семейства идват, освен с детските градини, проблемът е и с жилищата. Наистина това е районът, в който не се построи нито едно общинско жилище, не се внесе нито един доклад за общинско жилище. По същия начин, както и за детските градини, проактивността на кмета, визията на кмета, приоритетите на кмета са тези, които биха могли да подредят проблемите и постепенно да започнат да ги решават. И проблемът с паркирането, съжалявам, че ще го кажа за трети път, но район “Триадица" е районът, в който не се направи нито един обществен паркинг. А там това е един крещящ проблем, именно поради демографското разрастване на района в тези  2-3 квартала. Така че с визия, с проактивност, и с плануване, с контрол, в този район нещата малко по малко могат да се случват.

В момента върви една процедура по изграждане в “Кръстова вада" и в “Манастирски ливади". Нямаме инфраструктура, ние нямаме дори тротоари, нямаме улици, улиците не са отчуждени. В момента тече проект за изграждане на канализация. Това ще бъде поредния провален проект. Такъв проект имаше 2012 г. и към днешна дата има неотчуждени имоти, което означава, че ние сега пак ударно, преди изборите започнахме един проект, който сме наясно, че няма да можем да реализираме, тъй като в момента все още не е чисто трасето.

Споменахте, не е строено нито едно общинско жилище, детски градини липсват, инфраструктура в кварталите липсва, също така. Какви други проблеми, обаче виждате? Презастрояване има ли там? 

Презастрояването е проблем навсякъде. Наскоро имахме среща с Камарата на строителите и на предприемачите, това се констатира от тях и това е безспорен факт, че в нашия град строителството изпреварва изграждането на инфраструктура. Но тук, проблемът, специално в “Триадица", той проблемът е и в Столична община, но тук е сериозен, защото имаме два квартала, в които няма инфраструктура. Не се заделят пари за отчуждаване, докарали сме го, както се казва, до това дередже. Настроили сме всички тези  блокове, никой не е отменил задължението на общината да изгражда публична инфраструктура.

Тук именно отново влиза в действие приоритизирането. Трябва да се намерят пари за отчуждаване. В противен случай, ако не се отчуждава, няма как да се изгради, с каквито и законови прийоми да се опитват. Опитваха се да правят промени в ЗУТ, Конституционният съд ги отмени, не може да се заиграва повече с този проблем. Трябва наистина да се заделя ресурс, ресурс има, виждате 2,5 млрд. ще бъде бюджетът. Още повече в “Триадица" попада и Южния парк, там имаме много сериозен проблем със зелените площи, които, ако не се предприемат съответните мерки или за отчуждаване или за промяна на Общия устройствен план, в скоро време ще бъдем принудени да го виждаме и него застроен.

Друго много важно нещо, което току-що засегнахте, зелените площи, облагородяването на кварталите, какво ще направите вие, ако утре седнете в кметския стол?

Да Ви кажа, онзи ден имах един разговор с един гражданин, който ми каза, какво ще направите ей тук с нашата площадка зелена? И аз питам коя? Той казва - ето тази. И аз казвам, няма да ви лъжа, аз не зная в момента тази площадка зелена ли е или не, Той каза: "Дайте да ви стисна ръката, омръзна ни  да ни лъжат". Това отново влизам в предишния ни разговор. В "Триадица" нямаме регистър на зелените площи. Ако ние знаем коя площ е зелена наистина по план, ние можем да се борим тя да бъде защитена. Но ако дадена площ не е зелена по план, тогава вече ще предприемем други мерки, тогава ще трябва да променим подробния устройствен план, ще трябва да преотредим и да извършим съответните процедури.

За да пазиш нещо, първо трябва да го знаеш къде е. От там насетне вече могат да се  предприемат всички мерки, свързани със запазване на зелените площи. Но първо трябва да имаме информация. Информацията знаете, че по цял свят е най-важното нещо. Ние, за съжаление, нямаме информация нито за жилищата, нито за детските градини, нито за зелените площи, нито за паркингите.

С това обобщихме, може би и последния сегмент - правомощията на районния кмет, които вие казахте, че са малко, но пък има възможност, вие можете да бъдете, така да се каже паралела между институциите, хората и да насърчавате Столична община какво ви е необходимо.

Проактивност, проактивност и пак проактивност.

Коментар за водените политики, също така чухме от Диана Тонова и възможностите, които реално могат да се случат.

Аз смятам, че е крайно време както София, така и район "Триадица" да се управляват в името на общността. Досега моделът, в името на личността, която в повечето случаи дори знаехме коя е, се вижда, че не работи. Затова апелирам към всички, които искат компетентно и независимо управление на София и на район "Триадица" да гласуват на 29 октомври с № 86. Благодаря ви.

Дияна Тонова, кандидатът на местна коалиция “БСП за България" за кмет на район “Триадица" в София.


Още по темата: общо новини по темата: 845
08.05.2024 »
26.04.2024 »
05.04.2024 »
29.03.2024 »
21.03.2024 »
06.02.2024 »
предишна страница [ 1/141 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Скандал за реорганизацията на движението в центъра на София
Почина сливенският митрополит Иоаникий
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Задържаха кмета на Омуртаг Ешреф Ешрефов
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията