ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
До 6 месеца в София ще бъде въведена първата нискоемисионна зона за автомобили
Автор: Екип Sofia24.bg 10:50 / 23.11.2021Коментари (0)398
© БГНЕС
До 6 месеца в София ще бъде въведена първата нискоемисионна зона за автомобили, обяви кметът Йорданка Фандъкова.

Решението е част от мерките срещу мръсния въздух в столицата и идва след като Столична община бе осъдена, че не е направила достатъчно, за да предотврати това. Съдебното решение задължи общината да направи анализи в няколко проблемни области и да предприеме мерки. Кметът Фандъкова обяви, че ще се съобрази с препоръките и няма да обжалва.

Все още СО не съобщава кои ще са границите на зоната, кой ще бъде ограничен да влиза в нея, ще има ли глоби и кога ще работи тя.

По предварителни данни вариантите са няколко. Най-вероятно първоначално зоната ще обхване столичният център, между булевардите "Сливница“, "Васил Левски“, "Патриарх Евтимий“, "Скобелев“и ул. "Опълченска“. 

Зоната може да работи временно, само в дните с мръсен въздух, или постоянно. Единият вариант е там да не се допускат коли в дни с повишени нива на фини прахови частици. Друг вариант е да се допускат само по-екологични автомобили. Камери ще четат екостикерите, които се поставят по време на годишния технически преглед. На стикера е въведена екокатегорията на колата - Евро 1, Евро 2, Евро 3. 

"По делото за въздуха, Столична община ще изпълни всички 4 анализа, които съдът ни възлага да направим. Възложила съм до 6 месеца да се въведе и първата ниско емисионната зона за автомобили в София, също определена от съда", написа във фейсбук Йорданка Фандъкова.

"Моето решение е да не обжалваме решението на съда. Разправии и препирни по темата с въздуха не трябва да допускаме, това е най-важната тема за София, защото касае здравето на хората и се нуждаем от обединени усилия, а не от преследване на други цели", добавя тя.

По-рано този месец Софийският градски съд реши, че Столична община е допуснала системно замърсяване на въздуха в София и нареди на общината до една година да предприеме мерки, включително стимули за алтернативно отопление, за да се намали употребата на дърва и въглища.

СО трябва да вземе мерки и за по-удобен обществен транспорт, за да не ползват толкова много хора личните си автомобили. Съдът задължава общината да направи анализ и на възможностите за етажни паркинги и буферните паркинги, и за изграждане на цялостна велосипедна мрежа. Трябва и анализ за възможностите за изграждане на паркове в териториите с повишено замърсяване и зелени стени. Общият устройствен план освен това може да се измени така, че да се осигури подходящ микроклимат, който да гарантира движение на въздушните маси и внасяне на чисти въздушни маси. 

Както ви съобщихме вчера, общината вече работи по програма за смяна на старите печки за битово отопление. По данни на кметството вече са включени 5000 домакинства и са получени над 1000 нови заявления.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията