ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
"Движение за култура" е готово за действие: Организират шествие на 16 март
Автор: Екип Sofia24.bg 15:30 / 13.03.2023Коментари (0)181
© БТА
"Движение за култура" настоява за адекватно законодателство за творческите институции, това обяви проф. Георги Каприев на пресконференция днес в БТА. 

По думите му липсата на адекватно законодателство отваря възможност за една кризисна ситуация, която руши една национална институция, каквато е Народният театър, но това се отнася и за всички останали институции. "Затова искаме да инициираме законодателни промени", каза той.

"Нямаме никакво намерение да се отказваме и да отстъпваме, докато нормативните актове за нашата култура заприличат на актове за култура", каза  проф. Каприев.  По думите му промени се необходими в комисиите, с които се избират ръководствата на тези институции, вътрешните правилници, липсата на контрол и възможността за адекватно представяне на качеството на продукцията.

"Готови сме да работим с държавните структури - Министерство на културата, Министерски съвет, парламент, комисия в парламента. Нямаме афинитет към конкретна политическа формация. Пази Боже, да прераснем в политическа формация. Ние се занимаваме с култура", заяви проф. Каприев.

"Движение за култура“ бе представено от Албена Колева, Валери Йорданов, Лилия Абаджиева, Камен Донев, Костадин Бонев, Никола Додов.

Те обявиха, че на 16 март организират шествие, което ще започне от Министерството на културата (МК). "Това ще бъде демонстрация, на което ние ще се постараем да представим текст, който да бъде депозиран в съответната държавна институция. Ние не протестираме изобщо. Ние задаваме параметри, по които трябва да се работи. Шествието ще мине през президентството и ще акустира пред Министерския съвет“, обясни проф. Каприев.

Според актьора Никола Додов проблемът с Народния театър е заложен още в нормативна уредба на МК относно конкурсите за директори и, по-точно - състава на комисиите. "Не е логично повече от половината от членовете на комисиите да са чиновници. След като не реагирахме миналата година на прецедента "просто Наско“, получихме "просто Васко“. Но докато първият беше оперетен персонаж, то вторият напомня едни времена, които отдавна би трябвало да сме забравили", коментира той.

Актьорът Камен Донев се обърна към колегите си от цяла България - актьори и режисьори, пряко ангажирани в театралната сфера: "Уважаеми колеги,  животът е една борба и в тази борба няма място за мълчание. Моят призив към всички е да вземат отношение, да се включат активно, когато му дойде времето за промени, за решаване на съществени въпроси, свързани с театралното изкуство. С болка констатирам колко много хора искат да кажат нещо, но не го казват".

"Оказва се, че когато един директор спечели конкурс, той, като че ли, е едноличен собственик на този театър. Говоря за всички театри. Няма никаква санкция, никаква отговорност. Той може да реши да направи с един театър каквото си иска. Може, ако е добър директор, да го изведе напред, но в повечето случаи виждаме, че театрите не са в чудно състояние", каза актрисата от Народния театър Албена Колева.

"Не може да няма коректив. Не може да няма творческа личност, която, по някакъв начин, да има отношение към репертоара - кой режисьор какво точно ще постави и какви артисти се назначават", каза още тя. 

Режисьорката Лилия Абаджиева обясни, че "Движение за култура" си поставя една по-голяма цел в перспектива да участва в изработването на стратегия за българската култура - за стратегия, която по думите ѝ, по някакъв начин предполага устойчивост и развитие на целия културен сектор. "Крайно време е да бъдат спрени процесите, които влекат българската култура към някакъв разпад. Обществото не се нуждае от личността, духовното е поставено на заден план и е саморазрушителен този процес на лишаване на личността от емоционалност, и правата на личността в изкуството да съществува. Това за мен е симптом за обезличаване на нацията", смята Абаджиева.

"Тридесет души се напуснали Народния театър от идването на новия директор. Пълният щат на Народния театър е бил 231 души, в момента в Народния театър има 312“, каза актьорът Валери Йорданов. "Един от основните проблеми е отказът на Васил Василев да даде отчет на министъра, който беше поискан от депутат - отчет за заплатите, информация за напуснали и назначени и за договорите с фирми", каза той.


Още по темата: общо новини по темата: 69
14.11.2023 »
30.07.2023 »
27.07.2023 »
25.07.2023 »
25.07.2023 »
15.07.2023 »
предишна страница [ 1/12 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
Великден 2024 г.
Зърнената сделка
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията