ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Експерт и двама инженери: Потенциален открит рудник до София може да отрови въздуха на столицата
Автор: Ива Дойчинова 21:46 / 10.05.2024Коментари (0)856
©
Протести и референдум в Община Божурище против проучвателните действия по проект за търсене и проучване на полезни изкопаеми "Златуша“ от канадската фирма Velocity Minerals, който се разпростира на площ 194 кв. км, като обхваща 5 общини: Община Божурище, Община Сливница, Община Драгоман, община Брезник и част от Район Банкя около Клисура, като в проучвателния район не попада много малка част територия, защото е част от "Натура 2000“. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“ Валентина Рангелова – финансов експерт в чуждестранна компания и жител на Хераково, което е пряко засегнато.  

По думите й ако се стигне до тези предварителни сондажи, те ще утвърдят реална концесия за добив на метали и изграждането на открит рудник с всичките му последствия за природата и хората. Откритият способ за добиване на метали е изключително замърсяващ околната среда и представлява огромна дупка с дълбочина повече от километър, като това се случва на около 20 км от центъра на европейска столица, изрази възмутено мнение тя.

Инж. Георги Андонов, учредител на сдружение "За чиста природа“, ангажиран с разяснителни кампании относно опасностите за здравето и природата при добив на полезни изкопаеми, обясни още, че методът да добив на метали в откритите рудници е взривяването на скалната маса, след което тя се товари се и се обработва на място. "А при взривовете се вдига доста прах. То и в София си имаме проблем с фините прахови частици, но сега проблемът на новите прахови частици е, че те ще бъдат токсични – с тежки метали. Това е само праховото замърсяване, а шумовото ще бъде най-вече на територията на Община Божурище и Район Банкя, след това "Люлин“ и София.“  

Процедурите по проект за търсене и проучване на полезни изкопаеми "Златуша“ в Община Божурище продължават от около 10 години и през 2018 година Министерството на икономиката и енергетиката издава разрешително за търсене и проучване на полезни изкопаеми, като след това има и допълнителни съгласувателни процедури, при които Министерството на околната среда и водите казва, че няма нужда от ОВОС, накратко разясни ситуацията инж. Георги Андонов: "Според тях 11-те проучвателни сондажи не се нуждаят от оценка за въздействие на околната среда.“

Инж. Михаил Славчев – общински съветник в Община Божурище добави, че вероятно за министерствата 11-те сондажа, всеки от които с дълбочина между 200 и 350 м, може да не е притеснително, както и това, че теренът за сондажите трябва да бъде изсечен, защото това е горски масив, и вероятно за тях няма нужда от такава оценка, но според Общината това не е правилно и редно.  

Проучването на полезни изкопаеми е изключително замърсяващ околната среда процес. "Освен полезните метали, в процеса на добива се разкриват и много токсични и канцерогенни такива. И когато започне добивът, целият район ще бъде наситен с тези тежки метали,“ обясни инж. Георги Андонов, като добави, че е необходима една ревизия на процедурите, довели до разрешителни, защото има много неща, които не са известни или не са взети под внимание.

"Концентрацията на тези сондажи е изключително гъста – през около 50 м. Притеснителното е, че единият от тези сондажи е на 200 м от последната къща на Росоман. Тези проучвателни сондажи са съпътствани и с определено увеличение на шумовия фон около тях. Притеснителното е как ще бъдат засегнати водните жили, което да допринесе до замърсяване на самата вода и да намали количеството в сондажите, които подхранват общината,“ добави инж. Михаил Славчев, а Валентина Рангелова допълни, че самите сондажи са от 3 до 5 км от Банкя, което може да окаже влияние върху минералните води в този район. "Като цяло районът е карстов – какво ще стане с водата и накъде ще се отклони не можем да знаем. И със сигурност ОВОС е необходим.“

Инж. Михаил Славчев добави още, че Столична община е запозната с всички тези проблеми и проявяват ангажираност и работят в посока за разрешаване на сложната ситуация.

*От фирмата инвеститор Velosity minerals, няма отговор на въпросите, зададени от водещата на предаването, изпратени в сряда - 08.04.2024 година.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Катастрофа с президента на Иран
Скандал за реорганизацията на движението в центъра на София
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Матури 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията