ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Фандъкова представи новите лица на "София – евростолица на спорта"
Автор: Екип Sofia24.bg 14:22 / 06.03.2023Коментари (0)415
Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова представи днес двете нови лица на "София – европейска столица на спорта“.  Това са 16-годишната сноубордистка Андреа Коцинова и 15-годишният състезател по тенис на маса Йоан Величков. Двамата ще популяризират инициативата през 2023 година. Те са сред най-прогресиращите ни млади таланти, вече със сериозни успехи и на международната сцена, надежди за добро бъдеще на българския спорт.

16-годишната Андреа Коцинова се завърна с два медала - сребро и бронз, от олимпийския младежки европейски фестивал в Италия през януари т.г., а в последните 6 години спечели шест отличия – три от тях златни, от младежките олимпийски фестивали на Българския олимпийски комитет.

15-годишният талант в тениса на маса Йоан Величков е с три бронзови отличия за световната купа, два пъти пети на планетата, като достигна 11-о място в световната ранглиста в своята възраст м.г. Той е сред най-перспективните таланти в своя спорт, един от малкото с пробив в азиатската хегемония.

"Благодаря на Андреа и Йоан, че с техния талант и популярност увличат много граждани и най-вече децата да спортуват. В лицето на двамата, младите хора ще имат сериозен пример за много труд, дисциплина и постоянство. Пожелавам им успех в сноуборда и в тениса на маса като новите лица на инициативата.

За нас е важно подобни талантливи български спортисти да бъдат пример както за активен начин на живот, така и за превенция срещу всички негативни явления, които съпътстват развитието на младите хора. Тази година популяризираме заниманията с два от най-интересните напоследък за младите спортове - сноуборд и тенис на маса, които фокусират огромен интерес и са сред любимите на децата,“ заяви по време на церемонията кметът на София Йорданка Фандъкова.

"София – европейска столица на спорта“ помага да инвестираме както в организацията на спортни събития, така и в спортната инфраструктура. За последните 7 години тя увлече стотици хиляди, за 2023 г. в програмата са планирани 103 събития, а през следващата година градът заслужи титлата "световна столица на спорта“. Чрез инициативата подпомагаме с директно финансиране спортните клубове, а приетите наскоро нормативни уредби дадоха възможност за скорошно възстановяване, изграждане и поддръжка на спортната база. Екипът на фондацията е много активен и това е начин да осигуряваме повече възможности за спорт и активен живот на софиянците и гостите на града," добави още тя.

Коцинова и Величков благодариха за оказаната чест и споделиха какво им предстои в близко време. Двамата изразиха надеждите си чрез личния пример да вдъхновят много деца да бъдат активни и да спортуват, защото спортът е здраве. В знак на благодарност към Столична община Андреа връчи на кмета Фандъкова единия от двата състезателни номера, с които спечели медали на олимпийския младежки фестивал в Италия, а Калоян подари своя състезателна ракета, с която се нареди пети на световното първенство в Тунис.

Двамата млади таланти бяха поздравени по-късно и от председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев, който е и председател на Фондация "София – европейска столица на спорта“. Той изтъкна колко е важен примерът на младите ни надежди, които от днес се превръщат в лица на спорта в София.

На церемонията в кметството присъстваха още представителите на Фондация "София – европейска столица на спорта“ - зам.-председателят Анатоли Илиев и изпълнителният директор Дамян Диков. Сред гостите бяха и треньорите на спортистите – Виктор Жеков (баща на световната звезда в бордъкроса Александра Жекова) и Деян Георгиев, роднини и близки. Анатоли Илиев обяви, че "София - европейска столица на спорта" ще подпомогне с по 1500 лв. младите таланти Андреа и Йоан за закупуване на така нужните им уреди за тренировки и на екипировка.

Същевременно председателят на Българската федерация по тенис на маса Стефан Китов връчи на Столична община благодарствен плакет във връзка с 90-годишнината на този спорт у нас. Китов подчерта огромното съдействие, с което общинската управа подпомага развитието на тениса на маса, особено сред младите в София.

През цялата година Андреа и Йоан ще бъдат част от събитията на "София – евростолица на спорта“. На 23 април те ще са сред многото известни личности, които ще поведат колоната на традиционното велошествие "София кара колело за по-чист въздух“ по маршрут от Народно събрание до Южния парк. След това през цялата година ще приветстват присъстващите, ще награждават призьорите и ще бъдат сред участниците в десетките активности от програмата на инициативата.

Като лица на инициатива "София – европейска столица на спорта“, Андреа и Йоан наследяват шест изключително талантливи и обаятелни български състезатели: Християна Тодорова (художествена гимнастика) 2018 г., Александра Фейгин (фигурно пързаляне) 2019 г., Йоана Илиева (фехтовка) 2020 г., Катрин Маноилова (шорттрек) 2021, Калоян Бинев (таекуондо) и Изабела Янкова (маутинбайк) 2022 г. Всички те са сред най-обичаните и следени като поведенчески модели от младите в България.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Изчезна 12-годишно дете от Перник
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията