ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Фондация "Прочети София" става на 10 години
Автор: Живко Кръстев 12:06 / 03.04.2024Коментари (0)786
© Личен архив
Мисията на "Прочети София“ винаги е била да представя добрата литература по възможно най-интересен начин – през нейната връзка с града, с хората и с другите изкуства. В следващите три дни сме подготвили седем различни събития по случай 10 години от основаването на Фондация "Прочети София“. Това каза създателят на Фондация "Прочети София“ Теодора Радева в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“.

Темата на третото издание на "Литературни срещи“ е "Порастване“. "За 10 години минахме през най-различни трудности и проблеми, но също така и много вдъхновение, смисъл и усещане за празник. 10 години от основаването на фондацията е нещо, което държим да отбележим, защото много се гордеем с всичко, което сме направили през годините. През нас са минали повече от 800 различни участника от много държави и с много интересни и наситени разговори“, каза Теодора Радева.

Серията от събития започва на 4 април в "Топлоцентрала“, където журналистът и философ Николай Колев ще води разговор за трудностите на растежа. Писатели и творци ще разкажат за творческия си път през годините и мотивацията си да продължават. "Ще имаме много интересен сет от музика, подбрана от Светослав Тодоров, която е свързана тематично със събитията през годините и която ще се миксира с автентичните гласове на нашите класически писатели. Ще чуем гласовете на Георги Марков, на Георги Рупчев, Марин Бодаков“, разказа Радева.

Основната програма на "Литературни срещи“ е на 5 и 6 април. Горан Войнович и Андреа Росочано ще бъдат специални гости на събитието. "На 5 април в 18.00 часа в Музея за съвременно изкуство програмата започва с пърформанс по стихове на Мария Каро. Режисьорката Валерия Вълчева е направила една разходка вън и вътре в музея с една движенческа интерпретация на стиховете на Мария Каро. След това ще има разговор между Теодора Димова и Андреа Росочано, които ще говорят за връзката между поколенията и това, което преминава като травма или смисъл, за сложните отношения между родители и деца. Денят ще завърши с едно по-необикновено литературно четене около поляната и на различни места в Музея за съвременно изкуство, където автори като Ина Иванова, Виолета Кунева, Владислав Христов и други ще представят не само своите стихове и произведения, но също ще говорят и за това, което на тях им е помогнало да пораснат в света на литературата и по принцип в живота“, каза създателят на Фондация "Прочети София“.

На 6 април в "Топлоцентрала“ ще бъде основната дискусия за българския роман за порастването. "Като че ли имаме нужда да видим гледната точка на литературата и изкуството към израстването ни през 90-те години и през целия преход, който за нас беше доста труден и турбулентен период, и към това как се постига зрялост, как се преодоляват всички предизвикателства и проблеми, които идват с живота. Срещите ще завършат с Горан Войнович от Словения с журналиста Бойко Василев, който много добре познава Балканите. Ще говорим за книгите на Горан Войнович, които тематизират войната в бивша Югославия“, допълни Теодора Радева.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
Столичен общински съвет 2024-2028г.
Академичната общност излиза на протест
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията