ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Геотермални инсталации в две детски градини в Кремиковци
Автор: Екип Sofia24.bg 12:14 / 28.06.2023Коментари (0)154
©
Столичният общински съвет ще разгледа отпускане на заем по изпълнение на проект за изграждане на геотермални инсталации в две детски градини в район Кремиковци, за да може още от есента да са факт, съобщиха от СОС.

С решение на Столичния общински съвет от края на 2021 година, общината кандидатства и спечели 100% безвъзмездна финансова помощ за реализиране на проект "Изграждане на геотермални и реконструкция на вътрешно-отоплителни инсталации в две детски градини на територията на район "Кремиковци“ по Програма "Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност“. Предвидените дейности са:

1. За ДГ № 94 "Детски свят", гр. Бухово - изграждане на термопомпена инсталация от типа "земя-вода", оползотворяваща топлината от земните недра чрез вкопана в двора на детското заведение серпентина; реконструкция на вътрешно-отоплителната инсталация; доставка и монтаж на високоселективни слънчеви колектори за битово-горещо водоснабдяване;

2. За ДГ № 58 "Слънчево утро", кв. Челопечене - изграждане на термопомпена инсталация от типа "земя-вода", оползотворяваща топлината от земните недра чрез вкопана в двора на детското заведение серпентина; реконструкция на вътрешно-отоплителната инсталация и инсталиране на вентилаторни конвектори за високостенен монтаж.

Всичко това ще допринесе за постигането на дългосрочни икономически ползи за местната общност и региона. Общо очакваното производство от геотермална енергия за 2-те детски заведения е 240,761 мегават часа годишно. Прогнозните годишни намаления на вредни емисиите в тонове въглероден диоксид еквивалент за двете детски заведения е 289,33 тона. А общата инсталирана мощност за производство на енергия от възобновяема геотермална енергия в двете детски заведения – 0,28 мегавата.

Изпълнението на проектните дейности ще осигурят комфорт на обитание през отоплителния сезон, съответстващ на съвременните стандарти и ще доведат до реални икономии на енергия и удължаване периода на експлоатация на отоплителната система.

Проектът следва да приключи на 9-ти септември 2023 г. Бюджетът е в размер на 594 341,64 лева с ДДС и е изцяло осигурен по европейската програма.

С цел стартиране и своевременното изпълнение на дейностите по проект "Изграждане на геотермални и реконструкция на вътрешно-отоплителни инсталации в две детски градини на територията на район "Кремиковци“, Столична община" е необходимо да бъдат отпуснати заемообразно средства от Бюджета на СО за разплащане на разходи по Проекта в размер на 416 039,15 лева с ДДС. Отпускането на оборотни средства е необходимо, тъй като процедурата за възстановяване на разходи по съответната програма, се извършва след представяне на искане за плащане, за реално извършени от бенефициента разходи. Заемообразното отпускане на средства е под формата на временен безлихвен заем, който се възстановява в Бюджета на СО, след превеждане на средствата по подаденото искане за плащане.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Зелен преход
Катастрофи в София
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията