ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Гергин Борисов, общински съветник от ПП-ДБ-СС: София никога досега не е имала работещ транспортен модел
Автор: Харитина Агопян 16:20 / 05.03.2024Коментари (0)1041
©
Трябва промяна на транспортния модел в София. Това каза Гергин Борисов, общински съветник от ПП-ДБ, член на Транспортната комисия в Столичния общински съвет, в предаването "Денят на Фокус“ по Радио "Фокус“. 

"Предстои работа за промяна на модела на управление на столицата. Трябва да предложим реформите, за които софиянци гласуваха на местните избори. "Спаси София“ е категорична, че ГЕРБ няма място в управлението на София“, каза Борисов.

"Разчитаме, че въпреки фиаското с разпределението на комисиите другите партии, които също излязоха с реформаторски заявки, осъзнават, че са изпратени за промяна в управленския модел“, каза Борисов. Нов доклад за транспортния модел на столицата е внесен от Борисов и Симеон Ставрев, както и от Иван Таков от БСП. (документът трябваше да се гледа на заседание на СОС днес,5.3., но това бе отложено – бел.ред.).

"Законът изисква София да има транспортен модел. Виена, Прага, Амстердам имат комплексни общоградски модели за транспорта. Трябва да е ясно откъде и накъде пътуват хората, както и с какво – пеша, градски транспорт, автомобил, велосипед. Данните се подават към модул, който позволява да се правят анализи за предвиждане на транспортните нужди на хората. Когато инвеститор отиде в общината и заяви намерение за строеж на бизнес сграда, общината трябва да бъде в състояние да му каже как строежът би променил транспортния график на софиянци и да предвиди дали са нужни промени в графика на превозните средства и какви“, разясни Гергин Борисов.

"Хората, които искат да ползват сградата, трябва да имат алтернативи освен личните си автомобили. Задължителните моделирания се случват до момента в ограничен обхват – най-често в отделни имоти. Когато моделът заработи, той ще адресира проблемите – защо чак сега обаче? Какво наложи чакането до момента?

Извеждането на транзитния трафик не може да бъде основна цел на една транспортна политика. Целта е трафикът да бъде така разпределен, че по-бързо да се придвижват в града хората, не само автомобилите“, поясни общинският съветник.

Създаването на повече място за велоалеи и пешеходци е приоритет за "Спаси София“. "Шофьорите, които ползват коли, защото желаят, са по-малко от хората, които се качват на колите си в София,защото трябва. Онези, които трябва да шофират, но не искат, трябва да имат алтернативно придвижване, което да ползват.

Ако градският транспорт е удобен и бърз, а велотрасетата не са просто остатъчен продукт от планиране на транспорта, а акцент, ситуацията с трафика неминуемо ще се подобри“, смята Борисов. Не можем да построим метро до всяка къща, затова е важно системата за алтернативно придвижване да бъде добре развита.

Не можем да решим проблема с паркирането в София без нови паркинги. Трябва да концентрираме повече автомобили на по-малка площ, един върху друг. Това ще освободи място за детски площадки, тротоари и др., добави Борисов.

"Трябва да осигурим градска среда, в която притежаването на автомобил да не бъде задължително. Над 60% от анкетираните шофьори от квартал "Манастирски ливади - Изток“ заявиха пред "Спаси София“ в наше анкетно проучване, че биха слезли от автомобила си, ако имат алтернативи.

Преди да се появи "Спаси София“, бус ленти имаше само на "Цариградско шосе“ и бул. "Сливница“. Никой не ги спазваше, напомни Борисов. Нискоемисионната зона действа от 1 декември до края на февруари всяка година, т.е. забраната за навлизане на стари автомобили в нея е временно решения. Механизмите за санкциониране не бяха готови – общинският съвет от предишния мандат ни остави недовършена работа. Тепърва ще я преработваме, за да отстраним всички дефекти“, заключи Гергин Борисов.


Още по темата: общо новини по темата: 412
09.05.2024 »
07.05.2024 »
07.05.2024 »
07.05.2024 »
06.05.2024 »
03.05.2024 »
предишна страница [ 1/69 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бюджет 2024
Парламентарни избори 2024
Хороскоп за деня
Изграждане на Национална детска болница в София
Мигрантски натиск към България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията