ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Иван Таков: СО трябва да е много по-активна в решаването на проблемите от икономическата криза
Автор: Алена Соколчева 12:49 / 26.01.2023Коментари (0)330
©
Столична община трябва да бъде много по-активна в решаването на проблемите в града, предизвикани от инфлацията и от сериозния ръст на цените. Това заяви председателят на БСП - София и на групата на социалистите в СОС Иван Таков в изказването си в началото на днешната сесия, предадоха от пресцентъра на градски съвет на БСП - София.

Той добави, че Столична община има голяма отговорност в тази посока, а до момента по-скоро тича след събитията. "Някои от тези проблеми Столична община дори сама създава. Говоря конкретно за увеличената цена за пътуване с градския транспорт на най-уязвимите групи – учениците - от 9 на 20 лева - и на пенсионерите, коментира Иван Таков. - Вече е ясно, че ни предстоят нови предсрочни парламентарни избори, икономическата криза се задълбочава - инфлация, ръст на цените... В това отношение задължение на Столична община е да бъде проактивна и да намира решения, с които да облекчава гражданите, да им помага".

Иван Таков припомни, че общинските съветници от групата на "БСП за България" внесоха преди няколко дни доклад с предложения за промени в Наредбата за реда и условията за пътуване с обществения градски транспорт на територията на Столична община. "Предложенията ни в него са свързани с поправяне на несправедливостта по отношение на най-уязвимите групи. До внасянето за гласуване на този доклад на сесия на СОС обаче сигурно ще минат два месеца, като гледам темповете, с които се случват нещата, коментира той. - Затова Столична община е длъжна да помисли как да компенсира учениците през това време".

Председателят на БСП - София посочи още един проблем, който назрява и ще трябва Столична община да намери решение. "Говоря за цените за столово хранене на учениците. Забелязваме много сериозен ръст и там през последните няколко месеца - от 2,50 лв. цената вече отива към 4,00 лв., а на места чувам, че стига и до 5 лв., каза Иван Таков. - Сега е времето да помислим за начини, с които да компенсираме тази разлика. Столична община е длъжна да бъде проактивна и от този момент да започне да търси варианти за решение, а не да чакаме ситуацията да стане непоносима за гражданите и тогава ние под натиск да се справяме със ситуацията".

Иван Таков добави, че подобна е ситуацията и с детските кухни. "Там също стремглаво се вдигат цените. Разбира се, при детските кухни има и други проблеми, за които тепърва ще търсим решения през промени в Наредбата, коментира той. - Истината е, че Столична община към този момент не е достатъчно активна по проблемите, които са предизвикани от икономическата криза. И трябва да си признаем тази слабост. За да може час по-скоро да се справим с нея.

Столична община трябва да бъде проактивна и да търси възможности и през държавата, и по различни програми, и по всякакви други начини да осигурява помощ, особено за най-уязвимите социални групи в София. В тази тежка криза не можем да си позволим събитията да ни изпреварват, да ни изненадват и след това да се чудим какво става и как да се справяме. Защото в такива ситуации много често Столична община с решенията си създава нови проблеми като прехвърля финансовата тежест върху гражданите".







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Дете от Враца бе простреляно в главата
Катастрофи в България
Евровизия 2024
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията