ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Иван Таков по повод 146 години от Освобождението на София: Ние помним и никой безродник не може да промени това
Автор: Неда Узунколева 14:13 / 04.01.2024Коментари (0)449
©
Бездарните, посредствените рушат смело - те само това могат, но няма как да ни принудят да забравим. Това каза лидерът на столичните социалисти Иван Таков в словото си по повод 146 години от Освобождението на София

Ние помним освободителите и никой безродник не може да промени това. С тези думи Таков се обърна към гражданите по време на официалното честване на 146-тата годишнина от Освобождението на София. В словото си той отбеляза, че паметта, признателността и благодарността към освободителите - и от османско иго, и от фашизма - няма как да бъдат демонтирани и унищожени.

"Допуснем ли забрава, историята свършва, заяви Иван Таков. - Видяхме безпаметните, безродните на какво са способни - нагло заличават миналото, разчленяват символите на паметта, демонтират историята. Бездарните, посредствените рушат смело - само това могат. Любомир Левчев казва за тях: "Всеки талант е вид смелост. Но не всяка смелост е талант". Затова бездарието, посредствеността, простащината непрекъснато се крият зад пристъпи на "безумна смелост". Поетът казва и друго: "Бездарието е фашизъм!". Но бездарните не могат да изтрият нашата памет. Не могат да заличат нашата благодарност и признателност. Затова днес почитаме героите на нашата свобода".

Иван Таков, заместник-председателите на БСП - София Иван Пешев и Диана Тонова, членове на Изпълнителното бюро и на Градския съвет, народни представители и общински съветници от групите на "БСП за България" се включиха в тържественото честване на 146-тата годишнина от Освобождението на София. То се състоя на Паметника на Българския опълченец и беше организирано от Сдружение "Александър Невски". Преди това те поднесоха венци и цветя на паметника на Цар Освободител пред старата сграда на Народното събрание.

"Днес отново си спомняме за онзи паметен ден през 1878-ма, когато руските войски, начело с генерал-фелдмаршал Йосиф Гурко освобождават града ни. Ден по-късно с тържествен марш и високо вдигнати бойни знамена минават по улиците на София. Камбаните на Свети Крал не спират да бият за свободата, за която и хиляди български юнаци, хайдути, четници, опълченци, будители и възрожденци плащат с живота си, припомни Иван Таков. - Покланяме се пред подвига на освободителите. Покланяме се на саможертвата на българските опълченци. На руските, румънските, сръбските, финландските и други чуждестранни воини, военачалници, държавници, дипломати, журналисти, граждани, дали своя принос за Освобождението на София, на България от Османско иго. Благодарни сме и сме признателни!".

Лидерът на столичните социалисти отбеляза, че 4 януари е голям празник не просто на свободна София, а на несломимия български дух, на нашата признателност към Русия и руския народ. "Ние помним кой ни освобождава и от османците, и от фашизма. Помним руските отряди, българските опълченци и всички чуждестранни воини, пролели кръвта си за нашата свобода след петвековното Османско иго. Помним всички герои, които плащат с живота си победата над фашизма през Втората световна война и свободата на Европа. Помним подвига на Червената армия, помним героизма на британци, французи, на всички европейци, които се изправят срещу "кафявата чума", плащат жестоката цена и спасяват Европа и света от нея, заяви още в словото си Иван Таков. - Тук сме, за да кажем на безродниците, че могат да демонтират паметници, но не могат да демонтират паметта ни. Не могат да ни принудят да забравим. И нови паметници ще построим... Честит празник, граждани на свободна София! Слава на българските опълченци, на руските и чуждестранни воини, платили с живота си нашата свобода!".


Още по темата: общо новини по темата: 439
19.05.2024 »
19.05.2024 »
19.05.2024 »
19.05.2024 »
18.05.2024 »
18.05.2024 »
предишна страница [ 1/74 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Намерено е тяло на мъж край Стара Загора, има задържан
Прием в детски градини и училища в София
Нова маркировка на Витоша в помощ на туристи и спортисти
Градският транспорт в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията