ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Иван Василев: Време е София да влезе в XXI век
Автор: Ива Дойчинова 16:30 / 02.02.2024Коментари (0)453
© Фокус
В бюджета на един град се отразяват проблемите на хората, и решенията на тези проблеми са заложени в него. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“ зам.-кметът по финанси и здравеопазване Иван Василев.

Няма как в една година да решим натрупани проблеми с десетилетия. Амбицията на новия кмет Васил Терзиев и неговия екип е да превърнат София в привлекателно място за живот, София ще бъде град на възможностите. "Това е нещото, за което работим ние като екип – да създадем условията в града, така че да бъде предпочитано място за живот и за развитие от всички,“ каза той.

"Бюджетът на Столична община, внесен от кмета Васил Терзиев в Общинския съвет на 29 януари, е рекорден. Той възлиза на 2,577 милиарда, и в допълнение на това ще бъдете инвестирани допълнителни 100 милиона от държава. Така че средства наистина са рекордни. Това са повече средства за детски градини, заделили сме специално голям бюджет и за инфраструктура, подобряване на пътната инфраструктура, тротоарите на града, започваме изграждането на многоетажни паркинги.“

По думите му един от най-големите проблеми на София е проблемът с липсата на места в детските градини и ясли. "Именно там са насочени нашите усили да решим този проблем. Кметът Терзиев поема ангажимент в края на своя мандат този проблем вече да не съществува и всяко дете да има достъп до грижа. София ще бъде добро място за отглеждане на деца и ще бъде добро място за развитие,“  каза още той.

"Стартираме експериментален проект с граждански референдуми, целта на които е да вкарат гражданите в реалното управление на столицата. Това е инструмент, който ще въвлече гражданите в решаването на проблемите на София. Това е нашата амбиция като екип: да дадем възможността гражданите да започнат по-активно да решават проблемите и да се чувстват част от решението на проблемите,“ разказа зам.-кметът.

Един от големите проблеми на София е липсата на достатъчно паркоместа за все по-разширяващата се столица. "Тази година в бюджета на София сме заложили и започването на изграждане на два многоетажни паркинга. Те са до две метростанции: Метростанция "Сливница“ и метростанция "Владимир Вазов“. 

Като зам.-кмет по здравеопазване Иван Василев разказа и за политиките на новия екип относно здравеопазването в града, като той обособи два направления за развитие: първото е подобряване условията в многопрофилните болници и поликлиниките, ДКЦ-тата: "В новия бюджет  сме заложили средства за ремонт на 7 поликлиники. Така че ще започнем подобряването на условията там.“ Като втори приоритет той определи запазването и привличането на нови кадри в сектора: "Това е голям проблем, който ще адресираме в годината със специална програма, която е насочена за привличане и стимулиране задържането на квалифицирани специалисти в сектор "Здравеопазване“,“ разказа още той.

"Темата с възнагражденията в публичния сектор е един от големите проблеми, за които трябва да работим тясно и с държавата, за да бъдат решени. Заплатите са срамно ниски и не мисля, че това са достойни възнаграждения,“ каза още зам.-кметът, като той сподели и за заложеното 50% увеличение на средствата в бюджета за програма "Култура“, което означава, че от една страна много повече проекти ще могат да бъдат финансирани от Столична община, от друга страна и много повече артисти ще могат да бъдат подкрепени от общината за проектите, които те развиват.

Важен акцент в бюджета на Столична община е дигиталната трансформация, което ще ни позволи да направим София по-умен град. "Време е София да влезе XXI век. Като екип, който познава технологичната сфера, работи и за това да намира решения чрез технологии, искаме това нещо да го пренесем и в общината. Тази година започва дигитална трансформация на София, което е отразено и в бюджета с предвидените 7 млн. лева за дигитализация, като този процес ще продължи и в следващите години,“ каза още зам.-кметът по финанси и здравеопазване Иван Василев.


Още по темата: общо новини по темата: 111
25.04.2024 »
24.04.2024 »
15.04.2024 »
09.04.2024 »
01.04.2024 »
28.03.2024 »
предишна страница [ 1/19 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Гергьовден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Covid-19
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията