ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Иво Анев от "Екипът на София": Минералното богатство на столицата все още не се използва пълноценно
Автор: Екип Sofia24.bg 15:34 / 21.02.2024Коментари (0)909
©
В България има много добри примери за използване на термалните минерални води и трябва да се гордеем с тези примери. В наши ръце е да възстановим една вековна традиция по нашите земи. Ако гледаме краткосрочно, виждаме само проблемите, но ако гледаме по-дългосрочно, виждаме положително движение. Това каза Иво Анев от "Екипът на София“ в предаването "Цветовете на България“ на Радио "Фокус“.

По думите му никой не знае точният брой на минералните извори в България. Много от тях са открити през 50-те и 60-те години със сондажи. "Има списък на минералните извори, МОСВ го поддържа, но непрекъснато се откриват нови. Ценното при нас е, че изворите и находищата обикновено са стари, т.е. водата е подходяща за ползване за питейни нужди и за балнеология“, обясни Иво Анев.

Минералните извори в България се управляват от МОСВ. Малка част от тях са прехвърлени за стопанисване на общините. Начинът, по който минералните води биват отдавани за ползване, е чрез концесия или договор за ползване. "Разликата е, че концесията има срок и обикновено сроковете за ползване са доста дълги – например 25 години, с възможност за удължаване с още 10 години. Това е твърде много време. Идеята е, когато има голяма инвестиция, да се осигури сигурността на инвеститора. Тези срокове означават, че когато бъде направено определено нещо и то печели пари, а концесионерът си плаща концесионните разходи, това означава, че той не може да бъде мръднат от там. Т.е. ние като граждани не можем да вземем решение, че водата трябва да се използва по друг начин. Трябва да има някакъв баланс между двете неща“, коментира Иво Анев.

През последните години държавата прехвърли на Столична община с договор за стопанисване голяма част от минералните води на територията на столицата. "Това й дава възможност да инвестира в тези минерални води и във възстановяването на инфраструктурата, свързана с тях.“

Вече са предприети стъпки в тази посока, но минералното богатство на столицата все още не се използва пълноценно, смята Анев. "Аз считам, че ние не сме подготвени за това все още. Причината е, че трябва да има ясни правила и консенсус за това как да се използва водата. Трябва да има ясни приоритети какво искаме да оставим – дори като културно наследство, като нашия образ. Развитието на термалните минерални води в София и включването им икономично и интелигентно, възползвайки се и от опита в България за използване на тези води, може да се случи – в услуга на гражданите, както и да се изгради едно привлекателно туристическо лице на столицата“, коментира той.

Интересът към минералните води от страна на бизнеса е огромен, отбеляза Анев. "Аз като икономист не мога да избягам от това, че и водата, и целият сграден и инфраструктурен ресурс трябва да се използва икономично и ефективно. В София имаме този шанс – преди да раздадем водата, можем да направим така, че да има ясни правила, по които тя ще се раздава – къде и по колко, въз основа на приоритети“, подчерта той.

По думите му бутилирането на вода ще продължи да бъде един от най-доходоносните начини за използване на минералните извори. "Проблемът на това използване е, че ние губим термалния компонент, губим възможността да включим тази вода и в културно-историческото наследство. Например както е водата в "Горна баня“ – в един момент оставаме с едни малки количества, които предопределят съдбата на една исторически ценна сграда“, даде пример той.

В момента единствената функционираща баня на територията на Столична община е тази в "Панчарево“. Работи и едното крило на банята в Банкя. Банята в "Овча купел“ трябва да бъде построена до средата на тази година, обясни той.

Банята в "Княжево“ е застрашена и там трябва да бъдат положени усилия, за да се запази съществуващия сграден фонд. "Има голям интерес там да се построи бутилираща фабрика. Има и проект да се разшири пътя и да се разруши половината баня физически“, поясни Иво Анев.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Столичен общински съвет 2024-2028г.
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
Катастрофи в България
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията