ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Изготвяме план с приоритетни ремонти, който да защитим като допълнителен бюджет пред Столична община
Автор: Цвети Христова 10:28 / 18.03.2024Коментари (0)1265
© Facebook
След среща на "Комисия общинска собственост“ в район "Оборище", започна обход на общински имоти, които се намират в толкова лошо състояние, че дори не могат да бъдат отдадени под наем. (Правилата не позволяват да се отдават с гратисен период за ремонт, а бюджета за поддръжка на целия сграден фонд в "Оборище" е около 50 000 лв., като имотите са десетки). Това съобщиха от район "Оборище" във Facebook, предава Sofia24.bg.

"Изготвяме план с приоритетни ремонти, който да защитим като допълнителен бюджет пред Столична община и да получим допълнително необходимите пари за основни ремонти. Работим и върху предложение към СОС кои такси, събирани от районната администрация, могат да остават при нас, за да се покрият част от нужния за поддръжката бюджет", добавиха от районната администрация.

Публикуваме без редакторска намеса седмичния бюлетин за работата на районния кмет Георги Кузмов и администрацията на района за периода 11-17.03.2024 г. :

1. Седмицата започна със запознаване с фирмите, които могат да извършват поддържане на междублокови пространства, детски и спортни площадки. Открита е нова процедура за поддръжката им през 2024 г. Макар и недостатъчно, бюджетът за тази дейност е планирано да бъде увеличен и се очаква, когато се гласува столичният бюджет, хората да видят по-добър ефект от тази дейност.

2. Преминахме през последни уточнения за настилките, които трябва да бъдат поставяни при започващите ремонти на улици в района. В "Оборище“ попадат 3 различни зони за настилки, с които трябва да се съобразяваме. Централната зона изисква да се изпълняват по стандарт с по-скъпи каменни настилки или каменни посипки, което е добре, но от друга страна, цените на тези материали са двойно и тройно по-скъпи и ще изядат по-бързо бюджетите. Де факто ще трябва да направим за съжаление по-малко улици. Това не знам защо не е било съобразено предварително при планирането на бюджетите от този заем и така централните райони изглеждат ощетени с по-малко ремонтирани площи.

3. Недостигът на средства във всички посоки ни кара да търсим всякакви варианти за набавяне на допълнителни средства, които са необходими за нашите основни дейности за поддръжка на територията на район "Оборище“. Такава беше срещата ни във фонд "Флаг“ и Българската инвестиционна и координационна платформа за градско развитие, които могат да кредитират проекти, насочени към модернизиране и разширяване на общинската инфраструктура и към създаване на устойчиви и модерни местни общности. Не е лесен този път, но трябва да се опитва всичко.

4. Имахме среща и представители на сдружението "КвАРТал“ като темата беше също за набирането на средства от дарения за възстановяване на красиви къщи в района на стара София под бул. "Дондуков“ и развитието на квартала като цялостен интегриран район, които да има общо развитие и обща запазена визия. Там трябва да се работи с всички граждански и бизнес сдружения, за да имаме единна посока на действие.

5. Проведохме среща за пътната безопасност в града и въвеждането на модерни визуални решения, които да помогнат за обозначаване на важни пътни участъци като пешеходни пътеки, училища и детски градини. Скоро ще излезем с конкретни предложения, които могат да спасяват човешки животи.

6. През седмицата важни разговори имахме и с фирмата Лог-Сиберия, която отговаря по договор със Столична община за осветлението в район "Оборище“. Очаква ни много работа, която трябва да бъде извършена, като това да се намери решение за прокарването на улично осветление по улиците, по които все още няма такова, макар и в самия център на града. Подмяна на осветлението в целия Заимов парк, подмяна на липсващи или криви стълбове. 

Боядисване или поне измиване на уличните лампи. Подмяна на изгорели крушки, за които молим гражданите да ни информират. Видяхме и обсъдихме сериозен проблем при възстановяването на настилките след направените от тях ремонти. За тези ремонти, примерно подмяна на стълб, никога не минава информация през районната администрация и подобно на ремонтите на другите комунални дружества, околните терени се оставят в много лошо състояние, а това би трябвало да е част от цялостно възстановяване на пространствата и да минават през съгласуване с районната администрация. Гражданите с право ни обвиняват, защото за тях няма значение кой е виновен, просто искат нещата да се правят красиво. Все още сме длъжници.

7. Започна редовното почистване на минералните чешми на "Екзарх Йосиф“. Те ще бъдат измивани всеки месец, заедно с прилежащите пространства. Проблемът, на който се натъкнахме там, е липсата на сериозна охрана. Отходната инсталация беше запушена умишлено точно 2 дни след почистването. Чешмите не трябва да бъдат баня на бездомници и полицията да стои "не виждаща“ в колите си, а възрастния човек от охраната да стои безсилен в будката. (само 4 дни през седмицата, без никакви права за реакция и комуникация с полицията). Там има нужда от 24 часова сериозна охрана, за каквато настояваме пред Столична община.

И много важно, Централна баня трябва да възстанови статута си на баня. Колкото по-скоро, по-добре! Ако в общината няма достатъчно пари за това, може да се обяви инициатива за набиране на средства за възстановяване на банята и съм сигурен, че средства ще се намерят, защото гражданското общество е убедено в смисъла банята да бъде баня - в целия й блясък.

8. През седмицата имахме много неприятен случай, при който куче нахапа в слабините едно дете в Заимовия парк. Отново се разгоря старата тема за свободно тичащите кучета. В Заимовия парк, според районната администрация трябва да има и детски площадки и затворена градина за свободни кучета. Това съжителство трябва да бъде решено по правилен начин. 

Разговаряме със Зелени системи, които са собственици на парка и с представители на Столична община, които трябва да гласуват и отпуснат бюджети за това. В плановете за 2024 г. такива средства са предвидени. Всички чакаме СОС да приеме бюджета! Разговаряме и с 5-то районно за засилен реален контрол, защото само полицията може да изисква документи и на база на тях да глобява.

9. В неделя се срещнахме с 10 домоуправителя от сгради в района на Лъвов мост. Много са проблемите там, но се разбрахме да подредим приоритетно на най-тежките и важни задачи, които хората изискват от районната администрация и Столична община. Тези проблеми, които не са решавани с години, могат да намерят решение само с общи усилия на гражданското общество и столичните власти. Приоритети са осветление, чистота, сигурност.

10. Седмицата завърши с доброволна акция за почистване на междублоковите пространства и детски площадки между бул. "Ситняково" и ул. "Земен". Участие взеха двамата зам. Кметове, главният архитект и десетима човека от района. Включиха се и няколко съседа. Голяма подкрепа оказаха украинците от Blessing for people.


Още по темата: общо новини по темата: 385
26.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
24.04.2024 »
24.04.2024 »
предишна страница [ 1/65 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
План за възстановяване и устойчивост на България
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията