ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Как Столична библиотека ще отбележи емблематичната дата 9 май?
Автор: Йоланда Пелова 07:30 / 09.05.2024Коментари (0)706
©
Столична библиотека отбелязва Деня на Европа с документална изложба "Литературна Европа“ и Национално ученическо състезание по публична реч "Какво очаквам от Европейския парламент“.

Столична библиотека ще отбележи емблематичната дата 9 май – Деня на Европа, с две интересни инициативи – тематичната документална изложба "Литературна Европа“ и с провеждане на Национално ученическо състезание по публична реч "Какво очаквам от Европейския парламент“.

Европейският културен и духовен контекст е бил винаги неотменна част на българската литература и от ценностните ориентири на нашите големи писатели, поети и българския интелектуален елит. В изложбата "Литературна Европа“ се акцентира на културното многообразие на европейската литература, на общата духовна връзка между творчеството на изтъкнати български писатели и интелектуалци и на бележити европейски автори. В експозицията са представени както уникални издания от личните библиотеки на д-р Константин Стоилов, Симеон Радев, Кирил Христов – част от Литературния музей "Бележити българи“ на Столична библиотека, така и редица преводни издания на известни и любими български автори като Йордан Йовков, Георги Господинов, Блага Димитрова, Алек Попов, Дамян Дамянов, Елисавета Багряна, Захари Карабашлиев, Георги Константинов.

В изложбата са включени най-старото издание на Библиотеката – "L'Alessandro comedia“, 1554 г. от Алесандро Пиколомини, първи преводни издания на български класици, сред които "Под игото“ (1894) от Иван Вазов на английски език, "До Чикаго и назад“ (1894) от Алеко Константинов, лирика на Пенчо Славейков, както и книги с автографи, екслибриси и библиофилски издания. Детската литература е представена с първия български роман за деца "Златно сърце“ (1930) на Калина Малина, "Избрани приказки“ (1896) от Ханс Кристиан Андерсен и др. Интерес представляват и инкриминираното издание "Пелеас и Мелизанда“ (1909) на Морис Метерлинк, от личната библиотека на Кирил Христов "Стихотворения“ (1907) на Оскар Уайлд, от колекцията на Ана Каменова "Новелите на Джейн Остин“ (1926) с автограф от съпругата на британския дипломат в България Сидни Уотърлоу, както и най-дългата епична поема на английски език "Кралицата на феите“ от Едмунд Спенсър, написана през 1590 – 1596 г. във възхвала на Кралица Елизабет I. В експозицията са включени ценни издания на европейски класици като Гьоте, Райнер Мария Рилке, Хенрик Ибсен, Данте Алигиери, Хенрих Сенкевич, Даниел Дефо, Чарлз Дикенс, Хектор Мало, Братя Грим и др., както и книги на съвременни европейски автори, получили международни литературни награди. Изложбата може да бъде разгледана до 15 май.

Другата инициатива, посветена на Деня на Европа и бъдещите избори в Европейския парламент, е "Какво очаквам от Европейския парламент“ – Национално състезание по публична реч за ученици от 10. и 11. клас с организатори Столична библиотека и Фондация "Глобални библиотеки – България“. Състезанието е част от проекта "Зависим от теб“, реализиран с финансовата подкрепа на посолството на САЩ в България. Проектът има за цел да насърчи активната гражданска позиция и демократичното образование в България чрез позициониране на обществените библиотеки като центрове за информация, неформално гражданско образование и реализиране на програми, насочени към младите хора.

Националното ученическо състезание "Какво очаквам от Европейския парламент“ се провежда в София, Пловдив, Бургас, Варна и Велико Търново. Младите участници в процеса на обучителните активности се запознават с работата на европейските институции и с възможността гражданите на ЕС да участват във формирането на европейските политики. Учениците от столични училища се включиха активно в обученията за развитие на умения за уверено говорене пред публика и подготовката на своите публични речи с подкрепата на своя училищен преподавател по "Гражданско образование“.

На 20 май в Столична библиотека ще се проведе Градският етап на състезанието за София с над 20 участника. Първите двама класирали се ще участват във финалния кръг заедно с ученици от Пловдив, Бургас, Варна и Велико Търново.

Финалният кръг на Националното състезание ще се състои на 1 юни в Столична библиотека с участието на финалистите от квалификациите в страната.

Наградата за първите трима класирали се участници в националния кръг е гостуване в Европейския парламент в Брюксел през месец октомври. В групата ще бъде включен и учителят – ментор на победителя в състезанието.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Скандал за реорганизацията на движението в центъра на София
Академичната общност излиза на протест
Евроизбори 2024
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията