ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Карлос Контрера: Абсурдна ситуация пред Президентството - епизод пореден в страната на чудесата
Автор: Йоланда Пелова 20:25 / 03.09.2023Коментари (0)1908
© Фокус
Има десетки, ако не дори и стотици дела срещу Столична община във връзка с получени травми на граждани в резултат от неизправности при инфраструктурата, което показва че или контролът е изключително занижен, или се действа само когато се получи сигнал. В двете ситуации това не е добре за публичната среда, не е добре и за гражданите, защото се стига до нелепи ситуации като този от събота пред Президентството. Това коментира пред Sofia24.bg общинският съветник от ВМРО в Столичния общински съвет Карлос Контрера.

"Чист късмет е, че в автомобила на пасажерското място отпред не е имало човек, защото това парче желязо, което се е откъртило можеше да нанесе тежки травми, включително и такива несъвместими с живота. Това ни отвежда до една абсурдна ситуация - някой да загине пред Президентството на Република България от капак на линеен отводнител, за това си позволих да определя случващото се като "Епизод пореден в страната на чудесата. Притеснява ме най-много липсата на публична реакция от институциите, защото за съжаление подобни инциденти се случват в София и в цяла България", обясни Контрера.

Той подчерта кой е основният проблем с тази инженерна инфраструктура: "Говорим за два типа шахти - едните са водосборните, в случая пред Президентството става въпрос за т.нар. линеен отводнител, който не беше и почистван, което говори и за това как сметоподдържаща фирма си върши работата. Има много проблеми и с т. нар. колектори - всички онези капаци, които виждаме по пътното платно, но повече по тротоарите, и са в незадоволително състояние. Едни направо липсват, други са изпочупени, трети не са поставени достатъчно добре - стърчат ръбове, парчета арматури и т.н. - една трагична картина".

Според общинския съветник от ВМРО това се дължи на липсата на системна грижа от администрацията, която да провежда контрол ежемесечно на състоянието на шахтите: "Няма как да се разчита само на подени сигнали от гражданите. В приемните на общинските съветници от ВМРО и централата на партията може би в топ 3 на проблемите, за които се получат сигнали са свързани именно с капаците на шахтите, заедно с проблеми с осветлението и дупки по пътната мрежа. Това е една от темите, която буди недоволството в абсолютно всички квартали на София", добави Контрера.

Въпреки това той изтъкна, че в СОС спорадично се подема темата: "Имахме сериозни дебати със "Софийска вода" по темата за водосборните шахти. Оказва се, че "Софийска вода отговаря за хоризонталната канализация, а за вертикалната, т.е. там, откъдето се оттичат водите - отговорността е на сметопочистващите фирми. Именно там се къса връзката и ние непрекъснато имаме случаи на запушени шахти, шахти, които не могат да поемат повърхностните води, съответно се стига до наводняване на частни имоти, спорове, обвинения от гражданите с основание", каза още Карлос Контрера.

Според него трябва да се положат системни усилия и контрол: "За да може проблемът с тези прословути капаци веднъж за винаги да бъде решен. Любопитен съм дали след инцидента пред Президентството - Столична община ще изпрати ремонтната фирма да подменят линейните отводнители или ще си остане това, което е в момента. 

Що се касае до линейните отводнители пред Президентството - там задължението е на Столична община, тъй като това е част от пътната и отводнителната инфраструктура на публичните площи, когато обаче говорим за колекторите, там, където минават кабелите на БТК, електроразпределение - шахтите, които се поддържат от "Топлофикация" и т.н. самите експлоатационни дружества трябва трябва да се грижат всичко да бъде изправно, но и при нередности - те да ги отстраняват. Ето тази ситуация понякога създава проблеми, защото минава много дълго време преди една, наглед лека нередност, да бъде отстранена", обясни общинският съветник от ВМРО.

Той заяви, че е подготвил писмо до кмета на Столична община и то ще бъде внесено в деловодството на Общината: "Моята идея е в 24-те района на столицата със заповед на кмета, да се създадат нарочни комисии от експерти, на терен да се обследват всички шахти, капаци, да се види какво е текущото състояние и там, където има проблеми да се дават предписания и нередностите да се отстраняват".


Още по темата: общо новини по темата: 419
13.05.2024 »
13.05.2024 »
12.05.2024 »
10.05.2024 »
10.05.2024 »
09.05.2024 »
предишна страница [ 1/70 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Лоша инфраструктура в София
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Световна черна хроника
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията