ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Керезов: Столична община ще бъде институцията с най-крепко здраве по отношение на киберсигурността
Автор: Йоланда Пелова 15:38 / 03.06.2023Коментари (0)482
© Фокус
София към момента се развива много бързо по отношение на своето електронно управление и дигитализация вътре в общината. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Генчо Керезов, зам.-кмет на София по "Дигитализация, иновации и икономическо развитие.

"През последните три години на нас ни се наложи да обърнем внимание на неща, които първоначално не бяха планирани в Стратегията ни за дигитална трансформация. Такава тема е киберсигурността. Аз съм изключително горд с постиженията ни тук, защото към края на мандата ще оставим Столична община, може би след институциите, които са обекти за национална сигурност, ще бъде институцията с най-крепко здраве по отношение на киберсигурността. Завършваме в момента и последния проект по тази тема. Отделихме много фокус в тази посока, за да можем да отговорим на предизвикателствата на днешната геополитическа обстановка, най-малкото", коментира Керезов.

По думите му София до края на мандата ще има първото по рода си мобилно електронно гише за електронно обслужване: "И то с технология, която ще позволява идентификация, подписване и сигурно електронно връчване изцяло през телефона, и то с технология, която е сертифицирана вече като национална схема за идентификация, и съвсем скоро ще бъде нотифицирана и в Европа. Това означава, че с мобилното приложение Digital Sofia, което софиянци ще могат да ползват безплатно, те ще могат да се идентифицират за ползване на електронни услуги във всяка една европейска страна, което е изключително постижение".

Той добави, че предстои на 6 юни, във вторник, обстойна пресконференция за този проект съвместно с Министерството на електронното управление: "Ще автоматизираме хода на преписките, когато имаме електронно заявяване на услуги. Това какво означава – че човек, заявявайки услугата си електронно, той ще може много по-бързо, а в някои случаи и автоматично да получи резултата от тази услуга, вместо да се разкарва до гише или пък да подаде електронно и след това да чака няколко дни да бъде обработена неговата заявка. Така че София в момента е абсолютен лидер по отношение на дигитализацията и електронното управление в страната, смея да кажа, но със сигурност сме много далече от изкуствения интелект и неговото приложение", обърна внимание зам.-кметът.

Според него това е голяма тема, която трябва да бъде взета на национално ниво.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Задържаха журналиста Димитър Стоянов
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията