ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Кметовете на София и Любляна обмениха опит в областта на разделното събиране на отпадъци
Автор: Екип Sofia24.bg 10:38 / 23.06.2023Коментари (0)214
© Столична община
Опит по отношение на разделното събиране на отпадъци обмениха кметът на София Йорданка Фандъкова и кметът на Любляна Зоран Янкович, съобщиха от Столична община. Фандъкова беше на посещение по покана на кмета на Любляна заедно със заместник-кметовете по екология Десислава Билева и по международна дейност Ирина Савина.

Любляна е първата европейска столица, включила се в инициативата "Нулеви отпадъци“ през 2014 година. Екипът на Столична община сподели със своите домакини за усилената си работа през последните години за надграждане на системата за разделно събиране на отпадъци, както и че София би желала да продължи сътрудничеството си с Любляна – градът с най-добра система за разделно събиране в Източна Европа.

Споделено беше намерението на Йорданка Фандъкова да се разшири системата за разделно събиране на отпадъци в София чрез осигуряване на площадки за разделно събиране на отпадъци в кварталите, както и с изграждането на първата в България инсталация за третиране на едрогабаритни отпадъци с център за повторна употреба. По модела на Любляна първата площадка за разделно събиране ще бъде изградена в район "Витоша“.

Кметът на Любляна също сподели своя опит, както и готовност да предостави и проекта на един от изградените там центрове, за да послужи като модел за бъдещия център в район "Витоша“. По време на посещението кметът Фандъкова и екипът посетиха инсталацията за преработка на отпадъци. Известно е, че преди няколко години Любляна изгради инсталация за Механично биологично третиране на отпадъци, в която се произвежда RDF гориво от смесения битов отпадък, както и електричество и компост от биологичния отпадък, каквито има и в София.

Любляна работи по последния етап за изграждане на инсталация за производство на енергия от RDF  гориво. От своя страна Янкович отбеляза сериозния напредък на София в строителството на метро, обновяването на градския транспорт и подобряването на градската среда, като подчерта, че Любляна работи върху реализацията на ВиК проекти в различни части на града. На финала на срещата двамата кметове, които работят заедно от години, се договориха да продължат сътрудничество и споделяне на взаимен опит.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Гергьовден 2024 г.
Covid-19
Грипна епидемия обхвана страната
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията