ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Кметът на София настоява за нов модел на работа по ремонтите в града и силен синхрон между експлоатационните дружества и капиталовата програма на Общината
Автор: Йоланда Пелова 18:19 / 28.02.2024Коментари (0)839
Необходимо е да се синхронизира извършването на ремонтни дейности в града, както на всички експлоатационни дружества в София, така и с капиталовата програма, изпълняваната от Столичната община. Информацията следва в кратък срок да бъде свързана с нова дигитална платформа, обвързана с данните от комуналните дружества и Столичната община и насочването й в система за информиране на гражданите. Тази идея представи кметът на София Васил Терзиев на среща днес с експлоатационните дружества, която се проведе в Столичната община.

На срещата присъстваха ръководители и представители на дружествата "Софийска вода“ АД, "Топлофикация“ АД, "Електроразпределителни мрежи Запад“ ЕАД, "Овергаз“, както и зам.-кметът по строителство Иван Матов и главният архитект на София Здравков.

Васил Терзиев посочи, че е изключително важно навременното информиране на гражданите, които се нуждаят да знаят къде предстои да започне ремонт. Тази информация е необходима предварително да бъде ясна, достъпна на единна платформа и предоставена от всички дружества, за да не се допуска и разкопаване на улици или тротоари, които са били обновени.

Според дружествата липсва дългосрочно планиране по отношение на капиталовата програма на общината, на проектната готовност за работа, както и наличието на инженерна инфраструктура в голяма част от кварталите предмет на инвестиционна активност.

Арх. Здравко Здравков посочи, че е важно да се координира дейността по изготвянето на капиталовата програма. За целта е нужно дружествата да поемат ангажимент всяка година да предават информация за планираните ремонти към Столичната община, така че дейностите по строителството да бъдат взаимно координирани и интегрирани в ГИС базираната платформа на Столичната община преди изготвянето на капиталовата програма и бюджета на общината. В тази връзка ще може да се направи и необходимата приоритизация на проектите както на Столична община, така и на експлоатационните дружества.

По предложение на кмета на София ще се създаде система за информиране на всички инвестиционни предложения чрез на дигитална платформа. Данните ще се картират и ще бъдат достъпни за районни администрации, дружества, граждани. Важно е да има добра координация и прозрачност, посочи кметът.

Дългосрочното планиране на капиталовите инвестиции е възможно да се направят за 5-8 години, обясни заместник-кметът по направление строителство Иван Матов.

Очакват се предложенията на районните кметове за изграждане и ремонт на тротоари в отделните районите до края на годината, информира инж. Емилиян Георгиев, началник отдел "Поддръжка на уличната мрежа“ към направление "Обществено строителство“ на общината. Във връзка с работата на терен и за да не се допусне забавяне е много е важно дружествата да осигурят техни представители на терен при започване и реализация за всеки обект. Често изходните данни за инфраструктурата на различни експлоатационни дружества не е актуална и това води до промени при строителните работи и процеси в хода на реализация по обектите.  Необходимо е дружествата да съдействат с екипи, информация и оперативни действия при аварийни повреди, апелираха също от направление "Обществено строителство“.

Извършването на качествени строителни дейности и спазването на сроковете на работа за изпълнение и завършване на обектите са изключително важни, настояха експертите на Столичната община и заявиха, че няма да се допускат компромиси с качеството и контрола.


Още по темата: общо новини по темата: 439
19.05.2024 »
19.05.2024 »
19.05.2024 »
19.05.2024 »
18.05.2024 »
18.05.2024 »
предишна страница [ 1/74 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Столичен общински съвет 2024-2028г.
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията