ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Кметът на район "Оборище" в София предупреди: Без тези решения никой нов тротоар не може да бъде добър
Автор: Йоланда Пелова 10:58 / 26.03.2024Коментари (0)934
Кметът на район "Оборище" в София се отчете за изминалата седмица, предава Sofia24.bg.

Акцентите в работата му:

1. След доста дълги усилия, успяхме да активираме и да сработят различните фирми и отдели в Столична община, които отговарят за чистотата, осветлението, охраната в района на Лъвов мост. Успяхме да измием и изчистим улични ъгли, които от години тънат в мрак и са превърнати в тоалетни. Светна цялото осветление на ул. “Веслец" и “Поп Богомил". Минаха огледите за събарянето и на опасната къща на ул. " Веслец“ 48. Очакваме да започне нейното премахване в следващите дни. Но имаме още много работа там. За отстраняването на всички проблеми там, работим с местната общност.

2. В началото на седмицата имахме поредна среща с Лог Сиберия за възможността да изпълним няколко проекта за обновяване на осветителни тела и цялостната поддръжка на уличната осветителна мрежа в района. Обсъдихме и възможността да планираме и работим заедно и в синхрон при ремонтни дейности на стълбове.

3. Имахме разговори и с подобни други фирми, с които обсъждахме необходимостта и възможността от изграждане на законни зарядни станции в централните части на града. Все повече се забелязва тенденцията на "самоуправство“ на хората, които изграждат сами някакви несъгласувани съоръжения по улиците, които могат да бъдат опасни за живота на хората, ако няма регулация. Появява се реална нужда и естествен натиск за регулиране и въвеждането на законни захранващи станции, защото в центъра на града повечето хора нямат гаражи и нарастващия брой на електрически коли изисква да се отговори адекватно на тази потребност. След като държавата толерира, а и града има интерес, за преминаване към електрически коли, трябва да създадат и условия за това развитие на пазара.

4. Срещнахме се с фимата Винербергер, която е представител, вносител и производител на новите видове улични настилки с каменни посипки, които по новите стандарти трябва да бъдат изграждани в централните части на града. Имаме идейни предложения към тях, които споделихме и които биха облекчили бюджетите и нашата работа. Такива са предложенията за отводните канали на тротоарите, размерите и дебелината на плочките, които да позволят по-голяма възможност за комбинация в сложните градски дадености. Много сериозен проблем са и новите видове полимерни капаци, които се изкривяват и чупят лесно. Това е много голяма тема, която е дискусионна между много различни собственици - като почнем от комуналните дружества и стигнем до “английските" дворове на частните сгради. Без тези решения никой нов тротоар не може да бъде добър.

5. Екипът ми имаше среща със строителите и инвеститорите на продължаващия ремонт на театър София, на която се обсъждаше как да бъдат оформени околните пространства край театъра и как да се слеят с градинската част на Заимовия парк. Присъстваха и представители на Зелени системи, които стопанисват парка и са отговорни за цялостната визия. Сроковете са доста кратки и до средата на лятото трябва да има проект и изпълнение на пространствата, за да се премахнат строителните ограждения. После ремонтът ще продължи с третия етап - основна зала и сцена.

6. Имахме среща с представители на МВР, които извършват вече обезопасяване на сградите, включени в комплекса на Царските конюшни, като техни собственици. Проблемът с липсващите за това бюджети ги кара да мислят варианти за допълнително финансиране и ще апелират към държавата за бъдещо цялостно решение.

7. Със затопляне на времето, започнаха и ремонти на улични платна в района, които са в лошо състояние. Опитваме се да възстановим счупената комуникация между изпълнителите, възложителите от столична община и нашата районна администрация, която до сега въобще не е била включвана нито във възлагането, нито в надзора, нито в приемането на обектите. Хората с право недоволстват, защото в техните представи ние отговаряме и ние сме виновни за тази територия, но де факто това не е така. Първото, което изискахме е да бъдем уведомявани предварително за предприетите ремонти поне седмица, а не да го научаваме от възмутени граждани за начина, по който се правят. Второ - призоваваме надзорниците на тези ремонти от столична община да си вършат работата и трето- столичният инспекторат да следи всекидневно за състоянието, в което се оставят обектите.

Трябва да има строителна информация, кога започва ремонтът и кога ще свърши. Ние районната администрация не разполагаме нито с достатъчно хора, нито с подготвени екипи за това, нито с фирма за почистване. Снимките са на Евгени Спасов. Искам да му благодаря за активната му гражданска позиция и за сигналите, които подава в групата "За Оборище“ – те са изключително полезни за нас и ни ориентират, какво се случва без наше знание и контрол в района. Кметът Терзиев е запознат с конкретния проблем и имаме неговото уверение, че ще намерим максимално бързо решение на всички тези недопустими пропуски в работата на Столична община с външните фирми.

8. През седмицата подписахме новия договор за поддръжка на междублоковите пространства в района с фирмата, която спечели обществената поръчка - БКС Кремиковци и започваме работа, надяваме се скоро да получим и завишените бюджети.

9. С главния архитект на района Владимир Колев и зам.-кмета Милена Алексиева имахме много полезна среща в НИНКН (Национален институт за недвижимо културно наследство) за процедурите при опазване сградите-културни паметници. В района има над 190 такива сгради. Дискутирахме една такава сграда, която е предоставена на Испанската гимназия и нейния ремонт, който трябва да започне след одобрение на проектите. Разбира се, не подминахме Къщата с ягодите и Централна баня. Обсъдихме също проекта за актуализация на режимите за опазване на културното наследство в зона Г14, който предстои да бъде приет.

10. Седмицата завърши със среща на екипа ни със зам. кмета на Столична община Иван Гойчев, който отговаря за дигитализацията, за да му представим нашата разработка на проект за дигитализация на работата ни с гражданите. Работим върху нея повече от 2 месеца, като сме включили всички важни отдели, които работят директно с гражданте. Присъстваше и зам. кмета на район Средец, Николай Христов.

Предложението ни е столична община да одобри тестово въвеждане на тази автоматизирани услуги, които ще облекчат и хората, и администрацията и ще спестят разкарването на гражданите до районните администрация и всичко ще се случва в рамките на 10 мин. Ние наричаме проекта "Електронни служители“. Знаем, че почти всички районни администрации и гражданите са заинтересовани от въвеждането на такава автоматизация, час по-скоро.


Още по темата: общо новини по темата: 399
28.04.2024 »
27.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
25.04.2024 »
предишна страница [ 1/67 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Лоша инфраструктура в София
Бюджет 2024
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията