ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Контрера: Нашата цел е да намерим такава формула, която всъщност да позволи работата в СОС да тръгне
Автор: Йоланда Пелова 11:36 / 12.01.2024Коментари (0)368
© Фокус
В разговори с абсолютно всички политически партии стигнахме до предложението и заключението да се даде шанс на разговорите, които започнаха под някаква форма и да не бързаме с предложение и гласуване, резултатът от което ще бъде същия, както и преди. На това се дължи този, да го наречем, процедурен консенсус. Това заяви Карлос Контрера, общински съветник от ВМРО в интервю за предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус", по повод отложеното заседание на СОС.

"В следващата седмица това, което сме си обещали е да направим опит за срещи в такъв формат, в който да бъдат изяснени позициите по доста въпроси на абсолютно всички представени в Общинския съвет партии и коалиции", добави още той.

Контрера коментира силните и слабите страни на двете предложения поставени на масата.

"Нека да започнем с една кратка ретроспекция. До момента ние имахме издигнати само партийни кандидатури и се видя, че този път не води до никъде. Нито една от големите групи не може да осигури подкрепа и мнозинство, за да бъде нейният кандидат избран за председател на СОС. Това беше и причината на 28 декември заедно с проф. Лилков да инициираме една среща между всички политически групи и да предложим временен председател с хоризонт до разглеждане на бюджета. Аз развих тезата, че тъй като големите не могат да се сближат, е ложично да бъде посочен кандидат от по-малките политически партии, за да заеме временно председателския пост. Вчера на срещата, която беше организирана и с кмета Терзиев, както и с Борис Бонев, който е председател на тяхната група (бел.ред. ПП-ДБ-СС) беше направено контра предложение вс вариант за ротационно председателство. 

Вариантът, който предлагаме с проф. Лилков е по-краткосрочен, но ние смятаме, че в тази политическа обстановка той е работливият вариант, тъй като няма никакви податки, че е възможна някаква форма на коалиция, на коалиционно споразумение, н формиране на трайно мнозинство. Вариантът, който предлагат с ротацията от ПП-ДБ-СС е по-дългосрочният вариант с хоризонт до края на годината. Той предполага разглеждане на теми доста по-широки като кръг от темата за бюджета, но имахме много сериозна дискусия по въпроса дали това е постижимо в тази политическа обстановка", каза Контрера.

По думите му са уточнили, че трябва да проведат консултация с абсолютно всички политически групи, за да постигнат съгласие по модела по който ще бъдат разпределени постоянните комсии.

"Нашата теза с проф. Лилков е, че трябва да бъдат поканени всички на пропорционален принцип, ако те преценят. Препъни камъните са намиране на формула, която хем да позволи съвета да заработи, да се конституират комисиите, хем  да не се стига до някаква коалиция или споразумение на което очевидно голяма част, включително и големите партии, не са готови все още. Така че, както казах и на срещата с кмета Терзиев, добре е да гоним краткосрочната цел, за да дадем възможност да заработи СОС, функционира ли председателския съвет към него, да продължат консултациите за съставяне на някакво мнозинство, както преценят от ПП-ДБ и с кого. По отношение на работата, ние действително вече сме в забавяне. Предполагам, че има огромен брой преписки, вероятно по-голямата част от тях безспорни, които чакат санкцията на СОС но поради това, че все още не може да тръгне работата по същество, не могат да бъдат предвижени",  заяви Карлос Контрера.

По думите на общинския съветник от ВМРО, по отношение на разговорите и преговорите, в момента има някаква форма на размразяване. Той начерта и следващите цели.

"Следващата седмица нашата цел е да намерим такава формула, която всъщност да позволи работата в Общинския съвет да тръгне, и то без никой да се чувства прецакан. Кадруването в самата администрация е отговорност само и единствено на кмета Васил Терзиев", категоричен бе Карлос Контрера.


Още по темата: общо новини по темата: 432
16.05.2024 »
16.05.2024 »
16.05.2024 »
16.05.2024 »
16.05.2024 »
15.05.2024 »
предишна страница [ 1/72 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Академичната общност излиза на протест
Изграждане на Национална детска болница в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Нойзи е арестуван, шофирал е много пиян
Строежът на АМ "Хемус"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията