ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Лилков: Ключът за решаването на проблема с избора на председател на СОС се държи от ПП-ДБ-СС и ГЕРБ-СДС
Автор: Ива Дойчинова 17:27 / 16.01.2024Коментари (0)302
© Фокус
Ако има ключ за решаването на проблема с избора на председател на Столичния общински съвет, той се държи от "Продължаваме промяната“ – "Демократична България“ – "Спаси София“, от една страна, и ГЕРБ-СДС – от друга. В момента от "Синя София“ се опитваме да помогнем проблемът да се разреши. Това каза общинският съветник от коалиция "Синя София“ Вили Лилков в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“. 

Надежда за постигане на споразумение според него има и точно затова коалиция "Синя София“ заедно с общинския съветник от ВМРО Карлос Контрера подемат инициативата да съберат различните политически сили заедно на масата на преговорите, след като индивидуалните разговори на водещата коалиция в Столичния общински съвет не са довели до резултат. "Ясно е, че политическо мнозинство, което да поеме отговорността за управление на общинския съвет и съответно за управление на столицата заедно с кмета, на този етап не може да бъде постигнато – такава е конфигурацията в СОС. Много от политическите формации са очертали червени линии около себе си, които не искат да прекрачат. Но от друга страна, столицата има свой дневен ред. Не искаме да допуснем след СОС и Столична община да влезе в криза“, обясни Вили Лилков

Затова трябва да бъде постигнат консенсус за излъчване на временен председател на СОС до приемането на бюджета на столицата. "В момента тече 45-дневният срок, в който ние като общински съветници сме длъжни да приемем бюджета на за 2024 г. Крайният срок е около 20-25 февруари. Бюджетът ще бъде внесен по обещание на кмета г-н Терзиев около 29 февруари“, поясни той.  

Трябва да бъдат сформирани и постоянните комисии в СОС. "Без постоянни комисии в общинския съвет е невъзможно той да работи. Това са експертните органи на самия общински съвет, в които влизат общинските съветници, и те работят заедно с експерти и специалисти“, обясни Лилков.  

До приемането на бюджета кметът трябва да внесе своята управленска програма, програма за реформи и предложение за структура на общинската администрация.  

Общинският съвет трябва спешно да започне да изготвя и задължителната оперативна работна програма. "Оперативната работна програма представлява набор от предложения за промени в стратегиите, приемане на нови стратегии, промени в наредбите и приемане на нови наредби – дневният ред, по който СОС започва да работи. Предлагаме кметът да започва да отговаря вече на въпроси на граждани и на общински съветници и да започнем да внасяме доклади в СОС, защото по мои скромни оценки са се натрупали около 700-800 преписки, които общинският съвет трябва да реши. На една сесия ние не можем да решим повече от 70-80 преписки“, обясни Вили Лилков

Според него тези мерки биха отпушили работата на СОС и биха дали още малко време на политическите сили да продължат разговорите, но да ги водят по същество.  

Вили Лилков отбеляза, че ГЕРБ и "Възраждане“ все още не взимат участие в инициираните разговори.  

По думите му в момента е невъзможно да се конфигурира ясно дясно политическо мнозинство в СОС. Затова за момента смята, че не е редно да оглави общинския съвет като временен председател.  

Единствената възможна конфигурация за постигане на стабилно мнозинство според Лилков е между ПП-ДБ-СС и ГЕРБ-СДС. "Всякакви други аритметики извън това са невъзможни, чисто аритметично. Това е решението на избирателите в крайна сметка и трябва да се съобразяваме с реалностите. А иначе дясно мнозинство в СОС, за съжаление, не е възможно.“ 

Вили Лилков коментира и възможността за провеждане на избори за нов състав на СОС. Според закона, ако до три месеца общинският съвет не заседава, могат да се предизвикат нови избори. "В момента юристите твърдят, че Общинският съвет на София се намира в процес и в хипотезата на първо заседание, което трябва да избере председател, и поради тази причина не може да се счита, че той не заседава, въпреки че реално ние не вършим никаква работа. В този смисъл е много трудно да се отиде на избори като практическо решение. От друга страна, на 13 февруари изтича този тримесечен срок и аз съм сигурен, че Общинската избирателна комисия ще бъде сезирана, ако СОС не е избрал председател и не е започнал работа. Ще бъде оказан и медиен натиск по този въпрос и към нас като общински съветници ще бъдат задавани тези въпроси. Това ще промени коренно средата, в която ще работи СОС, и ще създаде усещане у повечето граждани, че ние вече нарушаваме и закона, като не прекратяваме работата на СОС. Това беше и моето предупреждение вчера пред общинските съветници – че ние не трябва да допускаме да останем в тази ситуация до 13 февруари“, предупреди Вили Лилков.


Още по темата: общо новини по темата: 439
19.05.2024 »
19.05.2024 »
19.05.2024 »
19.05.2024 »
18.05.2024 »
18.05.2024 »
предишна страница [ 1/74 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Столичен общински съвет 2024-2028г.
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията