ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Любо Стефанов, организатор на протеста в "Княжево": Искаме ревизия на ремонта на трамвай №5
Автор: Георги Иванов 09:59 / 20.12.2023Коментари (0)404
Благодаря на всички активни граждани, които вчера (вторник) с протеста показаха, че сме общество, а не крепостни селяни. Имаше и представители на общината в лицето на г-н Линков – новият кмет на район "Витоша", за което му благодарим. Настоящият кмет на столицата г-н Терзиев е поел ангажимент да съдейства по казуса и искам да му напомня това обещание. Трябва също да се направи пълна ревизия на договора за ремонта на трамвая. Това каза Любо Стефанов, организатор на протеста в "Княжево", в "Денят на Фокус" по Радио "Фокус".

Вчера вечерта граждани от квартала се събраха, за да направят демонстрация против забавянето на ремонта на трамвайното трасе. Това ги оставя без надежден градски транспорт в района.

"Става въпрос за сериозен транспортен проблем. Причините за протеста са няколко. Безкрайното отлагане на пускането на ремонтираното трасе на трамвай 5 до "Княжево", което е основната артерия на градския транспорт. Ремонтът се забави с половин година, като през това време бяха индексирани възнагражденията на изпълнителя. Закъснението обаче остана факт", алармира Стефанов.

"Изключително некачествено е изпълнението на ремонтните дейности. Всеки, който минава оттам, ще види за какво говоря. Има куриоз от последната седмица – пред най-старата баня в София – Княжевската, на над 350 г., не бяха счели за нужно да слагат релефни плочки, които служат за ориентири на хората с увредено зрение. Сигнализирахме за проблема и каква беше реакцията – вместо да поставят тактилна плочка там, където тя липсваше, те боядисаха една жълта ивица. Разбирате ли за каква подигравка става дума?", възмути се събеседникът

"Има пробив, който в момента се създава – на Павлово. Това много забави пускането на петицата. В "Княжево“ още текат допълнителни работи. Тук спирката на трамвая е на 70 г. Навесът й е създаден, когато мястото е било определено за ресторант с градина – т.е. хората, които слизат от Витоша, да седнат да хапнат. Спирката прилича на гара повече, отколкото на спирка. Пробиха покрива й, за да изграждат водостоци. Решиха да изграждат помещение за почивка на ватманите, което е напълно безпредметно – пропуснаха да направят допълнителен коловоз, в който трамваите да се изчакват. Ако няма къде да се изчакват, ватманите нямат никакво време за почивка“, поясни още организаторът на протеста.

Спирката е проектирана с 6 панорамни прозореца, които обаче са зазидани. "Борим се да бъдат отворени, защото няма документация, която да разрешава зазиждането им. Виждаме много лоши собственици в лицето на Столичен елекстротранспорт и Столична община, които толерират самоуправство с поверена им собственост“, каза още Любо Стефанов.

"Готвят се промени, които планират трамвай 4 да не стига до обръщалото на "Никола Петков“ в "Княжево“ – новата измишльотина е, че трамваят трябва да стига само до колелото на "Бъкстон“, алармира Стефанов.

От пресцентъра на Столична община коментираха казуса специално пред "Фокус". Те заявиха, че обектът е завършен и е предаден като приключен на Дирекция за национален строителен контрол - ДНСК. Дирекцията трябва да назначи държавна приемателна комисия, която да приеме обекта, да го инспектира и ако одобри изпълнението на ремонта, да го пусне в експлоатация. Общината допълни, че покрай местния вот през ноември е имало известно забавяне в приключването на ремонта. Прессекретарят на институцията обаче заяви, че що се касае до общината, тя е свършила своята работа и оттук насетне топката е в ръцете на ДНСК.

От "Денят на Фокус" ще потърсим позицията на ДНСК и на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, което упражнява контрол върху дирекцията. Целта ни е да разберем кога столичани ще могат спокойно да използват трамвай номер 5 като сигурно и надеждна превозно средство.

"Вярваме, че трамваят ще тръгне, големият въпрос е кога и как. Отговорът на общината ми изглежда бланкетен. Има деца и възрастни хора, които висят в студа, да чакат заместващия трамвая рейс. Кога те ще могат да ползват транспорта в квартала нормално, а не да зъзнат по спирките?", попита Стефанов.


Още по темата: общо новини по темата: 423
14.05.2024 »
14.05.2024 »
14.05.2024 »
14.05.2024 »
13.05.2024 »
13.05.2024 »
предишна страница [ 1/71 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Детето на Явор Божанков простреля друго в крака
Празник на розата 2024 в Казанлък
Топлофикация София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията