ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Любопитна поредица от онлайн лекции ще разкривае приноса на днешните български земи към европейската цивилизация
Автор: Екип Sofia24.bg 17:29 / 13.01.2023Коментари (0)341
©
"Общинският културен институт "Красно село“ стартира годината с нов онлайн проект, в който утвърдени наши учени, историци, антрополози и изкуствоведи ще ни въведат във вълнуващия исторически свят и ще ни разкрият различни аспекти от приноса на днешните български земи към европейската цивилизация. Лекциите ще бъдат достъпни и интересни и за непрофесионалисти.“, анонсира заместник-кметът на София Мирослав Боршош.

Лекциите от проекта "История и Цивилизации“ имат за цел да очертаят автентичността и идентичността на българската държава в рамките на целия европейски контекст, без които Европа нямаше да е същата. Ще се излъчват във фейсбук страницата на Общински културен институт "Красно село“ - https://www.facebook.com/kdkrasnoselo. Началото е на 15 януари (неделя) от 11.00 часа със "Сиянието на първата европейска цивилизация“ с лектор акад. Васил Николов/ (https://www.facebook.com/events/871301393841045/?ref=newsfeed).

"Днес мнозина свързват понятието цивилизация с територии от Европа, в които не влизат днешните български земи. Но малцина знаят, че европейската цивилизация се ражда и развива в неголям регион от Европа, а днешните български земи имат централно място в него. Това става през периода от края на VІІ до последните столетия на V хилядолетие пр. Хр. Първата цивилизация на нашия континент е свързана както със земеделието и скотовъдството като основни поминъци на хората, така и с редица специализирани производства - на сол, кремъчни сечива, добив на руда и отливане на метални предмети. Между символите на първата европейска цивилизация са праисторическите паметници Слатина-София, Караново, Стара Загора, Мурсалево, Капитан Андреево, Провадия-Солницата, Варненския некропол, Дуранкулак и др.“, казва академик Васил Николов.

Академик Васил Николов завършва "История" с профил "Археология" в Софийския университет "Св. Климент Охридски" през 1976 г. Работи в Националния археологически институт с музей на БАН от 1984 г. Член-кореспондент е на Австрийския археологически институт (Виена) и Центъра за археология и история на културата на Черноморския регион (Хале, Германия). Ръководител е на теренните проучвания на селищните могили в Караново, Капитан Димитриево и Крън, на неолитните селища Слатина (София), в Сапарева баня, Ковачево, Елешница и Мурсалево, както и на неолитните ямни комплекси в Любимец и Капитан Андреево. Проучва най-ранния в Европа праисторически солодобивен център Солницата (Провадия) от 2005 г.

Проектът "История и Цивилизации“ се реализира от Общински културен институт "Красно село“ с подкрепата на Столичната община и Национален фонд "Култура“.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Столичен общински съвет 2024-2028г.
Поскъпване на хранителните продукти
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията