ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Милко Панов: Първото нещо, с което ще се захвана, ако стана кмет, са улиците в район "Нови Искър" 
Автор: Йоланда Пелова 18:40 / 24.10.2023Коментари (0)523
© Фокус
Местните избори са на фокус отново в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус". Интервюто е платен 10-минутен формат. А днес в студиото е Милко Панов, кандидат на местна коалиция “БСП за България" за кмет на район “Нови Искър" в София

Г-н Панов, на първо място какво ви мотивира да искате да станете районен кмет?

Мотивацията във всеки един от кандидатите, както и при мен, разбира се, е човек да живее в по-уютно, по-красиво, по-чисто място и най-вече по-спокойно, и по-подреден район, разбира се.

Кои са трите най-важни неща, които трябва да направи районният кмет?

Според мен, най-важното, първото нещо, което трябва да направи районният кмет е да се съобразява със своите съграждани и със своите съкварталци. Второто нещо, освен, че трябва да се съобразява, трябва и да слуша те какво искат, и какво може да се направи, както и какво искат хората. И третото нещо е, да има ясна визия и ясно желание и възможности, разбира се, за да го направи.

Г-н Панов, отговорностите на районния кмет, преминаваме към това изключително важно нещо. Знаем район “Нови Искър" беше един от най-земеделските райони на Столична община. Каква е вашата визия за развитие на този район?

За жалост, наистина от един земеделски район, зеленчукопроизводството беше разпространено доста преди години, говорим преди 1989 г.  Сега районът от земеделски се превърна в промишлен. От една страна това не е лошо, но пък от друга не е много добре. Защото знаете, че район “Нови Искър" е в южните склонове на Стара планина, чист, спокоен район, но от земеделски, от чист район го превръщаме в промишлена зона на София. Не е добре това и за самите живущи. Да, има някакво производство, то даже не е и производство, това са повечето складови бази, които пък не носят и никаква добавена стойност като финанси за самия район.

Какво се случва със земеделския поминък?

Земеделският поминък е сведен до зърнопроизводство. Сеят се култури царевица, жито, слънчоглед, докато на времето беше развито и зеленчукопроизводството и овощарството. Там селата около Чепинци, Лукорско отглеждаха изключително много зеленчуци, Требич, Курило, всякакви такива култури, зеленчукопроизводство, докато сега всичко е свързано със зърнопроизводство.

Нека с вас сега да разгледаме проблемите на района. И може би да навлезем в малко повече в конкретика за отделните села?

Селата в района са 12, а самият град е съставен от 5 квартала. Въпреки, че всяко село си има отделна общност, но проблемите са сходни. Като се започне от липса на канализация, някъде и липса на нормално водоподаване, електрозахранване, дупки по улиците, неасфалтирани улици от години, като казвам години, това са 10-20 години.

Въпросът с инфраструктурата е много належащ.

И това е в почти във всички от села и кварталите на града.

На какво се дължи, според вас, това неглижиране, все пак 12 села, казахте, това са много населени места?

Не бих казал неглижиране, защото се съмнявам, кметовете, които са били в района преди мен и до сега, едва ли някой е искал нарочно да не асфалтира улиците. Още от преди 4 години тезата ми е следната, че районите, особено крайградските райони, тук визирам Нови Искър, Панчарево, Витоша, Банкя, трябва да имаме отделен бюджет от Столичния, за да може самият кмет и кметовете на населените места да могат да планират какво да направят. Защото, съгласете се, че като нямаш бюджет, какво ще планираш, какво ще направиш? Коя улица точно да асфалтираш и т.н.

Искате да кажете, че може би не водените политики от предишни управленци са довели до това положение, а по-скоро цялостната картина и делегираните права на районните кметове са водещи?

Точно така, даже тук политиката на районния кмет е сведена до политиката на столичния кмет, за жалост. Аз като управленец, примерно бъдещ, на района, няма как да не се съобразявам с общата политика на града, но пък и няма как да пренебрегна своите съграждани, своя квартал и град.

Първото нещо, което ще направите, ако станете кмет на Нови Искър?

Първото нещо ли, което ще направя? Не съм се замислял, да ви кажа честно, защото те са много неща.

Добре, хайде няколко неща.

Това са улиците в града и в селата. Улиците, тротоарите, безопасността на движението, защото главната улица в Нови Искър - “Искърско дефиле" е изключително натоварена. Изобщо не се съобразяват с паркиране, светофари, знаци и т.н. Но тук е свързано всичко вече и с помощ от полицията. Местният кмет няма как да се справи без намесата на органите на властта или “Пътна полиция".

По-тясно сътрудничество с тях.

Разбира се, да.

Що се касае до транспорта, г-н Панов, там как стоят нещата, има ли какво да се подобри?

О, разбира се. Транспортът в момента не е лош, добър е, почти са нови автобусите, но с течение на времето остаряват, разбира се. Но още през 2019 г., аз започнах да говоря за тъй наречената крайградска железница, която да свърже Нови Искър града, с Централна гара - София и евентуално метростанцията. Трасето го има,  жп линията съществува.

То съществува, нищо не трябва да се влага там и е възможно да стане. Ако се закупят 2 или 3 влакчета, които не са скъпи, втора употреба, рециклирани са около 2 млн. лева и да бъдат на тактово разписание, което ще рече през половин час. На половин час да тръгва от София, на другия половин час от Курило и проблемът ще се реши. Проблемът ще олекне. Смятали сме го заедно с колеги в бранша, транспортни работници, инвестицията ще се върне за 3 години.

За изключително кратък период от време. Добре, инфраструктура приоритет, транспорт ваш приоритет. Като трети приоритет кое бихте посочили?

Култура, младежта и спорта, разбира се. Няма как да не се погрижи човек за децата си, визирам всички деца в района, те са наши, те не са чужди деца. Култура, младежки дейности и спорт.

Със сигурност културните дейности не липсват в тези населени места и има обособени места за тяхното провеждане.

То има, но вижте, във всяко едно от селата има читалище. Но изглежда те са оставени малко по-встрани. То не е само при нас, така е в цялата държава. Имаме хубаво читалище в кв. “Курило" на “Нови Искър" голямо, с хубава сцена, но проблемът там е, че не е отопляем салона и самото читалище не е отопляемо. Идват театри, гостуват артисти, и т.н., в това читалище се занимават над 200 деца с най-различни видове дейности. Но като не е отопляем салонът, в репетиционните зали става трудно за зимата. Това ще ми бъде един от приоритетите да направя читалището да бъде отопляемо.

И така да се каже, може би вие ще се стремите, по думите ви разбирам, към възраждането на селата?

Разбира се, значи това са села с вековни истории. Те са хубави села, чисти, за жалост доста от тях така, не бих казал, че замират, но са в застой. Има какво да се направи в тази посока, да се раздвижи, ако щете и културния туризъм, защото предполагам знаете има манастири, които 5 от тях са в национално културно наследство, изографисвани от дебърските майстори и т.н., там са и Кътинските пирамиди, разбира се. И във връзка с културния туризъм нещата могат да се подобрят много.

Като кандидат за кмет срещата много хора, какво най-често ви казват, когато ви видят?

Всеки казва различно, но като си говорим с хората, точно това ми казват, което споделих и с вас: "Първо да оправим улиците, да оправим осветлението, да оправим еди какво си, пък ще мислим по-натам и за другите неща. И може би са прави, въпреки че не трябва да делим нещата първо това, пък после онова. Но реалността е такава, че някои неща трябва да бъдат приоритет.

Г-н Панов, и вашето послание към всички ваши избиратели.

Аз го казах вчера на една от срещите, на които бях: “Този път да гласуваме с акъла си!" Всеки един от кандидатите е достоен, щом е стигнал до кандидатурата и до изборите. Всеки е достоен за кметския стол, но нека този път използваме разума си. Пожелавам им да бъдат здрави.


Още по темата: общо новини по темата: 845
08.05.2024 »
26.04.2024 »
05.04.2024 »
29.03.2024 »
21.03.2024 »
06.02.2024 »
предишна страница [ 1/141 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Столичен общински съвет 2024-2028г.
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията