ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
На мястото на Мавзолея вече грее арт инсталация
Автор: Екип Sofia24.bg 10:02 / 26.04.2024Коментари (0)736
© Иван Шишиев/СО
Инсталацията на художника Красимир Терзиев "Между миналото, което е напът да се случи, и бъдещето, което вече е било“ е разположена в Градската градина в София, съобщи Столична община. 

Тя е изпълнена по Програмата на Столичната община "Навън“ на мястото на бившия Мавзолей. Програмата за временни художествени инсталации в градска среда е от 2021 г. и с решение на Столичния общински съвет по нея могат да кандидатстват художници и творци. 

“Този проект започва като инициатива на Столичната община преди повече от 3 години, когато са получени 8 проектни предложения за това място. Журито избира проекта на Красимир Терзиев, който ние имахме волята да продължим. София има нужда от повече изкуство в градска среда и подобни творби имат ролята, не само символно заради мястото, на което се намират, да провокират и да ни карат да се замислим", заяви заместник-кметът на Столичната община Яна Генова.

Заместник-кметът по културата, спорта и образованието Яна Генова сподели, че творбата е достъпна и отворена към хората и вярва, че ще заживее собствен живот и ще стане част от живота на града. “Ще се превърне в своеобразна градска агора и заради формата си, и заради това, че можем да сядаме върху буквите. Призовавам всички да използваме това място не само, за да си говорим за миналото и за бъдещето, а и по различни градски теми", каза още Яна Генова. Инсталацията ще бъде място за тематични събития в рамките на следващата една година, които авторът предстои да организира.

Идеята на художника Красимир Терзиев - автор на проекта, е да се развие място, на което човек може мислено да се освободи от инерцията на ежедневието, да помисли за минали събития, с визия за бъдещето. Идеята на произведението е свързана с мястото, на което е разположено – бившия Мавзолей. Изречението е плод на тревога.  То може да ни накара да се замислим за бъдещето и миналото, посочи авторът на инсталацията. На въпрос за изпуснатите запетаи Красимир Терзиев отговори, че това е направено умишлено. По подобие на художествената реч, в която се допуска авторът да се освободи от граматиката и в името на по-музикален израз и тук са изпуснати запетаите. Много съвременни поети и писатели използват този принцип, коментира също Терзиев. 

Писателят Теодора Димова заяви, че заедно с Красимир Терзиев работят в различни сфери на изкуството, а изразяват едно и също светоусещане. Това изречение изписано може да се отнесе и до моя последен роман "Не ви познавам“. По думите на Димова тази инсталация тук в центъра на София ни приканва да се приближим до нея и да се замислим над изречението, да седнем на една от неговите букви и да размишляваме за миналото, а това размишление е винаги косвено и с бъдещето. Този инсталация предразполага да си задаваме трудни въпроси - защо сме между миналото, което е на път да се случи и бъдещето, което вече е било.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2022/2023 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Столичен общински съвет 2024-2028г.
Великден 2024 г.
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията