ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
На припек: Работният процес кипи, заварчиците ги пече от две страни
Автор: Петя Кузева 16:53 / 14.07.2023Коментари (0)212
Синоптиците предупредиха за пореден ден с оранжев код и рекордни жеги, а лекари не спират да съветват хората да не излизат навън в обедните часове. Попитахме как се справят с опасното време тези, които нямат избор и цял ден са на припек.

"Има вода отсреща в кварталния магазин, няма проблем с това. Фирмата ни купува", похвалиха работодателя си заварчиците на спирка "Планинец" на трамвай №5 в столицата. В последните дни с изключително високи температури те не са спирали работата си по подмяна на релсите на емблематичната линия.

Репортер на "Фокус" отиде на крак при тях в петък сутринта, за да ги попита как ще изкарат смяната си в един от най-горещите дни в годината. Не се оплакват, отговарят с усмивка: "Не ни е страх от жегите, свикнали сме", казва заварчикът Жоро.

"От Албания съм. Колегите ми не говорят английски", изненадва ни негов колега чужденец на няколко метра встрани, нает от друг подизпълнител за различна дейност и продължаваме на английски: "Просто ще работим, като всеки ден. Не е толкова опасно, топло е, но работа като работа. Но сме дошли от много рано сутринта, правим си сметката да сме готови до следобед", разказва Елтон.

Местим се надолу по трасето в посока центъра към спирка "Павлово".  Посрещат ни Милен, Цецко и Мирослав. Те отговарят за поставянето на металните лайсни, ограничителите по спирката.

"Започнахме от 6ч. сутринта и смятаме да приключим до следобед. Но вчера беше адска жега, а изправяхме стълбове цял ден. То беше ужас, не се издържаше, но трябваше да се свърши. Но днес вече фирмата реши друго", разказва Милен.

Включва се и Миро: "Няма проблем, от днес започнахме с новия график, нали синоптиците предуредиха. Така ще я караме поне в следващите дни в тези горещини, после пак ще се решава в движение."

"На климатици работят началниците само", усмихва се Цецо, но казва, че работодателят е разбран и нямат проблеми с него. "Но нямаме проблем с работното време. Началникът ни е гъвкав, ето днес сме започнали много рано, ще гледаме към обяд да приключим. Трябва да имаме някаква извънредна ситуация, за да е друго. И по-чести почивки, ако решим, че се налага. Просто спираме за малко, защото иначе на 40 градуса – може да стане много лошо. И на началникът ни каза: "По-добре направете по две-три почивка от по десет минути, отколкото да ви напече и да колабирате. Защото пък после, ако наистина ни стане зле, най-лекото, с което можем да се разминем, ще е седмица или две болничен, а не това е идеята. То и за управителя няма да е ок, защото няма да има кой да работи и той е съвсем наясно с това. Но наистина, в тези жеги, ако наистина някой е с по-слабо сърце, а може дори да не го знае – какво се случва? По-добре по-чести почивки, ако се наложи, но да сме здрави и работата да върви", разказва ни мъжът на средна възраст.

Казвам им, че на следващия светофар на колегите им заварчици са осигурили чадъри, за да не са съвсем на припек.

"То и тези чадъри колко да ги вардят – отдолу пече електроженът, отгоре напича слънцето“, казва Милен.

Той има и своето обяснение защо фирмите подизпълнители наемат чужди работници: "Ами да, до албанци и други чужденци опират, защото масово българи искат да си седят под сянката, те не могли да изкарат навън в тази жега. Т.е. не искат, не им се работи това", обяснява ни той.

Споделям им последните данни от Агенцията по заетостта. Търсят се заварчици, обявената заплата е 3500 лв, работодатели се оплакват, че няма хора.  

"Реалните заплати са по 1600-1700 лв, заварчик взима към 2000 лв. На обява пише едно, като тръгнеш да се пазариш и изобщо на пазара ще е друго. Но не се оплакваме, с нас са коректни", разказва Мирослав. Усмихват се за снимките за "Фокус" и продължават работа - доволни, че сме ги питали как я карат в тези жеги.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2023 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофа с президента на Иран
Катастрофи в България
Матури 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията