ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Незаконна сеч на застрашен вид върба в парк "Витоша"
Автор: Цвети Христова 17:31 / 01.06.2023Коментари (0)360
През изминалата седмица е установена незаконна сеч в местността Офелиите на Витоша. Отсечени са дървета от защитения и критично застрашен вид у нас петтичинкова върба, както и от смърч, бреза, ива и трепетлика, съобщиха в социалната мрежа от парк "Витоша“.

Публикуваме текста без редакторска намеса:

Незаконна сеч на територията на Природен парк "Витоша“. През изминалата седмица беше установена незаконна сеч в местността Офелиите на Витоша. Отсечени са дървета от защитения и критично застрашен вид у нас петтичинкова върба, както и от смърч, бреза, ива и трепетлика!

Индивидите от петтичинкова върба са на приблизителна възраст 25 години - резултат от първите успешни опити на Дирекцията на Парка за подпомагане на върбата. Деянието е наказуемо от Закона за биологичното разнообразие и Закона за горите.

Петтичинковата върба (Salix pentandra) е включена в Червената книга на РБ с категория “критично застрашен" и в Приложение №3 на Закона за биологичното разнообразие. Видът е терциерен реликт.

Сегашното разпространение на петтичинкова върба в България вкючва единствено находище, намиращо се в границите на Природен парк “Витоша". Опазването на този ценен вид е сред приоритетите на Дирекцията на Парка. Още през 2002 г. започват дейностите за подпомагането му. Усилията на експертите са насочени към разширяване на популацията на Витоша.

До момента успешно са създадени три нови находища от петтичинкова върба, включващи десетки нови индивиди. В местността "Офелиите“ е изградена Алея на приизворните торфища, с цел да информира посетителите за значението на влаголюбивата растителност на Витоша, включително и за ценния и уязвим вид върба.

Посегателството върху защитени видове е престъпление. Дирекцията на Природен парк "Витоша“ отправя призив към посетителите на Парка за отговорно и съвестно отношение към природното богатство на планината. От всички нас зависи да опазим огромното разнообразие от растителни и животински видове, които се срещат там и да ги съхраним за бъдещите поколения! Оцеляването на критично застрашени видове като петтичнинковата върба е малко вероятно без активни мерки за опазване, а намаляването на числеността им под критичния минимум може да се окаже пагубно за тях







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Евроизбори 2024
Първа лига сезон 2023/24
Великден 2024 г.
49-ото Народно събрание
Лоша инфраструктура в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията